Γράμμα στερνό

Στην πολιτική ζωή ενός τόπου, επιτυχία(!) θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η άνεση των ανθρώπων του να εκφράζονται ελεύθερα, να ζουν καλά και να προοδεύουν ποιοτικά, σε συνεργασία με όσους τους διοικούν!

Μία θητεία φθάνει επίσημα στο τέλος της με τη διεξαγωγή των εκλογών! Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο λοιπόν, κριτήριο για τον κάθε πολίτη αναφορικά με την επιλογή του, θα ήταν χρήσιμο να αποτελούσε η σκέψη κατά πόσον ο ίδιος υπήρξε πρωταγωνιστής στον τόπο του. Αν του επιτράπηκε, από όσους διοικούν να τον έχουν κοντά του, αν οι ίδιοι αφουγκράστηκαν και δέχθηκαν να ακούσουν τα αιτήματά του και αν με τις αποφάσεις τους, τον συνόδευσαν στον αγώνα και στην αγωνία του για να δοθούν λύσεις στα καθημερινά αλλά και τα μεγάλα!

Ο τόπος που βαδίζει στις εκλογές με κριτήρια που δεν συνδέονται με την πολιτική κριτική και την αξιολόγηση έργων, πράξεων και δεσμεύσεων, είναι καταδικασμένος να παραμένει άφωνος μπροστά στον παλμογράφο του οποίου οι τιμές είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικές και θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζονται τέτοιες μέχρι και τον θάνατο!

Έτσι λοιπόν, σε μία τετραπλή κάλπη, κριτήριο για τη σταυροδοσία δεν μπορεί να είναι το μεγάλο σόι! Δεν μπορεί να είναι ο συγγενής, ο ξάδερφος, ο μπατζανάκης, αλλά ούτε και ο γνωστός από τη δουλειά, από το χωριό ή τις γειτονιές της πόλης! Κριτήριο σε έναν τόπο που θέλει να προοδεύει, που δεν έχει ρατσιστικές διαθέσεις και δεν κουβαλά επικίνδυνες νοοτροπίες, δεν πρέπει να αποτελεί ούτε το δόγμα! Ένας πολίτης ελεύθερος που επιθυμεί τη συλλογική πρόοδο των πολιτών, δεν επιλέγει ποιους υποψηφίους θα στηρίξει αναλόγως της συγκεκριμένης ταυτότητάς του!

Ανεξαρτήτως ηλικίας, οι κάτοικοι διαθέτουν νοημοσύνη και αυτό είναι κάτι που όσο και να επιδιώκουν ορισμένοι στον χώρο της Αυτοδιοίκησης να το “θάψουν” σε μία προσπάθεια να χειραγωγήσουν πανικόβλητοι πια και λίγο πριν την κρίσιμη ημέρα, αποτελεί γεγονός και στάση που τους εκθέτει!

Χρήσιμος πολίτης είναι ο δημότης και ο κάτοικος ενός τόπου που επιλέγει πολιτικούς και πρόσωπα για να τον διοικήσουν με κριτήριο την αξιοπρέπεια του συμπολίτη τους, του επιχειρηματία του νησιού, αλλά και του επισκέπτη!

Άξιος δημότης λέγεται ο κάτοικος που γυρνά την πλάτη σε πολιτικούς που προκλητικά υποτιμούν τη νοημοσύνη του και τον θυμούνται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ επί τόσα χρόνια δεν θέλησαν να τον συναντήσουν σε μία ανοικτή λαϊκή συνέλευση, τις οποίες έταζαν πως θα πραγματοποιούν συστηματικά!

Αξιοπρεπής πολίτης καλείται ο άνθρωπος που δεν επιτρέπει να τον χρησιμοποιούν οι διάφοροι πολιτικάντηδες λόγω των γνωριμιών του, αλλά και λόγω της επαγγελματικής θέσης του. Επιπλέον, υπεύθυνος επιχειρηματίας είναι εκείνος που δεσμεύεται για κοινή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και αξιολογεί αν επί μία θητεία, οι θέσεις του, τα λόγια του, τα αιτήματά του ή και τα παράπονά του, αποτέλεσαν περιεχόμενο της ατζέντας εκείνων που σήμερα ζητούν την ψήφο του, πάλι!

Στον απόηχο μίας κίτρινης, φθηνής και άκρως αποτυχημένης προσπάθειας να πέσει χαμηλά το προεκλογικό επίπεδο, αξίζει να επισημάνουμε πως πραγματικά ευτελές για έναν τόπο είναι να έχει στην “κεφαλή” του πρόσωπα που επιδιώκουν μανιωδώς να ρίξουν την πολιτική ζωή και τον πολιτικό διάλογο στα τάρταρα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τον πανικόβλητο εσωτερικό κόσμο τους!

Απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό είναι για τα “κουκιά”, να επιδιώκει ένα πρόσωπο που θέλει να ηγείται, να νομιμοποιεί ακροδεξιές αντιλήψεις, εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά του, πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης ανθρώπων από μία δεξαμενή που ή ίδια εξ ορισμού δεν τιμά τη δημοκρατία και τον ίδιο τον πολίτη!

Τέλος, ξεκάθαρα επικίνδυνο για τον τόπο και τους πολίτες του είναι να επιτρέψουν να επιπλεύσουν στην πολιτική πρόσωπα που ούτε στοιχειωδώς δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, ενώ συστηματικά και σταθερά έχουν στοχοποιήσει και έχουν θέσει απέναντί τους και απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπούν, φορείς και συλλόγους!

Συνεργασία είναι η λέξη “κλειδί” της επόμενης ημέρας και όσοι ήδη έχουν παρουσιαστεί ανεπίδεκτοι μαθήσεως, μάλλον πρέπει να ετοιμάζουν το γράμμα το στερνό...

Ετικέτες: