Οι εορτάζοντες: Yassou Yorgaki

Στο προηγούμενο επεισόδιο: Ο μικρός Βαγγέλης θέλει να γιορτάσει τα γενέθλιά του με ένα φαντασμαγορικό πάρτι. Τα σχέδιά του, όμως, ναυαγούν, καθώς οι περισσότεροι ανακοινώνουν ότι θα παρευρεθούν στα αντίστοιχα πάρτι του Γιώργου και του Νίκου, που διοργανώνονται την ίδια ακριβώς ημέρα. Κυριευμένος απ’ το φόβο ότι, θα αναγκαστεί να φάει μόνος του την τριώροφη τούρτα που έχει παραγγείλει, αποφασίζει να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με τον Νίκο, τραβώντας απ’ το χέρι και την ξαδέρφη του, την Ξανθούλα. Όλο το σχολείο ανυπομονεί για τις φιέστες και ο Γιώργος επιστρατεύει κάθε μέσο για να επισκιάσει τον Νίκο και να ανακηρυχθεί «Βασιλιάς των πάρτι».

Η συνέχεια και το τέλος της ιστορίας: Λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο γεγονός, ο Γιώργος αναζητά εναγωνίως τρόπους για να αυξήσει τους καλεσμένους του. Στην προσπάθεια αυτή, αναθέτει στους κολλητούς του να μοιράσουν σε όλο το νησί προσκλήσεις, στις οποίες περιέχεται και λίστα με τα δώρα που επιθυμεί να λάβει. Ωστόσο, την ημέρα του πάρτι, οι πιο πονηροί εξ’ αυτών στήνονται έξω από παιχνιδάδικα και ρίχνουν διακριτικά στην τσέπη των καλεσμένων μία διαφορετική λίστα με δώρα του δικού τους γούστου, που επιδιώκουν να αρπάξουν.

Παράλληλα, ο Γιώργος προτείνει στο Νίκο τη σύγκληση έκτακτου σχολικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι συμμαθητές τους θα πρέπει να τιμήσουν το δικό του πάρτι. Πληροφορούμενος ότι το συμβούλιο θα συντονίζεται από φιλαράκια του Γιώργου και πως από τη σύσκεψη θα απέχουν οι συντάκτες της σχολικής εφημερίδας, ο Νίκος απορρίπτει την πρόταση. Τότε, ο Γιώργος εξαπολύει ύβρεις εναντίον του Νίκου, καταφέρνοντας να πείσει με τις φωνές και την υπεροψία του, ακόμη και τους πιο δύσπιστους για τον κάκιστο χαρακτήρα του. Από την άλλη, ο Νίκος αποφεύγει τις απαντήσεις, τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις, λέγοντας σεμνά στους καλεσμένους του ότι, προσπαθεί να διοργανώσει ένα πάρτι, που ονειρεύεται στο τέλος να μείνει χαραγμένο ως «το πάρτι της καρδιάς τους».

Η μέρα του πάρτι φτάνει και στον χώρο του Νίκου οι καλεσμένοι πλακώνουν ο ένας μετά τον άλλο. Γλεντοκοπούν, πίνουν αναψυκτικά και τρώνε σπιτικά κεφτεδάκια και μπόμπες. Στο αντίπαλο δέος, οι παρευρισκόμενοι τρώνε τα νύχια τους, φοβούμενοι ότι το πάρτι του Γιώργου θα στεφθεί με παταγώδη αποτυχία και πως τα δώρα που θα λάβει ο εορτάζων θα είναι πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Ο Γιώργος ψυχανεμίζεται την έκβαση της βραδιάς από τα πρώτα κιόλας δώρα και πανικόβλητος κλειδώνει την πόρτα του σπιτιού του, αφήνοντας έξω τους καλεσμένους να ξεροσταλιάζουν. «Καλέ, ανοίξτε μας να πάρουμε έστω ένα τυροπιτάκι» τον εκλιπαρούν, αλλά ο ίδιος τους περιφρονεί, μετρώντας ξανά και ξανά μαζί με τους κολλητούς του τα δώρα του.

Στο πάρτι του Νίκου, το κέφι έχει ανάψει και οι καλεσμένοι που φτάνουν ως το δρόμο, ξεσαλώνουν. Η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο όταν μία ορχήστρα έρχεται στο χώρο για να ευχηθεί με τον δικό της τρόπο τα χρόνια πολλά στον εορτάζοντα. Τα δώρα κοντεύουν να αγγίξουν το ταβάνι και όλοι λάμπουν από ευτυχία. Τα πάρτι ετοιμάζονται να σχολάσουν, αλλά στο σπίτι του Γιώργου δεν έχουν σβήσει καν τα κεράκια. «Τι θα γίνει, ρε παιδιά; Θα φάμε την τούρτα παγωτό; Γι’ αυτήν ήρθαμε», δυσανασχετούν οι καλεσμένοι. Η πόρτα ανοίγει και μια μαυροφορεμένη κυρία μοιράζει σε όλους κόλλυβα. «Κεραστείτε, είναι με γεύση μπισκοτίνο». Μετά από παρότρυνση των κολλητών του, ο Γιώργος αποφασίζει με βαριά καρδιά να τηρήσει το έθιμο και να επισκεφτεί τον Νίκο για να του ευχηθεί κι ο ίδιος. Σαν βρεγμένη γάτα, βάζει την ουρά στα σκέλια, κλειδώνει το σπίτι και κατευθύνεται στο σημείο του πάρτι, υπό τον ήχο ενός παλιού λαϊκού τραγουδιού του 1969.

«Μαραμένες στις γωνίες οι γλαστρούλες, λυπημένες κάτι θείες και φατσούλες. Στην οθόνη ποσοστό δείχνει φρικτό, τρίζει η πόρτα μες το κέντρο το κλειστό (x2).

Ένας άντρας φεύγει, ένας ηγεμόνας. Τα θύματά του λένε πως ήταν αλαζόνας. Selfie σβήνει και ευχές, πράγματα μαζεύει. Ένας άντρας φεύγει, ένας άντρας φεύγει.

Στο κατώφλι ψηφοδέλτιο σταυρωμένο, το ρολόι στις εννιά σταματημένο. Φεύγει ο πόνος και η θέση μένει κενή. Like τέλος, το καλάμι του θρηνεί (x2).

Ένας άντρας φεύγει, ένας ηγεμόνας. Τα θύματά του λένε πως ήταν αλαζόνας. Selfie σβήνει και ευχές, πράγματα μαζεύει. Ένας άντρας φεύγει, ένας άντρας φεύγει».

Πάπαλα.

Διαβάστε ακόμα