Μπεεε

Κομματικές και όχι μόνο, καθώς υπάρχουν και οι προσωπικές, μεθοδεύσεις παίχτηκαν στον υπέρτατο βαθμό σε αυτές τις εκλογές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τάραξαν τα πολιτικά πράγματα. Μπεεε.

Μα και πως αλλιώς; Μήπως υπάρχει εκλογική αναμέτρηση που πίσω της να μην σέρνει μεθοδεύσεις και κατά συνέπεια εντάσεις; Πότε η χώρα πέρασε ήρεμες εκλογικές αναμετρήσεις; Πότε αυτός ο λαός δεν συμπαρασύρθηκε στη δίνη των πολιτικών καταστάσεων; Μπεεε.

Πιέσεις ασκήθηκαν, πριμοδότηση υποψηφίων υπήρξε, μονοσταυρίες ψηφοδελτίων μοιράστηκαν, υπερήλικες χρησιμοποιήθηκαν, το συναίσθημα χτυπήθηκε, ολόκληροι συνδυασμοί στήθηκαν για να κατοχυρωθεί η εκλογή συγκεκριμένων, χρήμα διακινήθηκε αφειδώς, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη έγιναν, κερδοφόρες συμφωνίες κλείστηκαν και πάει λέγοντας. Μπεεε.

Κι ο λαός που ήταν σε όλο αυτό; Αυτός ο κυρίαρχος λαός, κατά τα άλλα, που αποφασίζει με την ψήφο του για το μέλλον του; Που αρέσκεται στο να παραμυθιάζεται και δέχεται να χρησιμοποιείται; Μπεε.

Ήρθε αυτός ο λαός και στήθηκε μπροστά στην κάλπη γεμάτος με την αυτοπεποίθηση ότι έχει τη δύναμη να καθορίσει το αποτέλεσμα, με την κρίση του, γιατί όταν θέλει έχει, σε εγρήγορση, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, με τις λύσεις ή την κοροϊδία που έχει εισπράξει και με τα έτοιμα σταυρωμένα ψηφοδέλτια στην τσέπη. Μπεεε.

Και να που έρχεται η ώρα που το ψηφοδέλτιο διπλώνεται, μπαίνει στον φάκελο, που ίσως καI να σαλιώνεται, τραβιέται η κουρτίνα του παραβάν και η ψήφος ρίχνεται στη σχισμή της κάλπης. Μία κίνηση δευτερολέπτου που δεν μπορεί να αλλάξει, δεν γίνεται να γυρίσει πίσω, ίσως απλά μας γυρίσει όλους πολύ πίσω, που δεν έχει σημασία πλέον να υποστηριχθεί ή να χλευαστεί, που δεν δικαιούται άλλοθι ή αιτιολόγηση. Μπεεε.

Και ο ψηφοφόρος ανακουφισμένος που έφερε σε πέρας το βαρύ του καθήκον ξαναρχίζει την αγαπημένη του συνήθεια της πολιτικολογίας χωρίς τέλος. Ανάπτυξη θεωριών περί ιδεολογιών, χωρίς καμία αναφορά στην ψήφο της υποχρέωσης προς τον τριτοξάδελφο του κουμπάρου που είναι καλό παιδί, πώρωση για την υποστήριξη όσων έκαναν έργο, ξεχνώντας επιλεκτικά ότι τους «μαύρισαν», ανάθεμα στους ανύπαρκτους που άσκησαν αναποτελεσματική διοίκηση, ασχέτως εάν τους έδωσαν «σταυρό» λόγω κομματικής εντολής, οργή για την επιχειρούμενη χειραγώγηση τους, αναμασώντας όμως κάθε πολιτικάντικη σοφιστεία που τους σερβίρεται ως επιχείρημα, απαξίωση για την πολιτική διαφθορά, με μύχια επιθυμία όμως να καταφέρουν να εξασφαλίσουν το μέσον για τη δική τους μικροεξυπηρέτηση. Μπεεε.

Τα αποτελέσματα βγήκαν και ήταν τόσο κραυγαλέα, που τίποτε δεν μπορούσε πλέον να πείσει για το αντίθετο. Ζορίστηκαν οι ψηφοφόροι από την αλαζονεία αυτών που δεν ήξεραν να παίζουν ομαδικά και τους έσυραν στον πάτο. Δεν συγχώρησαν τις δουλειές με τους ημετέρους και το «μαύρο» χρήμα, ίσως γιατί δεν κατάφεραν και οι ίδιοι να τσιμπήσουν κάτι, οπότε έριξαν την τιμωρητική τους ψήφο. Δεν μπόρεσαν παρά να υπακούσουν στις εντολές του κόμματος και τις ασκούμενες πιέσεις, οπότε υποστήριξαν ακόμα και αυτούς που όσο ασκούσαν εξουσία, το μόνο που κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία ήταν να περιφέρουν την γελοιότητα τους. Βρήκαν ευκαιρία να ξεσπάσουν την αντίδραση τους έναντι αυτών που ξέρουν καλά ότι τους ωφέλησαν, δείχνοντας την προτίμησης τους σε αυτούς που αναγνωρίζουν ότι θα τους πισωγυρίσουν, απλά και μόνο για να έχουν τη δικαιολογία να ξαναφωνάξουν "που να μου κοπεί από τη ρίζα αν τους ξαναψηφίσω".

Γεια σου κυρίαρχε λαέ. Μπεεε.

 

 

Διαβάστε ακόμα