Καλημέρα Μανωλιό

Η φετινή τηλεοπτική σεζόν φτάνει στο τέλος της και τα κανάλια αναζητούν ήδη τις νέες παραγωγές, που θα ρίξουν από το επόμενο φθινόπωρο στη μάχη της τηλεθέασης.

Οι υπεύθυνοι προγράμματος στοχεύουν σε εκπομπές με χαμηλό κόστος παραγωγής και μακρά διάρκεια ζωής. Στα σχέδια του τοπικού δικτύου περιλαμβάνεται ένα σήριαλ με δυνατό καστ και την προοπτική να παίζεται για τουλάχιστον πέντε σεζόν.

Μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο κανάλι ήταν και εκείνη του Γιάννη Βαλαδέκα, του δημιουργού της μακροβιότερης καθημερινής σειράς στην απογευματινή ζώνη. Ο «Λαμπτήρας» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών επί 24 συναπτά έτη. Διακοπές ρεύματος, black out, πεσμένες ασφάλειες, χαμηλές τάσεις και βλάβες σε υπόγεια καλώδια ήταν μερικές από τις καταιγιστικές εξελίξεις της επιτυχημένης σαπουνόπερας που κατάφερε να παραμείνει πρώτο θέμα συζήτησης για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Μετά από πέντε χρόνια αποχής, ο Γιάννης Βαλαδέκας επέστρεψε στο τηλεοπτικό τοπίο, προτείνοντας μία νέα σειρά με τον προσωρινό τίτλο «Άλλαξε ο Μανωλιός…». Ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε στους ιθύνοντες, ήταν η δική του συμμετοχή να περιορίζεται μόνο στο ρόλο του παραγωγού και του συμβούλου.

«Εγώ θα παρέχω τις γνώσεις μου και θα δίνω σκηνοθετικές κατευθύνσεις», φέρεται να δήλωσε ο Βαλαδέκας, σύμφωνα με ανθρώπους του καναλιού.

 Ένας ακόμη όρος της συμφωνίας ήταν τη σκηνοθετική κλακέτα να κρατήσει ο φίλος και μαθητής του Βαλαδέκα, Νικόλαος Αναισθησιάδης. Οι όροι έγιναν αποδεκτοί από τα στελέχη, ωστόσο η σειρά θα έπαιρνε το «πράσινο φως», κατόπιν επιλογής από το ίδιο το κοινό, που θα είχε την ευκαιρία να ψηφίσει για μία ημέρα το τρέιλερ της σειράς που θα ήθελε να δει προσεχώς στον τηλεοπτικό του δέκτη.

Ο σκηνοθέτης Νικόλαος Αναισθησιάδης, ο σεναριογράφος Νίκος Σκοτιάδης και φυσικά ο Γιάννης Βαλαδέκας κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και έριξαν ιδέες σχετικά με το καστ του «Μανωλιού».

«Να πάρουμε καινούριους, το κοινό έχει βαρεθεί τους ίδιους και τους ίδιους, χρειάζεται ανανέωση», πρότεινε ο Αναισθησιάδης.

«Θα βάλουμε και καινούριους, αλλά κύριο ρόλο θα έχουν ονόματα με μεγάλη πορεία πίσω τους, που προσδίδουν κύρος και αποτελούν εγγύηση», αντιπρότεινε ο Βαλαδέκας.

«Δεν ξέρω τι θα κάνετε, αλλά εμένα θα μου δώσετε πρωταγωνιστικό», πετάχτηκε ο Σκοτιάδης, ο οποίος ήθελε διακαώς να παίξει.

Μετά από εντατικές συσκέψεις, το καστ συμπληρώθηκε, το τρέιλερ γυρίστηκε και στις 26 Μαΐου βγήκε στον αέρα, μαζί με τα αντίστοιχα τρέιλερ των επίσης προτεινόμενων σειρών «Το Παγωτό», «Η κακιά βεζυροπούλα» και «Σκορποχώρι».

Τις περισσότερες ψήφους του κοινού έλαβε το «Άλλαξε ο Μανωλιός….», το οποίο -στο μεταξύ-μετονομάστηκε σε «Καλημέρα Μανωλιό» για να τονιστούν και τα δραματικά του στοιχεία.

Η δημιουργική ομάδα της σειράς πήρε την τελική έγκριση από το κανάλι και ξεκίνησε τις διαδικασίες στησίματος και συγγραφής των επεισοδίων.

«Λοιπόν, εγώ θα είμαι ο διοικητής της αστυνομίας», υπογράμμισε ο Σκοτιάδης.

«Περίμενε, άνθρωπέ μου να δούμε πρώτα τι θα κάνουν οι άλλοι. Πρέπει να μοιράσουμε συνολικά 14 ρόλους», σχολίασε απελπισμένος ο Αναισθησιάδης.

«Σκοτίστηκα», απάντησε ο Σκοτιάδης με σκοτεινιασμένο πρόσωπο. «Εγώ θα διοικήσω, πάει και τελείωσε».

«Μη βιάζεστε», παρενέβη ο Βαλαδέκας. «Θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις γυναικείες παρουσίες. Την Αλεξάνδρα να αξιοποιήστε σωστά. Ήταν βοηθός μου 12 χρόνια στον «Λαμπτήρα» και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Είναι οργανωτική, δραστήρια, μην τη χαντακώσετε».

Ο Σκοτιάδης σκοτείνιασε ξανά.

«Τέλος πάντων, ας είναι. Δε θα δεχτώ όμως άλλες παρεμβάσεις. Η Κατερίνα, που είναι και φίλη μου, θα έχει το κεντρικό μεζεδοπωλείο στην παραλία, η Ρένα θα είναι ιδιοκτήτρια του κυλικείου στον παιδικό σταθμό και η Κυριακή θα μοιράζει συσσίτια σε άπορους», είπε ο σεναριογράφος, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι.

«Μα μόνο αυτό θα κάνει η Κυριακή; Ας τη βάλουμε τουλάχιστον να διοργανώνει και φιέστες για την τρίτη ηλικία», είπε με τρεμάμενη φωνή ο σκηνοθέτης.

«Δε γίνεται, έχω τάξει σε άλλον τον ρόλο. Δεν θα με βάλετε να μαλώσω, επειδή εσείς θέλετε να βολέψετε τους δικούς σας. Τελειώνετε, έχω και μια αστυνομία να διοικήσω» ήταν το τελεσίγραφο του σεναριογράφου.

Η σκαλέτα των πρώτων επεισοδίων δόθηκε στους ηθοποιούς, οι μισοί εκ των οποίων εξέφρασαν ενστάσεις για την έκταση του ρόλου τους. Το πρώτο «πάμε» για τα γυρίσματα θα ακουστεί τον Σεπτέμβριο. Οι σχέσεις μεταξύ νέων και παλαιών πρωταγωνιστών άγνωστες. Με το καλό!

Διαβάστε ακόμα