Πολλές αναγνώσεις κι ένα πρόσωπο

Η διαφοροποίηση του αποτελέσματος ενός τόπου στην εκλογική κάλπη από το σύνολο των υπολοίπων νησιών του νομού, σαν γεγονός, πυροδότησε πολλές αναγνώσεις, ακόμη περισσότερες ερμηνείες για τα κριτήρια ψήφου του κόσμου, μα παράλληλα έφερε στην επιφάνεια και το ξεκάθαρο δεδομένο, πως ένα νησί έκρινε κι αξιολόγησε τον υποψήφιό του!

Ασχέτως προσωπικών θεωρήσεων και πεποιθήσεων, τα νούμερα που αντιστοιχούν στους υποψηφίους και βγήκαν από την κάλπη αποτυπώνουν και φανερώνουν με σαφήνεια, την ποιότητα των πολιτών, τη νοοτροπία τους, αλλά και τις προτιμήσεις τους σε πρόσωπα!

Για τον τόπο μας πολλά μπορούν να ειπωθούν, όπως κι έγινε, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα στενά γεωγραφικά όρια, ερμηνεύθηκε κατά κύριο λόγο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ως απόρροια των χαρακτηριστικών της κοινωνίας του, η οποία στην πλειοψηφίας της, αποτελούμενη από εργατική τάξη και δημοσίους υπαλλήλους θέλησε την ασφάλεια(;) της επιβίωσης μίας επιδοματικής πολιτικής!

Χείμαρρος παρόμοιων αναφορών “κόσμησε” με ευγενικό ή και αγενή τρόπο δεκάδες διαδικτυακούς “τοίχους” συμπολιτών μας, με αρκετά πρόσωπα να αναθεματίζουν τη “μοίρα” αυτού του τόπου, ο οποίος – είπαν – δεν επέλεξε το κόμμα της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου, αλλά την πλευρά της μιζέριας και της συντήρησης των ανθρώπων με ψίχουλα κι ελεημοσύνη!

Παραβλέποντας πλήρως πως οι επικρατούσες πολιτικές δυνάμεις, δεν λύνουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των ευάλωτων ομάδων και ως έχει αποδειχθεί, εδώ και χρόνια δεν έχουν αυτόν τον προσανατολισμό, θέλησαν να “θάψουν” πως κριτήριο για αρκετούς συμπολίτες μας, στην προκειμένη περίπτωση, ίσως και για τους 5.119, υπήρξε η επιλογή ενός προσώπου που ασχολήθηκε με τον τόπο του αποτελεσματικά, πέτυχε μικρές νίκες και ξεχώρισε για το ήθος, την πραότητα και την ευγένειά του!

Όποια και να είναι η ερμηνεία ενός εκλογικού αποτελέσματος από χείλη κομματικά και πλευρές που δεν μπορούν να υπερβούν την επιδερμική προσέγγιση, την απλοϊκή παρατήρηση και την εύκολη ανάγνωση, το ξεκάθαρο γεγονός της αξιολόγησης ενός προσώπου ως πρώην – πλέον – βουλευτή που νοιάστηκε για το νησί του, για τους συμπατριώτες του και για κάποιες από τις ανάγκες τους και τα θέλω τους, επ΄ ουδενί - για τον δίκαιο αναγνώστη - δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο!

Τα παραπάνω άλλωστε τεκμηριώνονται εύκολα, αν εκτιμήσει κανείς με ψυχραιμία πως το νησί πέτυχε να κρατήσει και να ανοίξει μία προοπτική για περαιτέρω ακαδημαϊκή διαδρομή, ακριβώς λόγω των αγώνων και της συνέπειας που έδειξε συγκεκριμένο πρόσωπο σε επίπεδο διεκδίκησης τον κρίσιμο καιρό!

Αλήθεια, πόσο αντιαναπτυξιακή μπορεί να θεωρηθεί αυτή η πορεία για έναν τόπο που έχει πράγματι αστικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου, μάχεται να βρει τον βηματισμό του στον λαβύρινθο της πολυσυζητημένης ανάπτυξης; Πόσο επιβαρυντική... για την πνευματική πορεία του συντηρητικού μας τόπου, μπορεί να αποδειχθεί μία προοπτική νέας ακαδημαϊκής εξέλιξης κι άρα αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης μίας μαγιάς νέων και δημιουργικών ανθρώπων με την ίδια την κοινωνία; Και τελικά πόσο μπορεί να βλάψει ένα νησί οικονομικά, αυτή η – για ορισμένους θλιβερούς – αμελητέα νίκη;

Σε αυτήν την κάλπη η πρωτεύουσα του νομού ψήφισε - εκ του αποτελέσματος - διαφορετικά. Διαφορετικά, γιατί – συνυπολογίζοντας και άλλες παρεμβάσεις και μικρές νίκες -, αποφάσισε από τη λίστα με όλους τους υποψηφίους να ξεχωρίσει και να επιβραβεύσει το πρόσωπο που έφερε αποτέλεσμα, δεν διαφήμισε την κατάκτηση ορισμένων στόχων, δεν αποτέλεσε μία ακόμη “χάντρα” από ένα κομματικό κομπολόι που χορεύει στο ρυθμό άλλων και ξεκάθαρα δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τους υποψηφίους της πονηριάς, της πολιτικής ανηθικότητας, των πανηγυριών, του λαϊκισμού και της αναξιοπρέπειας!

ΥΓ1. Ο τόπος επέλεξε πρόσωπο κι όχι κόμμα!

ΥΓ2. Αναμένουμε εναγωνίως την ανάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κόσμο τους, μετά την πολυσυζητημένη πολιτική “αλλαγή”...

Ετικέτες: