Πες το μας κι αυτό…

Ούτε τώρα είσαι ευχαριστημένος; Πες το μας κι αυτό. Ότι φέραμε τα πάνω κάτω, επειδή εσύ ήθελες μια αλλαγή και τελικά, πάλι γκρινιάζεις… Οι απόψεις σου είναι σαν τους δείκτες του ρολογιού. Κάθε λεπτό μετακινούνται. Μέσα σε μία ώρα έχεις διαμορφώσει εξήντα διαφορετικές γνώμες. Ακόμα κι εσύ, δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποια είναι τα πιστεύω σου. Το ένα σου βρωμάει ναφθαλίνη, το άλλο σε χτυπάει στο κουντεπιέ. Ναι, αλλά εσύ τα διάλεξες και τα δύο. Δε στα φορέσαμε με το ζόρι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ικανοποιείσαι με τίποτα. Βαρέθηκες τα «Στρουμφάκια», λύσσαξες να σου νοικιάσουμε τους «Φλίνστοουνς» και στο καπάκι, ζητάς να πάμε πίσω τα DVD, επειδή δε σου αρέσουν οι δεινόσαυροι. Ας το σκεφτόσουν από πριν αυτό. Δική σου παραγγελία ήταν. Τώρα, θες δε θες, θα κάτσεις να τα δεις. Τα έχουμε προπληρώσει για τέσσερα χρόνια. Από την άλλη, δυσανασχετείς χωρίς λόγο. Δεν έχεις παρακολουθήσει ούτε ένα επεισόδιο. Βέβαια για να σχηματίσεις μια σφαιρική εικόνα, καλό θα ήταν να δεις τέσσερα-πέντε μαζεμένα.

Δεν έχεις υπομονή; Πες το μας κι αυτό. Ότι θα πρέπει να έρθουν όλα τούμπα, επειδή δε συμφωνείς με το αποτέλεσμα, για το οποίο φέρεις κι εσύ ευθύνη. Αντί να ρίχνεις αλλού το φταίξιμο, θα έπρεπε να αναλογιστείς λίγο και τα δικά σου λάθη. Άλλωστε έχεις κάνει και πολύ μεγαλύτερα. Όχι μόνο δε γύρισες την πλάτη σε αυτούς που επί σειρά ετών σε φλόμωναν στα ψέματα, τις φρούδες υποσχέσεις και τα χολιγουντιανά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά τους έδωσες και την ευκαιρία να συνεχίσουν να σε παραμυθιάζουν.

Έπεσες στην παγίδα; Πες το μας κι αυτό. Ότι δεν έχεις την ικανότητα να κρίνεις ποιος έχει ειλικρινείς προθέσεις και ποιος προσπαθεί να σε ξεγελάσει… Η σύνθεση ενός ψηφοδελτίου με πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα κοινά, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο για να εμπιστευτείς τον μοναδικό που διαθέτει μια κάποια εμπειρία. Στην περίπτωση που ούτε αυτός αποτελεί την καλύτερη επιλογή, γιατί στο παρελθόν αποδείχθηκε λίγος ή σε κορόιδεψε κατάμουτρα, δεν είσαι υποχρεωμένος να τον αναδείξεις. Πηγαίνεις παρακάτω. Βλέπεις μπροστά, αλλά όχι το «μπροστά» που σου υποδεικνύουν εκείνοι, διαδίδοντας ταυτόχρονα παραφιλολογίες σχετικά με την ιδεολογία των αντιπάλων τους, με στόχο να σου βάλουν φρένο και να μην αλλάξεις στρατόπεδο, αλλά το «μπροστά» που εσύ θεωρείς πιο πρόσφορο έδαφος.

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω; Πες το μας κι αυτό. Ότι σε μπερδέψαμε και δεν μπορείς να διακρίνεις τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις… Μα είναι ξεκάθαρο. Στη μία, ενώ είχες εικόνα της κατάστασης, για την οποία γκρίνιαζες, προτίμησες να τη διατηρήσεις και στην άλλη, γκρινιάζεις ήδη χωρίς να έχεις δει τίποτα ακόμα. Εν ολίγοις, γκρινιάζεις μόνιμα, παραβλέποντας την ουσία. Ότι είχαμε την ευκαιρία να επιτύχουμε μια πραγματική αλλαγή και εμείς απλά, αλλάξαμε το στολισμό στη βιτρίνα. Ποιος μας φταίει που δεν πνέει νέος αέρας αλλά μας έχει πνίξει το καυσαέριο όλων των παλαιών μηχανών; Όταν επιθυμούμε ανανέωση του εξοπλισμού μας, βάζουμε στην άκρη οτιδήποτε άλλο δεν μας είναι πια χρήσιμο. Δεν το κουκουλώνουμε, ούτε το παραπετάμε, απλά δίνουμε χώρο και στα νέα μηχανήματα. Αν εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε μόνο τα παλιά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, δεν θα πρέπει να κατηγορούμε αυτές, αλλά εμάς τους ίδιους, που τις επιλέξαμε. Δε γίνεται να ψηφίζεις τους ίδιους και τους ίδιους και μετά να παραπονιέσαι ότι έχουμε πήξει στο παλιό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είδαν φως και μπήκαν. Εσύ τους έβαλες στη Διοίκηση. Άλλους γιατί είναι φίλοι και γνωστοί σου, άλλους γιατί στο παρελθόν είχαν αντεπεξέλθει επαρκώς στα καθήκοντά τους και άλλους γιατί σου έταξαν λαγούς με πετραχήλια.

Είσαι κατά των ρουσφετιών; Πες το μας κι αυτό. Ότι κάποιοι εξελέγησαν αποκλειστικά λόγω της ισχυρής αντιπολίτευσης που άσκησαν κατά την προηγούμενη θητεία. Εκτός κι αν η ταμπέλα του καλού παιδιού, του καλού Χριστιανού και οι εξυπηρετήσεις που μπορεί να υπόσχεται κάποιος και από τα δύο «στασίδια» στα οποία στρογγυλοκάθεται, θεωρούνται δυνατά προσόντα για να αναλάβει υπεύθυνες θέσεις.

Όχι, πες το μας κι αυτό να μας αποτρελάνεις.

Διαβάστε ακόμα