“Πήξαμε” σε επενδύσεις κι επενδυτές

Λόγια, θεωρίες και πολυλογία περί ανάπτυξης και οικονομικής προόδου του τόπου απέμειναν στο “χαρτί” στο τέλος αυτής της θητείας, με τους άλλοτε λαλίστατους αυτοδιοικητικούς (ως την ημέρα της κάλπης), να έχουν αφήσει το στίγμα τους ως οι πλέον κενολόγοι πολιτικοί των τελευταίων ετών!

Πόσα αλήθεια άκουσε ο δημότης σε αυτήν την τετραετία για επενδύσεις, για επενδυτές, για ανάπτυξη υποδομών που θα απογειώσουν το νησί, για έξυπνες και άμεσες ενέργειες με σκοπό την τουριστική στροφή, αλλά και για ενδιαφέρον ξένων κεφαλαιούχων που “φλερτάρουν” με τη Σύρο – επενδυτικά πάντα...,, προκειμένου να απογειώσουν και τη φήμη της;!

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο δημότης είχε ακούσει τόσα πολλά που νόμιζε πως το χρήμα θα ρέει άφθονο στο νησί και πως οι πολυδιαφημισμένοι – πλην όμως άγνωστοι ή και άφαντοι... – επενδυτές, θα έριχναν με τη σέσουλα το “περίσσευμά” τους στον τόπο!

Όλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτέλεσαν χρόνο χαμένο για το νησί, τον οποίο κατανάλωσαν αφειδώς ορισμένοι πολιτικοί της τοπικής σκηνής, σε μία μάταιη προσπάθεια να “οικοδομήσουν” έναν μύθο γύρω από το όνομά τους, το οποίο στην πραγματικότητα συνδέεται με τις έννοιες της ανεπάρκειας, της προκλητικότητας, της αλαζονείας και της αναποτελεσματικότητας.

Η ξεκάθαρη αλήθεια, η εικόνα του τόπου σήμερα, έρχεται ως επιβεβαίωση των προαναφερομένων, αφού μία σειρά από θέματα που “άνοιξαν” στην τοπική κοινωνία και μεγάλες υποσχέσεις που δόθηκαν, αποδείχθηκαν χωρίς περιεχόμενο!

“Scripta Manent” λοιπόν και επειδή οι λαλίστατοι επανειλημμένως αρέσκονταν να περιορίζονται σε δηλώσεις, τις οποίες ποτέ δεν συνόδευαν από πράξεις, ο απολογισμός από το πέρασμά τους, αυτή τη θητεία είναι συγκεκριμένος:

“Πήξαμε” στις επενδύσεις για πεντάστερα ξενοδοχεία στο νησί, βάσει καλοπληρωμένων μελετών οι οποίες εκπονήθηκαν από τρίτους, παρακάμπτοντας πλήρως τη βούληση της κοινωνίας για τον τρόπο αξιοποίησης δημόσιων χώρων υπέρ μία ρεαλιστικής και αποδεκτής ανάπτυξης από την πλατιά μερίδα των δημοτών.

Μπουχτίσαμε... από τους εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων που μέσα σε μία τετραετία μεταμόρφωσαν τον τόπο από ξερονήσι της ανύπαρκτης προόδου σε ζηλευτό προορισμό, ενώ κουραστήκαμε να ψάχνουμε οικόπεδα για προώθηση προς αξιοποίηση από επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι – όλοι(!) πια – συνωστίζονται στον τόπο μας!

Κουραστήκαμε οι ίδιοι προς υπεράσπιση του παντογνώστη πολιτικού – αυτοδιοικητικού του τόπου, ο οποίος δεν σταμάτησε... να “μάχεται” προς την κατεύθυνση της άμεσης και της ταχύτερης δυνατής βελτίωσης υποδομών του νησιού, εστιάζοντας μάλιστα στην πολυσυζητημένη πύλη εισόδου του αεροδρομίου, την καλύτερη λειτουργία της οποίας, ακόμη(!) και περιμένουμε!

 

Παρόμοια φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες πούλησαν... το διάστημα της ίδιας θητείας κι άλλοι αυτοδιοικητικοί που θέλησαν για το νησί προβολή Χολιγουντιανού μεγέθους, τάζοντας τάχιστη ανάπτυξη στούντιο, τέτοιων, που θα ζήλευε ο κάθε φιλόδοξος παραγωγός! Οι ίδιοι, τελικά μέτρησαν απώλειες εξαιτίας – είπαν – του κακού εαυτού των ίδιων των ντόπιων αλλά και μικρών κακοπροαίρετων ομάδων που δηλητηρίαζαν κάθε θετική... προοπτική!

Ενδεικτικά ακόμη των “επιτυχιών” που προκλήθηκαν επί των ημερών τους, παραμένουν και όλα τα καταρρέοντα(!) μέχρι και σήμερα κληροδοτήματα, που “σπρώχτηκαν” προς επενδυτές για αξιοποίηση...

Διανύουμε τον Αύγουστο, η θητεία ολοκληρώνεται, τα συμπεράσματα αναφορικά με “τα έργα και τις ημέρες” των αυτοδιοικητικών εξάγονται από τους πολίτες, ο τόπος παραμένει με αναπάντητες ανάγκες και η ελπίδα ως φαίνεται, μετατίθεται χρονικά για το τέλος μίας ακόμη τετραετίας!

 

Ετικέτες: