Το εγχειρίδιον του πιο λαμπρού αυτοδιοικητικού

Καλά-καλά δεν ξεκίνησε η θητεία της νέας δημοτικής αρχής και ήδη τα παράπονα πληθαίνουν. Οι καινούριοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από τέσσερις ημέρες κι ακόμα έργο… δεν έχουμε δει. Μας κοροϊδεύουν; Έτσι νομίζουν πως θα ξεπεράσουν τους προηγούμενους;

Εκείνοι είχαν σηκώσει μανίκια πολύ πριν καθίσουν στο γραφείο. Τόσους λάκκους είχαν σκάψει. Τόσους κάλους είχαν βγάλει στα χέρια. Τόσους ανθρώπους είχαν κάνει κομπόστ. Οι «καινούριοι»… παρόλο που ξέρουν τι θα πει «ανακύκλωση», προς το παρόν δεν μπορούν ούτε το φτυάρι να κρατήσουν.

Μάταια προσπαθεί να τους το διδάξει ο «coach» της ομάδας. Οι περισσότεροι είναι ανεπίδεκτοι. Οι άλλοι στη θέση τους θα είχαν κάνει παπάδες. Θα είχαν βγάλει φιρμάνι. Θα είχαν προβάλει όλα τα επιτεύγματά τους στο facebook. Το μαξιλαράκι που έβαλαν στην καρέκλα τους. Τον χάρακα στη μολυβοθήκη τους. Το filofax στο συρτάρι τους. Την κούπα τους δίπλα στις υπόλοιπες. Το εσωτερικό τους τηλέφωνο στη μνήμη του κινητού τους. Τη γλάστρα πάνω στο γραφείο. Τόσα έργα για τα οποία ο δημότης πρέπει να έχει γνώση. Ενώ τώρα, είμαστε βυθισμένοι στην άγνοια. Δεν ξέρουμε αν ο ποπός των αυτοδιοικητικών κάθεται αναπαυτικά. Αν έχουν ολοκληρωμένο σετ γραφείου. Αν κρατούν σημειώσεις σε ημερολόγιο ή χαρτοπετσέτα. Αν πίνουν τον καφέ τους σε κρύσταλλο ή σε χάρτινα ποτηράκια. Αν η μνήμη του κινητού τους είναι πλήρης. Ποιο είναι το αγαπημένο τους φυτό και πολλά άλλα.

Δεν νοείται να έχουμε μία δημοτική αρχή, λιγότερο παραγωγική από την προηγούμενη. Που να ανεβάζει μόνο δυο-τρεις φωτογραφίες. Που να τις συνοδεύει μόνο με δυο-τρία λόγια, ξερά. Που να στήνεται άκεφα μπροστά στον φακό και όχι με ένα χαμόγελο νίκης σαν να τερμάτισε πρώτη σε τσουβαλοδρομίες. Που να αδυνατεί να προωθήσει σωστά τις εκδηλώσεις της, ώστε ένα τοπικό πανηγυράκι να φαίνεται τουλάχιστον το Φεστιβάλ των Καννών. Όλη αυτή η απραξία υποδηλώνει ένα πράγμα… η πλειοψηφία των νέων συμβούλων δεν έχει διαβάσει το «Εγχειρίδιο του πιο λαμπρού αυτοδιοικητικού» με την υπογραφή 29 κατασκευαστών κοπανιστού αέρα. Πώς είναι δυνατόν να θες να διοικήσεις χωρίς να λάβεις υπόψη σου τα στοιχειώδη tips;

  1. Σε συναντήσεις με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, απαραίτητος είναι ο φωτογράφος και όχι οι ίδιοι οι επίσημοι. Εάν λείψει ο φωτογράφος, δεν μπορείς να πείσεις τους δημότες ότι συναντήθηκες με τον τάδε υπουργό. Εάν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο, βάζεις κάποιον χαμηλότερης στάθμης αιρετό που τον έχεις ταΐσει αρκετές φορές μέχρι την εκλογή του ή έναν δικό σου κοστουμαρισμένο να καθίσει πλάτη και γράφεις παντού ότι το ραντεβού πραγματοποιήθηκε κανονικά.
  2. Στην αναγγελία ενός έργου δεν εξηγείς ποτέ σε ποια φάση βρίσκεται (κατάρτιση μελέτης, δημοπράτηση, υλοποίηση). Αναφέρεις γενικά ότι το έργο προχωράει και παίρνεις τα εύσημα για τη συνεχή ανάπτυξη του τόπου, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν έχει κουνήσει ρούπι από κει που βρίσκεται.
  3. Φροντίζεις να βγάζεις σωρηδόν φωτογραφίες με επιχειρηματίες για να αποδείξεις ότι βρίσκεσαι στο πλευρό τους και πως γίνονται συνεχείς συζητήσεις για την πρόοδο του κλάδου τους. Στην πραγματικότητα, εσύ έχεις πάει να αγοράσεις το ψωμί σου, το κρέας σου, τα ψώνια της εβδομάδας ή να κουσελιάσεις με τις ώρες, πίνοντας το καφέ σου με «συναδέλφους».
  4. Στις αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κρατάς τα σχόλια που σε αποθεώνουν και τα αρνητικά τα ρίχνεις στον καιάδα. Εάν δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς εσύ με αυτό, προσλαμβάνεις ειδικό σύμβουλο, που στο τέλος της χρονιάς θα ετοιμάσει μια αναλυτική έκθεση με τα like που έχεις λάβει.
  5. Παρευρίσκεσαι στην έναρξη όλων των εκδηλώσεων για να φωτογραφηθείς ή να χαιρετίσεις και όταν σβήσουν τα φώτα, αποχωρείς για την επόμενη φωτογράφιση – συγγνώμη, εκδήλωση.
  6. Διατηρείς καλή σχέση με αυτούς που «σερβίρουν» την προπαγάνδα σου και δεν αμελείς να τους αφήνεις καλό πουρμπουάρ.
  7. Αντιγράφεις στο timeline σου το περιεχόμενο δελτίων τύπου για να πείσεις ότι κατάλαβες το νόημα μιας εκδήλωσης κι αν κάποιος σε ρωτήσει κάτι παραπάνω, τον κάνεις block.
  8. Αποστηθίζεις δυο-τρεις εκκλησιαστικούς ύμνους και σε πάνδημους εορτασμούς κάνεις lip sync μπροστά στις κάμερες.

Μην κάθεστε με τα χέρια σταυρωμένα. Κάντε έργο (φίλτρο φωτογραφίας, λεύκανση, διόρθωση σημαδιών, αδύνατο πρόσωπο) και νιώστε αστέρες στην τοποθεσία Δήμος. Τι σας λείβεται;  

Διαβάστε ακόμα