Οργάνωση και συνεργασία

Αυτονόητο για τον κοινό νου, πως η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται ουρανοκατέβατη, αλλά μονάχα υπό την προϋπόθεση της σκληρής και συλλογικής προσπάθειας και προσήλωσης σε έναν κοινό στόχο!

Ως εκ τούτου, απαιτείται οργάνωση των δυνάμεων που διαθέτει αυτός ο τόπος, αλλά και ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των διάφορων και διαφορετικών πλευρών, καθώς όμως και συνεργασία με τους ειδικούς που έχει τη δυνατότητα το νησί να διαθέτει πλέον, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, καθώς ο λόγος “κινείται” γύρω από τον τουρισμό!

Με το πέρας της θερινής σεζόν, διαπιστώσεις, επισημάνσεις και συμπεράσματα ήρθαν να γεμίσουν την “ατζέντα” των επαγγελματιών που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο! Πολλά εξ αυτών των συμπερασμάτων αφορούν στη συρρικνωμένη τουριστική περίοδο του τόπου, καθώς και στην ποιότητα αρκετών επισκεπτών σε συνάρτηση με το οικονομικό αποτύπωμα που άφησαν(;) στο νησί!

Αν και η Σύρος απέκτησε ειδικό σύμβουλο για όλες τις σχετικές αναλύσεις, επισημάνσεις και προτάσεις προκειμένου να δει φως στο σκοτεινό τούνελ που βαδίζει εδώ και χρόνια, ωστόσο, χρήσιμο θα ήταν ο καθένας σε αυτήν την πρωτεύουσα του νομού να αναλάβει τις ευθύνες του!

Δεδομένης αυτής της θετικής εξέλιξης, δηλαδή το νησί να αναμένει πλέον “χάρτη” τουριστικής ανάπτυξης εντός του τρέχοντος μήνα, θα ήταν παράλειψη στον παρόντα χρόνο, να μη σημειωθεί μία μεγάλη έλλειψη! Αυτή αφορά στην απουσία οργανωμένου φορέα που θα εκπροσωπεί τους ξενοδόχους!

Τη θητεία που ολοκληρώθηκε είδαμε να πορεύεται η προηγούμενη Ένωση στο βαθμό που μπορούσε, να καταθέτει προτάσεις, να ζητά αποτέλεσμα και να στοχοποιείται από Αρχές... που πολλά έταξαν και τελικά τίποτα(!) δεν έφεραν στον σωστό χρόνο και την κατάλληλη στιγμή!

Ακολούθως, είδαμε να διαλύεται η συγκεκριμένη Ένωση και οι ίδιες “Αρχές” πάλι, να χειροκροτούν και να τοποθετούνται χαιρέκακα, αντί να επιδιώκουν να συνδράμουν σε μία θετική πορεία που θα “ενεργοποιούσε” ακόμη περισσότερα μέλη να συμμετέχουν σε αυτήν!

Το παρελθόν όμως, ανήκει στο παρελθόν και το μέλλον για να υπάρξει αισιόδοξο, προϋποθέτει ένα παρόν “γεμάτο” από σκληρή δουλειά!

Φημολογία θέλει το τελευταίο διάστημα να γίνονται προσπάθειες για σύσταση ενός νέου φορέα που θα εκπροσωπεί τον κλάδο των ξενοδόχων στο νησί, η οποία αν πράγματι έχει έρεισμα και βάση, θα σημάνει την ολοκλήρωση ενός παζλ, που είναι απαραίτητο να υπάρχει, για την επίτευξη συνεργασίας και αποτελέσματος!

Επιτακτική όσο ποτέ δε, είναι η ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής στις συλλογικές προσπάθειες από όλα τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία για να απολαύσει οικονομικούς “καρπούς” πρέπει να μελετήσει τα ανοικτά θέματα και να συνταχθεί πίσω από έναν καλοδουλεμένο “μπούσουλα”, για την υλοποίηση των κατευθύνσεών του!

Παρενθετικά μάλιστα, αξίζει να σχολιαστεί έστω και γενικόλογα πως κάθε Σύλλογος ή Ένωση οφείλει να τηρεί το καταστατικό του, προκειμένου να εμπνέονται για συμμετοχή ακόμη και επιχειρηματίες του τόπου, που αντιμετωπίζουν μάλιστα, εξαιρετικά σοβαρά την υπόθεση της προόδου και της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί!

Με αφορμή τη νέα αρχή της θητείας που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, κρίνεται χρήσιμο να τονισθεί η ανάγκη λήψης σοβαρών αποφάσεων από κάθε επιχειρηματικό κι επαγγελματικό κλάδο που συνδέεται με τον τουρισμό, ώστε να αναπτυχθεί και να “περπατήσει” μία σημαντική ευκαιρία για τουριστική οργάνωση στον τόπο!

Άλλωστε, ουδείς μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντά του, αν απέχει, αν δεν συμμετέχει κι αν τα περιμένει όλα από πολιτικούς - “σωτήρες” που αποδείχθηκαν “εφιάλτες” στον δρόμο της ανάπτυξης!

Αυτά τα λίγα προς το παρόν και ο νοών νοείτω!

Ετικέτες: