Δημοτικός σύμβουλος, χαρά γεμάτος

Χαίρεται ο σύμβουλος και χαμογελάει δημότη. Θέλει να κρυφτεί, μα η χαρά δεν τον αφήνει. Τον γαργαλάει με τα αόρατα δάχτυλά της μέχρι να εμφανιστεί δοντάκι. Ο σύμβουλος κάνει τα πάντα για να συγκρατηθεί. Προσπαθεί διακαώς να παραστήσει την Τζοκόντα αλλά το καταπιεσμένο χαμόγελό του παραπέμπει περισσότερο σε πάρεση προσωπικού νεύρου. Βάζει τα χέρια μπροστά στο στόμα, αλλά τον προδίδουν τα μπιρμπιλωτά του μάτια, που κοντεύουν να πεταχτούν απέναντι και να αρχίσουν να στριφογυρνούν σαν δύο θεόρατες ντισκομπάλες.

Mama mia, here we go again. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το τέλος το γνωρίζουν μόνο αυτοί που φυσάνε ακόμα τη γούνα τους. Πώς να κόψεις τα φτερά από εκείνους που απολαμβάνουν τον προσωπικό τους «θρίαμβο»; Χαίρονται, άρα ονειρεύονται. Αλλά το όνειρο μέρα με τη μέρα θα πήξει σα ξινομυζήθρα. Όπως οι επιβάτες του Τιτανικού, ομοίως κι αυτοί ανεβαίνουν ανυποψίαστοι πάνω στο πλοίο, ανυπομονώντας για το μεγάλο ταξίδι. Όταν ο σύμβουλος αποφεύγει το παγόβουνο, πέφτει το παγόβουνο πάνω στον σύμβουλο. Δεν ψυχανεμίζεται τη συντριβή, ούτε σου επιτρέπει να τον προειδοποιήσεις. «Ισοθερμικά και πουλόβερ να πάρεις μαζί», μόνο αυτό μπορείς να του πεις και να τον σταυρώσεις. Καημένε. Θα σε φάει η υγρασία μέσα σε ουίσκι, αναψυκτικά, Aperol κι ούτε Όσκαρ δεν θα πάρεις.

«Κάποτε στο… Δήμο μπήκες μες την τρελή χαρά και βγήκες τρελή… σκέτο». Έτσι, θα σε θυμούνται όλοι. Κι αν σταθείς τυχερός, μπορεί να προβιβαστείς και από μια απλή ανάμνηση να γίνεις αύρα, μια σκιά που θα ακολουθεί τους καινούριους και θα τους ψιθυρίζει στο αυτί «δεν ήξερες, δε ρώταγες;». Αλλά όταν σε κυριεύει η χαρά, δεν έχεις μυαλό για ερωτηματολόγια και γκάλοπ. Θεωρείς ότι η χαρά σου είναι ο Χαϊλάντερ, το αθάνατο νερό με το οποίο θα δροσίζεις τις καρδιές των ψηφοφόρων σου όλη την τετραετία. Δεν είσαι σε θέση να σκεφτείς πως αν δεν φανείς αντάξιος των προσδοκιών σου, εκείνοι θα αναγουλιάσουν με τόσο νερό και θα το ρίξουν στην ξηρά τροφή. Καλό το ύδωρ, αλλά μόνο του δε λέει τίποτα, ενώ από κοινού με τη γη θα επιφέρουν ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη συναισθημάτων στις καρδιές όσων σε εμπιστεύτηκαν. Αλλά για την ώρα, αυτό δε σε απασχολεί. Εσύ συνεχίζεις να χαίρεσαι για τους δικούς σου λόγους.

Επειδή κατάφερες για πρώτη φορά να γίνεις μέλος μιας δημοτικής αρχής και να αναλάβεις αρμοδιότητες (αντιπολιτευτικό σύνδρομο).

Επειδή βρέθηκες κατά τύχη σε ένα συμβούλιο, το οποίο έχεις περάσει για πενταήμερη. (έχω iphone, βγαίνουμε μια φωτογραφία;).

Επειδή πιστεύεις ότι ο κόσμος κατάπιε αμάσητη την «επιθυμία» σου για προσφορά στον τόπο καταγωγής σου, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που σε ενδιέφερε πάντα ήταν να ξανατρυπώσεις στα γνωστά σου λημέρια (σύμβουλος δια αλληλογραφίας).

Επειδή έχεις υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές σου και δεν μπορείς να καταλάβεις ότι οι δικοί σου σε έβαλαν σε μια σοβαρή θέση, για να τρολάρουν και να μη σε έχουν στη διπλανή καρέκλα να τους τρως τη νινίδα, που θα ‘λεγες κι εσύ. (τι είμαι εγώ, μήπως είμαι κάποια;).

Επειδή γλίτωσες στο τσακ από το εντομοκτόνο και επέστρεψες με συνοδεία για να μαμουνίσετε παρέα. (η κατσαρίδα)

Επειδή διασκεδάζεις με τις δηλώσεις περί πολιτικής αξιοπρέπειας, από συμβούλους που έχουν πολλάκις κακοποιήσει τον όρο. (η κερκίδα).

Επειδή ξέρεις 100 συν έναν τρόπους για να μετατρέψεις το Δήμο σε Κοσσυφοπέδιο». (το δηλητήριο που κράτησες για μένα).

Επειδή είσαι σίγουρος πως οι διάδοχοί σου δε συγκρίνονται με την ομάδα σου και θα αποτύχουν πανηγυρικά (πέρα στους πέρα κάμπους που είναι οι ελιές).

Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν λερωθεί από τη χαρά τους γιατί θεωρούν ότι μετά από μια ολιγόχρονη αγρανάπαυση, θα μπορέσουν να ξανακάνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. «Η γριά όταν χαιρότανε, τα νιάτα της θυμότανε» πίνοντας βερμούτ στην Αγράμπελη με τη Νινέτα και την Κλειώ Δενάρδου (η Ωραία Κοιμωμένη).

Και κάπως έτσι, το Σώμα μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική χαρά, όπου ο καθένας παίζει με τα κουβαδάκια του, μέχρι να αρχίσει ο ένας να πέφτει μέσα στην τρύπα του άλλου. Αλλά τι να περισώσεις απ’ τα μεγάλα παιδιά; Αφού αυτά τα διαλύουν όλα. Κι εφόσον, δε μπορούμε να το αποφύγουμε, ας παραγγείλουμε από τώρα κάτι on the rocks. Αυτοί οι τόσο χαρούμενοι σύμβουλοι είναι να τους πιεις στο ποτήρι.

Διαβάστε ακόμα