Δεν χρειάζονται οι… προπονητές της εξέδρας

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος κατά τη διάρκεια της σεζόν θα δούμε εκτός από τους προπονητές που θα βρίσκονται στους πάγκους των ομάδων, αλλά και προπονητές στην εξέδρα. Μία συνήθεια που δύσκολα… κόβεται. Θα πρέπει όμως όλοι όσοι αγαπάμε τα παιδιά και θέλουμε να εξελιχθούν τόσο ως αθλητές όσο κι ως άνθρωποι να τα αφήσουμε να δουλέψουμε με τους προπονητές τους.

Κάτι πολύ σημαντικό, αφού αρκετές φορές για να μην πω συνέχεια γονείς, συγγενείς και… φίλοι βρίσκονται στην εξέδρα και δίνουν τις δικές τους συμβουλές. Αρχικά να τονίσω πως όλο αυτό όχι μόνο προβληματίζει τα παιδιά – αθλητές, αλλά τα μπερδεύει κιόλας. Αυτό γιατί από τους προπονητές τους έχουν άλλες οδηγίες, αλλά και κάποια πράγματα τα κάνουν και στις προπονήσεις. Δεν είναι κακό να βλέπεις την προσπάθεια του παιδιού, αλλά και πολλές φορές την εξέλιξή του, θα πρέπει όμως να μείνουν όλοι σε αυτό. Δηλαδή, κάθεσαι στην εξέδρα, παρακολουθείς το παιχνίδι, ναι χειροκροτείς τις προσπάθειες των αθλητών – όχι μόνο του δικού σου παιδιού – και δεν δίνεις οδηγίες.

Δεν κάνει σε κανέναν καλό, ούτε στο ίδιο το παιδί που αντί να έχει την προσοχή του στον αγωνιστικό χώρο της έχει στην εξέδρα.

Θα πρέπει να πω, πως η κάθε ομάδα, η κάθε ακαδημία κάνει τη δουλειά όπως εκεί θέλει και γνωρίζει. Η επιλογή που θα πάει ο κάθε αθλητής είναι… προσωπικό επομένως όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να απλοποιηθούν.

Η κάθε ομάδα και η κάθε ακαδημία έχει τους προπονητές που τους πιστεύει κι αυτοί με τη σειρά τους έχουν κληθεί να δουλέψουν με τα παιδιά. Η δουλειά τους φαίνεται τόσο μέσα από τα επίσημα παιχνίδια όσο κι από τα φιλικά.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι είναι πως τα παιδιά έχουν ανάγκη των αθλητισμό για να ξεφύγουν από τη δική τους… ρουτίνα. Το πρόγραμμά τους είναι φορτωμένο από όλα όσα κάνουν σε καθημερινή βάση κι ο αθλητισμός είναι μία… διέξοδος. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι κορυφαίοι αθλητές – να μην λέμε ονόματα – αλλά σίγουρα μπορούν να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο. Αυτό θα γίνει μέσα από τη δουλειά κι όταν οι μικροί αθλητές ακολουθούν τις οδηγίες του προπονητή τους κι όχι της… εξέδρας.  

Διαβάστε ακόμα