Από τον “ηγέτη” στον Δημότη

Η ουσία στα πολιτικά πράγματα και τη δημόσια ζωή είναι να υπάρχει ποιότητα!

Εξετάζοντας το πρόσφατο παρελθόν στην πολιτική ζωή, αυτό που εξάγεται σαν συμπέρασμα είναι πως το μεγάλο έλλειμμα σε μια ολόκληρη θητεία, ήταν η απουσία σοβαρότητας και υπευθυνότητας!

Ο δημόσιος διάλογος για θέματα και υποθέσεις του τόπου φανερώνει σίγουρα τον χαρακτήρα των συλλογικών οργάνων και των ανθρώπων που τα απαρτίζουν, αποκαλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό και τη στόχευση του καθενός εξ αυτών!

Μιλώντας για τα του “οίκου” μας, ο κάθε πολίτης και κάτοικος αυτού του τόπου, αντιλήφθηκε πως επί πέντε έτη, κουράστηκε από το να ακούει φανφάρες, να δέχεται την πολυλογία σαν δέσμευση και να περιμένει πότε οι μεγαλοστομίες θα γίνουν έστω και σε μικρό βαθμό πράξεις.

Ο σοβαρός πολίτης αυτού του τόπου ενοχλήθηκε όταν είδε πως η νοημοσύνη του υποτιμήθηκε συστηματικά, τα αιτήματά του γράφτηκαν σε σελίδες που γέμισαν κλειστά συρτάρια και οι όποιες ανάγκες του για μία βελτιωμένη καθημερινότητα, πήγαν περίπατο!

Πολλά τα ταξίματα και οι δεσμεύσεις για πρόοδο και ανάπτυξη, με τις κενολογίες ορισμένων να αποδεικνύονται λόγια του αέρα(!), τα οποία μπορεί στην αρχή να αποπροσανατόλισαν από το πραγματικό, αλλά ευτυχώς είχαν κοντά πόδια και σύντομα, αποκαλύφθηκαν!

Σήμερα, βιώνουμε στην πράξη τα πρώτα βήματα μίας νέας εποχής στη δημόσια πολιτική ζωή, που φέρει την ποιότητα σαν “σφραγίδα” της και ως εκ τούτου, απομένει στην πορεία και το άμεσο μέλλον να φανεί αν αυτή θα έχει διάρκεια ή θα ξεθωριάσει!

Εξετάζοντας το “τώρα” και το “σήμερα” όμως, σε επίπεδο σύγκρισης προσώπων που βρέθηκαν και βρίσκονται στο μέγιστο αξίωμα διοίκησης ενός τόπου, δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο το διαυγές γεγονός της διαφοράς σε επίπεδο ποιότητας στη δημόσια συμπεριφορά!

Οι πολίτες που απηύδησαν από καουμποϊλίκια του ενός επί μία ολόκληρη θητεία, σήμερα, έρχονται να απολαύσουν την ευγένεια ως ανακουφιστική απάντηση!

Η πλευρά των κατοίκων του τόπου που κουράστηκε από τους θεατρινισμούς και την πολυλογία, σήμερα συναντά τη σιωπή και την παρατήρηση ως ηχηρή απάντηση στα πρόσωπα που καπηλεύθηκαν επί πέντε έτη, την καρέκλα στην οποία βρέθηκαν!

Πλέον, οι δημότες μπορούν να απολαύσουν το χαμόγελο ως απάντηση στα αιτήματα και τις προτάσεις τους καθώς και τη διάθεση να ακουστούν τα “θέλω” τους, κόντρα στην αλαζονική συμπεριφορά ή και την αδιαφορία που εισέπρατταν από ορισμένους με την πρώτη “καλημέρα”!

Η τρικυμιώδης κατάσταση του νου αυτοαποκαλούμενων ηγετών, έχει αντικατασταθεί πλέον από τη νηφαλιότητα στις προσεγγίσεις διάφορων θεμάτων και η γαλήνια τοποθέτηση σε δημόσιες συνεδριάσεις, έχει καταλάβει τη θέση των μεγάλων και ακατάπαυστων μονολόγων!

Ήδη από τις πρώτες ημέρες στα συλλογικά όργανα του τόπου, διαπιστώνεται πως η νέα διοίκηση - “φρέσκια” ακόμη στη νέα θητεία -, διατηρεί την ψυχραιμία της απέναντι σε προκλητικές συμπεριφορές και επικοινωνιακά “πυροτεχνήματα” προσώπων που κούρασαν υπερβολικά τη δημόσια ζωή!

Μπορεί η νέα δημοτική περίοδος να είναι στην “αυγή” της και να έχουμε χρόνο μπροστά μας για εξαγωγή περισσότερο ώριμων και ουσιαστικών συμπερασμάτων, όμως εξετάζοντας το “τώρα”, διαπιστώνουμε σαφή υπεροχή στην ποιότητα της δημόσιας πολιτικής στάσης των “σημερινών”, από τους προηγούμενους!

Συμπεραίνουμε πως στην καρέκλα της διοίκησης – προς το παρόν κι ευτυχώς – κάθεται ο Δημότης και όχι ο αποκρουστικά αυτάρεσκος “ηγέτης”!

 

 

Ετικέτες: