Το δριμύ "κατηγορώ" της Ρώξης

Έξαλλη ήταν η Ρώξη…. έξαλλη. Οι φωνές της ακούστηκαν και στα δύο πατώματα του κομμωτηρίου. Από τη σύγχυσή της, ξέχασε να βγάλει κάτι πελάτισσες από τις κάσκες του σεσουάρ και οι χριστιανές άρπαξαν. Σαν καμένο λάστιχο μύριζαν. Σε μια άλλη κυρία, άφησε παραπάνω χρόνο τη βαφή στα μαλλιά της και μετά τα μάζεψαν απ’ το πάτωμα και τα έδωσαν σε μια κεντήστρα για να της φτιάξει με αυτά μια ωραιότατη πικέ κουβερτούλα.

Ήταν τόσα τα νεύρα της Ρώξης, που δεν ήξερε τι έκανε. Έκοβε, έκοβε, έκοβε… Πέντε πελάτισσες είναι τώρα έτοιμες να υπηρετήσουν στα ΟΥΚ. Το χαρτί της κατάταξής τους περιμένουν.

Ο κύριος Μάκης είχε τρομοκρατηθεί. Είχε πάει για να του κόψει τις φαβορίτες και ήταν σίγουρος ότι, η Ρώξη θα του κόψει το λαιμό. Κρατούσε τη φαλτσέτα σε απόσταση αναπνοής από την καρωτίδα του και ήταν πεπεισμένος ότι, θα ακολουθήσει λουτρό αίματος. Δίπλα στους λουτήρες, έβγαιναν αφροί από το ξέβγαλμα των κυριών και πάνω απ’ το κεφάλι του, έβγαιναν αφροί από το στόμα της Ρώξης, η οποία βρισκόταν σε παραλήρημα.

«Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν;» φώναζε και ξαναφώναζε η αφηνιασμένη κομμώτρια.

Της είχε γυρίσει το μάτι. Όλοι την κοιτούσαν με φόβο και κρύβονταν πίσω απ’ τις λακ.

«Γιατί τους το κάνατε αυτό; Όχι πείτε μου, γιατί τους το κάνατε», ρωτούσε και ξαναρωτούσε, με τη φαλτσέτα στο χέρι της να πηγαίνει απειλητικά πάνω-κάτω.

«Πάρε, κοπέλα μου, τις φαβορίτες να σηκωθώ να φύγω από ‘δω ο δόλιος», την παρακαλούσε ο κ. Μάκης ψιλο-ζαβλακωμένος.

Διότι, μέχρι να έρθει η σειρά του, είχε αποκοιμηθεί στην καρέκλα. Αλλά η Ρώξη, μόλις τον μυρίστηκε, έγινε ταύρος σε υαλοπωλείο. Κόντεψε να τον αφήσει στον τόπο. Τινάχτηκε στον ύπνο του και δεν ήξερε πού βρισκόταν. Προς τι ο οδυρμός της κομμώτριας που όταν τον είδε, έκανε σαν να την τσίμπησαν μύγες… απ’ τις παχιές, παχιές… αυτές του Αυγούστου.

«Δεν θα πάτε πουθενά, αν πρώτα δε μου εξηγήσετε. Γιατί αλλάξατε την εκδρομή των ανθρώπων; Μία ευκαιρία είχαν κι αυτοί να ξεσκάσουν κι εσείς τους τη στερείτε. Με ποιο δικαίωμα παίρνετε τέτοιες αυθαίρετες αποφάσεις; Δεν είναι μπεσαλίδικα πράγματα αυτά».

Δριμύ «κατηγορώ»… η Ρώξη.

Πελάτες και προσωπικό παρακολουθούσαν καθηλωμένοι. Ο κ. Μάκης είχε χάσει τα λόγια του. Έβλεπε ένα τόσο ωραίο όνειρο, ότι ξαναγινόταν πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της γειτονιάς του και η άλλη με τις υστερίες της, του το χάλασε.

«Μην κάνεις έτσι, Ρώξη μου. Θα σου έρθει κόλπος. Κρίμα είναι νέα κοπέλα».

Με το τελευταίο, η Ρώξη γλυκάθηκε και λίγο έλειψε να βάλει νερό στο κρασί της.

«Δε μασάω εγώ με κάτι τέτοια. Αφήστε τα σάπια κι απαντήστε μου. Αφού τους τάξατε τριήμερη εκδρομή στη Σίφνο, γιατί τους την κάνετε τώρα μονοήμερη στην Τήνο; Κοροϊδεύετε τόσους ηλικιωμένους που έχουν περάσει πολλά στη ζωή τους και αναζητούν μια απόδραση από τις έγνοιες της καθημερινότητας;».

Καταπέλτης η Ρώξη…

Ο κ. Μάκης ήταν στριμωγμένος. Το μόνο που έλεγε ξανά και ξανά μέσα του ήταν «μαύρη η ώρα και στιγμή που ανέλαβα τη διαχείριση των ΚΑΠΗ».

«Δε μιλάτε, ε; Σας έφαγε η γάτα τη γλώσσα; Αν δε μου πείτε, θα σας δώσω εγώ τη γλώσσα μέσα σ’ ένα κουτί με βουτήματα, να την πάρετε στο σπίτι».

Αδυσώπητη η Ρώξη.

«Μα τι ‘ναι αυτά που λες, Ρώξη μου; Έλα, στα συγκαλά σου».

Ο κ. Μάκης προσπαθούσε να την ηρεμήσει, αλλά μάταια.

«Ξέρω πάλι καλά τι λέω. Έρχονται εδώ πελάτισσες που είναι μέλη σας και με πιάνουν για να μου πουν τον πόνο τους. Είναι σκασμένες, πικραμένες. Υποστηρίζουν ότι άλλα τους υποσχεθήκατε και άλλα τελικά κάνετε. Γιατί τους εμπαίζετε; Δεν έχουν αυτοί ψυχή; Δεν έχουν οικογένεια; Δεν έχουν κομμώτρια που τους συμπαραστέκεται και μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους; Επιτέλους, δεν θα περάσει άλλο αυτή η απαρχαιωμένη τακτική της κοπαδοποίησης. Όχι στην καταδυνάστευση του πολίτη. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι συνάδελφοι έξω από τα ΚΑΠΗ και θα διαδηλώσουμε με τα πιστολάκια στο χέρι. Θα γράψουμε συνθήματα στους τοίχους με αφρούς και ζελέ».

Αναρχικιά η Ρώξη…

Ο κ. Μάκης ξεροκατάπιε.

«Κοίτα, επειδή για την ώρα δεν μας έβγαιναν τα οικονομικά, ας πάμε τώρα στην Τήνο και υπόσχομαι ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα τους πάω όχι στη Σίφνο, αλλά στα νησιά Φίτζι. Φυλάω σταυρό. Θα μου πάρεις τώρα τις φαβορίτες;».

«Καλώς».

Διαβάστε ακόμα