Να τα πούμε;

Ω, έλατο
Ω, έλατο
Τι μαύρο χάλι έχεις;

Ω, έλατο
Ω, έλατο
Τόση ασχήμια πώς αντέχεις;

Πράσινα φύλλα ντεμοντέ
Στολίδια κιτς, μπας κλας, πασέ

Ω, έλατο
Ω, έλατο
Θα σε αλλάξω μ' άλλο

Ω, έλατο
Ω, έλατο
Ένα ακριβό θα πάρω

Άντε, και του χρόνου να είστε καλά.

Μη δίνετε καλέ κέρματα, ολόκληρο δέντρο θέλουμε να πάρουμε. Και για το κέντρο της πόλης, αν μη τι άλλο. Δώστε κανένα ποσό της προκοπής. Συνδράμετε από το υστέρημά σας τίποτα 12, 13, 14.000 ευρώ, να πάρουμε ένα δέντρο καλό, βασταγερό, γιατί το προηγούμενο που βρίσκεται στην αποθήκη του Δήμου, το είχαν οι προηγούμενοι (ψωριάρηδες, χαμηλού επιπέδου, λαϊκοί, όχι αστοί από πάππου προς πάππου, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε) και βγήκε ελαττωματικό.

Τι έχει και το πετάμε το προηγούμενο; Και τι δεν έχει!

Καταρχάς, για να σας εξηγήσω, εκτός που από τα χρόνια έχει μπουρουχιάσει, έχει επάνω του ακόμη τα δακτυλικά αποτυπώματα αυτηνής που το στόλιζε και αυτουνού που το φωταγωγούσε σε τελετές γκραν (γκινιόλ), κιτς και με άρωμα Αβραμοπουλέ. Λίγο είναι αυτό;

Επίσης, δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά το τωρινό δέντρο είναι, όπως και να το κάνουμε, ταπεινής καταγωγής. Δεν ήταν χαρισμένο από χέρι, μελετημένος μποναμάς για μένα και μόνο, και το γεγονός αυτό, καταλαβαίνετε, θα φέρνει κακή τύχη όλο το χρόνο. Δεν είναι να παίζουμε τώρα με αυτά. Μπορώ να κάνω εγώ γιορτές με το δέντρο που έχει το αποτύπωμα και την αύρα της αλληνής; Κάλλιο τό 'χω να έρθουν οι καλικάντζαροι να γεμίσουν κάρβουνο όλο το ιστορικό κέντρο. Μετά τις γιορτές το πουλάμε στη ΔΕΗ και βγάζουμε και κανένα ψιλό. Αφήστε με σας παρακαλώ πολύ.

Ας μην το κουράζουμε άλλο, το υφιστάμενο δέντρο δεν είναι καλό, έχει ελαττώματα, έχει κακό φενγκ σούι, κακή τύχη, κακό μεταβολισμό και έχει και ανάδρομο Ερμή. Δωρίστε μας σας παρακαλώ μερικές χιλιάδες ευρώ να πάρουμε ένα καινούριο, πλουμιστό, υπερλούξ, κουκλίστικο, με αύρα δική μου, με φενγκ σούι αρμονικό, καλότυχο, αστρολογικά άρτιο, να σας κάνω εγώ μία τελετή φωταγώγησης, να μην πιστεύετε στα μάτια σας, πόσο high-end, πόσο trendy, πόσο upper-class, πόσο modern but elegant πόλη είμαστε.

Τι σημαίνει είναι πολλά τα χρήματα; Ποιος είπε ότι είναι πολλά; Ναι, είναι πολλά, αλλά τι παίρνουμε κιόλας! Ένα δέντρο χριστουγεννιάτικο που θα το ζηλέψει κι ο ίδιος ο Άη Βασίλης!

Και επειδή είναι μόνο ένα ψεύτικο δέντρο που δεν εξυπηρετεί σε τίποτε – μα τίποτε – άλλο, παρά μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και στην ικανοποίηση εγωισμών, τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει αν θέλουμε να δοθούν τόσα χρήματα κάπου, να δοθούν σε φιλανθρωπικούς ή κοινωνικούς σκοπούς, μέρες που είναι; Ότι αυτές οι ημέρες έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη και όχι με την προσωπική προβολή;

Σαχλαμάρες. Άλλωστε, όταν είπα ότι θα ζητήσω χρήματα για το υπερλουξ καινούριο δέντρο, δεν μου αντιπρότεινε κανείς κάτι τέτοιο, ούτε μου έφερε αντίρρηση! Άρα; Άρα, όλοι είναι ευχαριστημένοι με αυτό.

Αχ, μόνο να γκρινιάζετε ξέρετε, να με αποκαρδιώνετε και να μη μπορώ να φέρω με χαρά σε πέρας τις τέλειες ιδέες μου και να με στεναχωρείτε, που δεν αντιλαμβάνεστε πόσο τέλειες ιδέες έχω. Μα, τέλειες ιδέες. Όχι βέβαια, ότι θα αλλάξω κάπως γνώμη, ή θα αναθεωρήσω, ή θα αντιληφθώ τα λάθη μου ή την οποιαδήποτε αστοχία, όχι – ας μη γελιόμαστε. Αλλά να, μου χαλάτε τη διάθεση και δε θα έχω όρεξη να σας πω τα κάλαντα χαρωπά και με ευθυμία.

Ας είναι όμως, θα σας τα πω, έτσι για το καλό:

Χρήματα, χρήματα σκόρπισαν παντού
Για ικανοποίηση του δικού μου εγωισμού
Έι
Χρήματα, χρήματα για καλούς σκοπούς
Δε χαραμίζω σε παιδιά, αρρώστους ή φτωχούς

(Αντ' αυτού)

Άστρο φωτεινό, θα λάμπει γιορτινό
Μήνυμα να φέρει, ότι διοικώ εγώ
Δε θα αγχωθώ για σκοπό κοινωνικό
Αρκεί να γίνει πάραυτα αυτό που απαιτώ
Έι

Χρήματα, χρήματα σκόρπισαν παντού
Για ικανοποίηση του δικού μου εγωισμού
Έι
Χρήματα, χρήματα για κουτσομπλέκι faux
Αντί να έχω έγνοια μου τις ανάγκες των πολλών

 

Και του χρόνου και καλά μυαλά!

Διαβάστε ακόμα