Κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας

Ο τίτλος της στήλης ήταν προεκλογικά ο στόχος της νέας διοίκησης, αυτόν στήριξαν οι δημότες και αυτός δυστυχώς παραμένει το ζητούμενο μέχρι στιγμής, όπως διαπιστώνεται δηλαδή από την αυγή της νέας θητείας, καθώς συγκεκριμένες συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη κοινωνικού έργου και μέριμνας σε μία περίοδο εορταστική(!) που θα απάλυνε έστω και ήπια την αγωνία, τον πόνο και τον μόχθο των απλών ανθρώπων της κοινωνίας μας και των μελών των πιο ευάλωτων ομάδων της!

Το γεγονός που απασχολεί τα τελευταία 24ωρα είναι ένα και συγκεκριμένο: Στην αρχοντική... Ερμούπολη όπως μερικοί χαίρονται να λένε, ταιριάζει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο 9 μέτρων και κόστους 14 χιλ. ευρώ, το οποίο όπως οι ίδιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν, καθώς προκύπτει μέσω δωρεάς δεν μας πειράζει και δεν πρέπει να μας ενοχλεί!

Αιρετοί με μυωπική αντίληψη έχοντας αναλάβει θέση διοίκησης, δείχνουν να μην μπορούν να ταυτιστούν με το προεκλογικό προφίλ της παράταξής τους, αλλά και το πρόγραμμά τους ώστε να υποστηρίξουν ουσιαστικά τους ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια, αφού αρνούνται να διευρύνουν την κοντή σκέψη τους και να κατανοήσουν πως η ουσία ενός Δήμου εντοπίζεται στο έργο του προς τον πολίτη που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση!

Με αυτούς τους ανθρώπους δυστυχώς καθίσταται αδύνατη η όποια προσπάθεια επικοινωνίας, διαλόγου και συνεννόησης, αφού αδυνατούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας στην οποία και ζουν! Με τους αιρετούς όμως που έδειχναν και δείχνουν να διαθέτουν κοινωνικά αντανακλαστικά, τί συμβαίνει ξαφνικά; Πώς δέχονται να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους;

Η Σύρος όπως είναι γνωστό σε όλους, πέραν της αρχιτεκτονικής της που παραπέμπει σε άλλες εποχές ακμής και δόξας, σήμερα, - για όποιον θέλει να βλέπει χωρίς παρωπίδες - αποτελείται από ανθρώπους και οικογένειες που σε έναν σημαντικό βαθμό παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Μάλιστα πέραν αυτών των δεδομένων, ο τόπος μας είναι γνωστό πως δεν ξέφυγε από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αντιθέτως μάλιστα, “πνίγηκε” σε αυτήν, με την ανεργία να έρχεται στα ύψη, με πολίτες να ζητούν συσσίτια και βοήθεια από τις δύο Εκκλησίες αλλά και να αναζητούν πολλές φορές στήριξη από ορισμένες, λίγες σε αριθμό οικογένειες που πράγματι μπορούν και πραγματοποιούν χορηγίες προς ανακούφιση συμπολιτών τους!

Η Σύρος σήμερα είναι η εικόνα που διαθέτει σε αξιόπιστο βαθμό η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, η εικόνα που μερικοί αιρετοί γνωρίζουν καλά, ενώ άλλοι αγνοούν, αφού περιορίζονται στο να μιλούν για περασμένα μεγαλεία!

Η ευημερία ενός τόπου όμως, όπως και η πρόοδός του διαπιστώνεται πρωτίστως από το επίπεδο της καθημερινότητας των πιο ασθενών κοινωνικών στρωμάτων του! Και στον τόπο μας, για όσους έχουν διάθεση να βλέπουν, υπάρχει πρόβλημα!

 

Ουδείς υποστηρίζει πως το νησί πρέπει να στερηθεί τη χαρά των Χριστουγέννων και το εορταστικό κλίμα! Αντιθέτως, ο λογικός και υγιής νους επισημαίνει και απαιτεί να έχουν συμμετοχή σε αυτή τη χαρά όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται! Για έναν Δήμο λοιπόν με κοινωνικό πρόσωπο όπως αρμόδιοι εντεταλμένοι για τα κοινωνικά θέματα θέλουν να λένε, δεν συνάδει η εικόνα των ίδιων ως διακοσμητικών στοιχείων σε συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες απουσιάζει η παρουσίαση ουσιαστικών δράσεων με κοινωνικό πρόσημο κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο!

Η συλλογή βιβλίων και η προσφορά τους προς όποια πλευρά, για έναν Δήμο που θέλει ειλικρινώς να έχει κοινωνικό πρόσωπο, μπορεί να είναι μία αξιέπαινη πράξη με τη σφραγίδα της Προσκοπικής οικογένειας, αλλά δεν αποτελεί πρωτοβουλία ουσίας – από τη δημοτική πλευρά - που κατευθύνεται στην ανακούφιση συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη συμπαράστασης!

Η απόκτηση ενός δέντρου με κόστος 14 χιλ. ευρώ, δεν θα προσφέρει ζεστασιά σε φτωχές οικογένειες με παιδιά που παλεύουν για να τα μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια! Το να ζητά ένας Δήμος μία χορηγία για εφέ, ενώ θέλει να ανήκει στους Δήμους με κοινωνικό πρόσωπο, είναι η πλέον άκυρη κίνηση, η οποία εκθέτει αποκλειστικά τον ίδιο και σαφώς όχι τον χορηγό! Είναι μία κίνηση που εκθέτει πολύ περισσότερο όμως, τον εντεταλμένο των κοινωνικών θεμάτων που δέχθηκε να πλαισιώσει ένα πάνελ συνέντευξης Τύπου, για αποπροσανατολιστικούς λόγους, χωρίς να έχει τίποτα ουσιαστικό να πει σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων για την εορταστική περίοδο!

Κι ενώ το ίδιο πρόσωπο παλεύει να εφαρμόσει την ανταποδοτική ανακύκλωση με κουπόνια αγορών από σούπερ μάρκετ που θα παρέχονται σε οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ή πληρώνει από την τσέπη του ενημερωτικά φυλλάδια για την προώθηση εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα, σήμερα έρχεται να δεχθεί να φιμωθεί για να λάμψει... δήθεν(!) το “αστέρι” της αιρετής συναδέλφου και να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος!

Για όσους αυτά τα Χριστούγεννα πατούν στον πλανήτη Γη, η ουσία είναι απλή: Η σημαντική αυτή χορηγία θα έπρεπε να μπορούσε να μετουσιωθεί σε ουσιαστική πράξη, που θα χάριζε χαμόγελα σε ορισμένους συμπολίτες μας!

Για όσους δυστυχώς δεν καταφέρνουν να συντονιστούν με την πραγματικότητα, καλό είναι να γνωρίζουν πως ήδη η τοπική κοινωνία έχει αρχίσει να απορρίπτει τη δημόσια πολιτική ΑΠΟΥΣΙΑ τους!

Ετικέτες: