Τα μεγέθη δείχνουν τον δρόμο

Είναι σαφές πως ο τόπος δεν θα μπορούσε να στηριχθεί μόνον σε μία κατηγορία οικονομίας για να επιβιώσει, αποτελεί άλλωστε και κοινή παραδοχή πολλών εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων επαγγελματικών τάξεων κι ως εκ τούτου, το μονόπλευρο ενδιαφέρον για μία μόνον όψη της τοπικής οικονομίας, δεν ευνοεί την πρόοδο του νησιού συνολικά!

Προσφάτως και για ακόμη μία φορά εκφράστηκε δημοσίως η αγωνία της πλευράς των μηχανικών του τόπου, των οποίων η εργασία καθημερινά συνοδεύεται από μία σκληρή προσπάθεια προκειμένου να διασωθούν ακίνητα, να μεταβιβαστούν περιουσίες, αλλά και να αξιοποιηθεί ένας αφημένος στο έλεός του, κτιριακός πλούτος, που όμοιός του δεν συναντάται σε άλλο νησί.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που καθώς συναντά την τεράστια γραφειοκρατία, προκαλεί θυμό, γεννά αγανάκτηση κι επιτάσσει σήμερα περισσότερο από ποτέ να επιχειρηθεί μία αλλαγή αυτού του καθεστώτος που διαμορφώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην πρόσφατη δημόσια συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά από εκπροσώπους των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων και με μία νηφάλια προσέγγιση στο θέμα, αξίζει να σταθούμε ίσως σε τρεις αναφορές!

Στην πρώτη που αφορά στο γεγονός πως έχει παγώσει όλη η οικοδομική δραστηριότητα στον τόπο, αφού αν και υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό και γενικότερα ιδιωτών, για αξιοποίηση ακινήτων εντός της Ερμούπολης αλλά και στην Άνω Σύρο, ωστόσο, ο εφιάλτης της γραφειοκρατίας, φέρνει στο προσκήνιο τη ματαίωση των όποιων πλάνων αλλά και τη συνέχιση της κατάρρευσης μίας ολόκληρης ιστορικής πόλης! Πρόκειται λοιπόν για σοβαρές συνέπειες που πρέπει να ωθήσουν και τις τοπικές Αρχές να ανταποκριθούν με πίστη και αφοσίωση στα καλέσματα για αγώνα ανατροπής αυτής της κατάστασης, προκειμένου ο τόπος να μη μετρήσει άλλες απώλειες ή ακόμη χειρότερα, να μη θρηνήσει θύματα!

Επιπλέον, αξίζει να σταθούμε στην αναφορά πως ακόμη και η πρόταση άρσης του χαρακτηρισμού ως παραδοσιακού οικισμού και ιστορικού τόπου ίσως να αποτελούσε μία κάποια λύση στο πρόβλημα του χρόνου για την έκδοση αδειών και εγκρίσεων. Όμως, αν και είναι καλύτερο να μιλήσουν νομικοί επί του θέματος, μεταφέροντας απλές και λογικές σκέψεις πολιτών, αξίζει να διατυπωθεί μεταξύ άλλων και ο φόβος για την αλλοίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των ακινήτων σε τέτοιες συνθήκες χωρίς κανέναν(;) περιορισμό!

Τέλος, χρήσιμο είναι να στρέψουμε το βλέμμα και να δώσουμε έμφαση στην κραυγή αυτών των ανθρώπων, όταν μιλούν με στοιχεία για το τί θα σημάνει η δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε ανάγκες αξιοποίησης ακινήτων στην πόλη! Χρήματα στην τοπική αγορά, σε εργάτες και σε επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου, ανάπτυξη δεκάδων θέσεων εργασίας είτε κατά τη διάρκεια αποκατάστασης ή συντήρησης αυτών των αρχιτεκτονικών “κοσμημάτων”, είτε και μετά με την αξιοποίηση αυτών, ως επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου!

Ακούσαμε πως με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ήταν εφικτό να πέσουν στην τοπική αγορά 40 εκατομμύρια ευρώ. Λεφτά που σίγουρα έχει ανάγκη ο τόπος, χρήματα που θα δώσουν πνοή στην ταλαιπωρημένη οικονομία του νησιού και ποσά που θα φέρουν την ανάπτυξη μίας ακόμη κατηγορίας της τοπικής οικονομίας.

Ακούσαμε για μία ακόμη φορά την κραυγή τους, για τον τόπο όλων μας και διαπιστώσαμε πως τα μεγέθη – οικονομικά και μη – πρέπει να δείχνουν τον δρόμο!

Όσοι μπορούν να βρίσκονται μαζί τους στην πρώτη γραμμή, ας ελπίσουμε πως χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις θα ανταποκριθούν!

Ετικέτες: