Περίοδος πίτας και αξιολόγησης...

Υπάρχουν και οι ειδησεογραφικά “νεκρές” ημέρες της χρονιάς, αυτές δηλαδή που συνοδεύουν την άφιξη κάθε νέου έτους, όπου πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρεθούν από πίτα σε πίτα, διατυπώνοντας γενικόλογες ευχές για εποικοδομητική πορεία, συνεργασία και συμπόρευση με τους πολίτες.

Αφήνουν στην άκρη την ουσία και συμμετέχουν σχεδόν όλοι σε γιορτές ανταλλάσσοντας λόγια κενά περιεχομένου, προκειμένου να συμπληρωθεί ένας μικρός χρόνος, μέχρι τη στιγμή που θα επικαλεστούν κι άλλες υποχρεώσεις – ανειλημμένες κατά προτίμηση - προκειμένου να αποχωρήσουν.

Δημοσιογραφικά;

Αμέτρητα λεπτά ηχητικών καταγραφών, που ουσιαστικά ξεπηδούν από μία περιττή ανάγκη... των πολιτικών προσώπων για πραγματοποίηση εκδηλώσεων ανούσιων, στις οποίες δεν θα επιδιώξουν καμία ουσιαστική επαφή με τους δημότες, αλλά μόνον θα σπαταλήσουν χρόνο. Οι ίδιοι πλαισιώνουν το πάνελ κάθε γιορτής για να υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους, χωρίς να προχωρούν ούτε στοιχειωδώς σε έναν απολογισμό για κάθε περιοχή στην οποία εμφανίζονται..., αντιθέτως αρκούνται μόνο στη διατύπωση ευχολογίων.

Κάθε χρονιά, αυτή η περίοδος της μαζικής πίτας, προκαλεί στο νου ναυτία... και ίλιγγο...

Ναυτία για τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα που συντηρούν με ανούσιο τρόπο τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούσαν – υπό νορμάλ συνθήκες - ένα “ραντεβού” συζήτησης με τους δημότες και συνεργασίας για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο και επηρεάζουν τις ζωές μας.

Ναυτία επειδή συμπολίτευση και αντιπολίτευση θα επιδιώξουν να αναμετρηθούν ακόμη και στο χειροκρότημα, μεταφέροντας έτσι τις όποιες διαφωνίες τους ακόμη και σε φιέστες.

Αλλά και ίλιγγο... ακριβώς επειδή οι δημότες φθάνουν στο σημείο να υποβαθμίζουν με τη σειρά τους τις ίδιες τις ανάγκες τους σε επίπεδο καθημερινότητας αλλά και προόδου!

Ίλιγγο... επειδή συμμετέχουν σε γιορτές με μαζικό τρόπο, ξεχνώντας πως η πρώτη απαίτησή τους θα έπρεπε να είναι πρωτίστως η πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων, προκειμένου να αναπτύσσεται ουσιαστική και σταθερή συνεργασία ανάμεσα σε Δήμο και δημότες.

Κάθε τέτοια περίοδο, όπου όλοι μαζί σπεύδουν να υποδεχθούν το νέο έτος με ατζέντα τους, τις γενικολογίες από άποψη προτάσεων αλλά κι αιτημάτων, έρχεται στο νου η ανάγκη της αυτοκριτικής και της αξιολόγησης. Πρωτίστως, εμάς των ίδιων ως πολιτών και δευτερευόντως των πολιτικών προσώπων που εμείς αναδεικνύουμε!

Κι αυτό, επειδή μόνο αν γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είμαστε και τί θέλουμε από εμάς και τον τόπο μας, τότε ίσως καταφέρουμε να προοδεύσουμε ως μονάδες, αλλά και σαν σύνολο!

Κάθε εκδήλωση κενή περιεχομένου δεν έχει να προσθέσει τίποτα θετικό στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε ως νησί για να προχωρήσουμε σε κάθε πεδίο και σε κάθε κατηγορία οικονομίας!

Αντιθέτως, έρχεται να αφαιρέσει πολύτιμο χρόνο από τη συνεργασία, τις προσπάθειες και το αποτέλεσμα.

Εμείς ως δημότες, φέρουμε ξεκάθαρα τεράστια ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο των αιτημάτων και των απαιτήσεών μας. Αν δεν θελήσουμε την πρόοδο, δεν θα την έχουμε!

Γι αυτό, χρήσιμο είναι να μην επιτρέψουμε να ξοδευτεί άλλος πολύτιμος χρόνος και σε αυτήν τη θητεία, όπως χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια!

Είναι καιρός, ο κάθε ένας από εμάς να νοιαστεί για τον τόπο του, να θέσει σε προτεραιότητα ως πολίτης τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με μπροστάρη τη νέα Διοίκηση, αλλά και τις βασικές υποθέσεις που τόπου, που πρέπει παρομοίως να προωθηθούν!

Μέγιστη ανάγκη για το νησί και όλους εμάς τους κατοίκους είναι να ανοίξουν ξανά όλες οι μεγάλες υποθέσεις, οι πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους επί αυτών και να επιδιώξουν συζήτηση αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του τόπου!

Οι όποιες αποφάσεις μας αφορούν άλλωστε όλους! Και για την υλοποίησή τους, απαιτείται αρχικά η αντικατάσταση του ανύπαρκτου διαλόγου ανάμεσα σε Δήμο και δημότες, από συναντήσεις – και όχι φιέστες – ουσιαστικής συνεργασίας.

Οι πρώτοι μήνες παρήλθαν και ο τόπος διψά για επιβίωση και πρόοδο! Στο “άρμα” της ουσίας θα επιβιβαστεί κανείς;

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: