Έλα municipality στον τόπο σου

Κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της έχει πιστούς ακόλουθους. Κάποιοι εξ’ αυτών δεν θεωρούνται απλοί υποστηρικτές. Έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Αυτό των γκρούπις. Αν μπορούσαν, θα κρεμούσαν πάνω από το κρεβάτι τους γιγαντοαφίσα των μελών της. Πώς εμείς είχαμε τις Spice Girls και τους Backstreet Boys; Εάν κυκλοφορούσε περιοδικό με τίτλο «Super Κλεισθένης», αυτοί θα έβαζαν τους Back Municipality Boys. Έλα municipality στον τόπο σου.

Ποιοι Βισσικοί και ποιοι Βανδικοί; Εδώ να δεις φανατισμό. Μία αρνητική κουβέντα να πεις για την αγαπημένη τους παράταξη, θα σε κατασπαράξουν όπως τα όρνια τον Προμηθέα. Θα λένε… θα λένε… θα λένε… κοινώς, θα σου φάνε τα συκώτια. Υπάρχουν βέβαια και οπαδοί που δεν είναι τόσο εξωστρεφείς, αλλά λειτουργούν υπογείως. Έχουν τους επικριτές από κοντά και μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία, πετούν το μελάνι τους. Παρεμβαίνουν σε δημόσιες συζητήσεις στα social media, αφήνοντας το άνευ ουσίας σχόλιό τους και παρακολουθούν κάθε γραπτή σου τοποθέτηση για να τη μεταφέρουν είτε προφορικά, είτε φωτογραφικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Κάνουν κανονική αποδελτίωση. Συλλέγουν από άρθρα και χρονογραφήματα μέχρι αναρτήσεις και στόρι στο facebook. Μόνο αποδείξεις σου από τα σκουπίδια δεν έχουν αρχίσει να μαζεύουν. Κακώς, γιατί εκεί ειδικά θα έβρισκαν πολλά για τον Δήμαρχο της καρδιάς τους.

Σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτονται. Στο μυαλό τους, δρουν μυστικά, ενώ στην πραγματικότητα, ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Και πώς να μείνει κρυφό; Κάποια στιγμή, προσπάθησαν να ενταχθούν κι επίσημα στην παραταξιακή «οικογένεια» αλλά βλέπεις τους πρόλαβε στη γωνία έτερο μέλος της δικής τους οικογένειας. Οπότε, το ανέβαλαν για να μην φανεί too much. Έκατσαν πίσω, αλλά όχι στα αυγά τους. Συνεχίζουν να φορούν το προσωπείο τους και να έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές.

Όταν σε πετύχουν στο δρόμο θα σου πουν: «Γεια σου, λατρεία! Σε διαβάζουμε, σε διαβάζουμε» και πίσω από την πλάτη, σου σκάβουν το λάκκο ποικιλοτρόπως, βάζοντάς σου εμπόδια ακόμη και σε άλλα πεδία με τα οποία ασχολείσαι ενεργά.

Όταν το πανηγυράκι λαμβάνει τέλος και η δημοτική τους αρχή έχει πάει να βρει τον Τιτανικό στον πάτο της θάλασσας, σε διαγράφουν και από το facebook γιατί η σύμβασή τους ως πληροφοριοδότες έληξε μετά τη λυπητερή των εκλογών. Άλλωστε δε σε έχουν κι ανάγκη. Πέρα από τη θέση ισχύος που διατηρούν σε συλλογάκους, έχουν καταφέρει να χωθούν και σε πιο σημαντικούς φορείς, παριστάνοντας φυσικά τους κουλ και τους συνεργάσιμους. Ωστόσο, με την πρώτη ευκαιρία, «καπηλεύονται» το όνομα του φορέα για να ασκήσουν αντιπολίτευση στη νέα διοίκηση του Δήμου, με τον οποίο –υποτίθεται- διατηρούν αγαστή σχέση.

Και πάνω που πιστεύεις ότι απαλλάχτηκες για πάντα από τις «κουμπάρες», τσουπ… σου έρχεται μήνυμα από αυτές, οι οποίες σε θυμήθηκαν και με περίσσιο θράσος σου κάνουν υποδείξεις για τη δουλειά σου. Σου προσάπτουν ότι παρέλειψες το όνομα και τη συμβολή του φορέα τους σε ένα άρθρο, που όπως αποδεικνύεται από τα γραπτά -που ευτυχώς μένουν- δεν διάβασαν ποτέ. Αντιθέτως, εκδηλώνουν όλα τους τα απωθημένα μέσα σε μερικές γραμμές, στις οποίες προσπαθούν εν συντομία να σου διδάξουν το σωστό ρεπορτάζ.

Δεν έχει καμία σημασία που το συγκεκριμένο κείμενο περιέχει αυτούσιες τις πληροφορίες που αναφέρονται στο αίτημα του βασικού διοργανωτή ενός επερχόμενου θεσμού προς τον Δήμο… Οι γκρούπις πρέπει να βρουν έναν λόγο για να σε επιπλήξουν έτσι κι αλλιώς… για να πάρουν το αίμα τους πίσω, ρε αδελφέ. Σου λένε ότι δεν έγραψες πολλά στοιχεία, όπως τους συνδιοργανωτές και σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς μήπως δεν ξέρεις να διαβάζεις…. Και καλά να έχω εγώ το πρόβλημα… Το έχουν και οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, που διάβασαν τα ίδια με μένα και χάρηκαν με τη δημοσίευση της είδησης;

Πώς προκλήθηκε η σύγχυση; Μήπως τελικά το λάθος είναι η εκχώρηση θέσεων και αρμοδιοτήτων σε ανθρώπους που, εκμεταλλευόμενοι ξένες ιδέες και προσπάθειες επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή και ταυτόχρονα την έμμεση υποβάθμιση του ρόλου της νέας δημοτικής αρχής; Έλα όμως που στην πραγματικότητα, η συνεισφορά του Δήμου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική τους. Και δεν το λέω εγώ, το λέει το ρεπορτάζ.

Επομένως, επιστρέψτε στα αυγά σας κι αν θέλετε να κάνετε κάτι, κολλήστε εκείνες τις γιγαντοαφίσες, που λέγαμε. Σας κάνω δώρο την εκτύπωση.

Διαβάστε ακόμα