Αναμονή για τα μεγάλα

Είναι γεγονός πως διαφέρει ο τρόπος αντιμετώπισης της εξουσίας ανάμεσα στα πρόσωπα που κατά καιρούς την κατέχουν, ωστόσο, αναφορικά με το σύνολο των διαδρομών που όλοι εκείνοι πορεύονται – αποτελεί κοινή διαπίστωση – πως ξεχνούν πως η λογοδοσία τους πρέπει να απευθύνεται στον κόσμο και όχι σε αιρετούς αντιπάλους.

Ελάχιστα ενδιαφέρει τον σοβαρό και ψύχραιμο δημότη αλλά και τον κάθε δημότη, αν εκείνος που ασκεί διοίκηση σε έναν τόπο παίρνει άριστα στο επικοινωνιακό κομμάτι ή μετά βίας περνά τη βάση. Σχεδόν αδιαφορεί ο πολίτης μίας περιοχής για τον τρόπο που θα γνωστοποιήσει ο κατέχων τα διοικητικά “ηνία” τις όποιες εξελίξεις επιθυμεί να αναφέρει για σοβαρές και μεγάλες υποθέσεις του τόπου.

Αντίθετα όμως, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μπορεί να έχει γνώση των θεμάτων που τον αφορούν από τη στιγμή που βρίσκεται σε έναν τόπο, εργάζεται ή δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε αυτόν και κυριότερα, ζει σε αυτόν και επιθυμεί την πρόοδό του.

Ως εκ τούτου, η αλήθεια των γεγονότων, μπορεί να ειπωθεί με απλά λόγια, χωρίς φανφάρες βέβαια οι οποίες κούρασαν τα τελευταία χρόνια και σαφώς τιμωρήθηκαν..., αλλά με τόλμη απέναντι στον κάθε δημότη, ο οποίος – οφείλουν να το κατανοήσουν αυτό οι αυτοδιοικητικοί – θέλει να γνωρίζει προσπάθειες, εξελίξεις και σκοπό ή αποτέλεσμα αναφορικά με συγκεκριμένες υποθέσεις.

Πέφτει χαμηλά το πολιτικό επίπεδο της δημόσιας αντιπαράθεσης όταν φθάνει στο σημείο να αναγκάζεται ένας αυτοδιοικητικός να επισημαίνει τον τρόπο που λειτουργεί απέναντι σε πρόσωπα, τα οποία ο κόσμος καταψήφισε και “μαύρισε” στην εκλογική κάλπη.

Χάνεται η ουσία όταν εκείνος που ασκεί διοίκηση κατόπιν της βούλησης των δημοτών, απαντά απέναντι σε συμπεριφορές προκλητικές, δίνοντάς τους τελικά υπόσταση.

Υποβαθμίζεται η νοημοσύνη του κόσμου, όταν παραβλέπεται η ανάγκη των δημοτών να γνωρίζουν ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για καυτά θέματα του τόπου που αφορούν το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον του.

Δεν επαρκούν δηλώσεις που απευθύνονται σε αντίπαλους αιρετούς όταν επί λίγους μήνες οι πολίτες βρίσκονται σε άγνοια για το αν προχωρούν ή όχι διαδικασίες επίλυσης υποθέσεων που θα βοηθήσουν γενικότερα στην ανάπτυξη.

Χρήσιμο είναι να γίνει κτήμα όλων των αυτοδιοικητικών που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τον τόπο πως η ενημέρωση των δημοτών είναι καθήκον και υποχρέωσή τους. Πολύ περισσότερο όμως, πρέπει να είναι προτεραιότητά τους, αν επιθυμούν να έχουν σύμμαχό τους τον κάθε δημότη.

Η μη γνωστοποίηση ούτε στοιχειωδώς κάποιων εξελίξεων για άλυτα μέχρι σήμερα θέματα, καθιστά ως στάση, τον κάτοικο του τόπου, εκτός προσπαθειών και “παιχνιδιού”, σφηνώνοντάς του στο μυαλό πως, τελικά, ο ίδιος ήταν απαραίτητος μόνον μέχρι την κάλπη.

Μία λιτή δήλωση ή κάποια ανακοίνωση που θα αφορά ακόμη και στην έναρξη προσπαθειών για τη δρομολόγηση λύσεων αναφορικά με μεγάλες υποθέσεις του νησιού, κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε οι δημότες να γνωρίζουν πως κάτι σίγουρα μελετάται και γίνεται!

Είναι βέβαιο πως το να επιλέγει εκείνος που κατέχει εξουσία να στέκεται σε δεύτερη γραμμή και όχι στο προσκήνιο, δεν βοηθά τον δημότη να γνωρίζει. Δεν ευνοεί την ορθή πληροφόρησή του, αντιθέτως, δίνει πάτημα σε πρώην ηγετίσκους... να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη της αγωνίας των δημοτών, αλλά και να χρεώνουν φοβικές συμπεριφορές στους ίδιους!

Περισσεύει ως παράδειγμα να σχολιαστεί η πρόσφατη αναφορά ορισμένων ηγετίσκων περί “κεκτημένων” όσον αφορά στη σύνδεση του τόπου με άλλες περιοχές, αφού οι δημότες για το ζήτημα των μετακινήσεών τους, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κυριολεκτικά, χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο.

Για τους σοβαρούς αυτοδιοικητικούς έχει έρθει η ώρα να λάβουν θέση μάχης με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Εν αναμονή της ενημέρωσης λοιπόν, για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, ελπίζουμε πως μπορούν...!

 

Ετικέτες: