Ακυβέρνητα μυαλά

Τα συναντάς παντού αλλά εύχεσαι να είναι μία μικρή μειοψηφία. Παρακαλάς να περιορίσουν την “πολύτιμη” εξέγερσή... τους μέσα στο μυαλό τους, για να προστατευθούν ακόμη και οι ίδιες οι λέξεις της ελληνικής γλώσσας, οι οποίες απειλούνται με αποδυνάμωση του νοήματός τους, όταν μανιωδώς κάποιοι επιχειρούν να τις ταυτίζουν με τη βολεμένη “επανάσταση” μέσα από πληκτρολόγια!

Τα ακυβέρνητα μυαλά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αρέσκονται σε σχολιασμό της επικαιρότητας, διατυπώνοντας ασυνάρτητα αρκετές φορές τις σκέψεις τους, προσελκύοντας τα πολυσυζητημένα likes με τις εντυπωσιακές ατάκες τους για κάθε θέμα της πολιτικής και μη, προκειμένου να ικανοποιήσουν μία εσωτερική ανάγκη τους, να παρουσιαστούν ως σωτήρες ενός τόπου ή κάποιας περιοχής.

Ο εξυπνακισμός τους χτυπά “κόκκινο”, όπως παρομοίως και η λαϊκιστική προσέγγισή τους σε πολλά άκρως σοβαρά θέματα, αφού όπως αποδεικνύεται, μοναδικό μέλημά τους είναι να εισπράξουν ένα χειροκρότημα που θα τους ηρεμήσει - και σήμερα(!) -, ώστε το βράδυ να πέσουν ικανοποιημένοι για ύπνο.

Θεωρούν πως μέσα από τη συστηματική χρήση των social media ολοκληρώνουν το χρέος τους απέναντι στην ίδια την κοινωνία, της οποίας είναι μέλη, μεταθέτοντας με προκλητική ευκολία το βάρος των προτάσεων και των λύσεων πολλών κοινών και δημόσιων υποθέσεων σε όλους τους άλλους.

Ξεχνούν όμως, πως, απέχουν μίλια μακριά από την έννοια του ενεργού πολίτη που έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία, αλλά και κάθε κοινωνία, η οποία κατανοεί πως είναι μέγιστη προτεραιότητα να προστατεύσει πρωτίστως τη δημοκρατία, αν επιθυμεί σαφώς την εξέλιξή της.

Στο βωμό των likes λοιπόν είναι τα ίδια πρόσωπα που θίγουν ευθέως τη δημοκρατία, αφού δεν διστάζουν για να προκαλέσουν – απλά και μόνον – διαδικτυακό πανικό, αλλά και να στοχοποιήσουν άλλες πλευρές ή και πρόσωπα αναλόγως του επαγγέλματός τους, να προβάλουν με περίσσια ευκολία ακόμη και ακροδεξιές αναφορές σε υποθέσεις που απασχολούν έναν τόπο. Προκειμένου να ανακουφίσουν τη συνείδησή τους για την βολεμένη στάση τους και την ανύπαρκτη ουσιαστική συμπεριφορά τους, με επικίνδυνη ευκολία προμοτάρουν παρεμβάσεις πλευρών και πολιτικών που δεν έχουν καμία απολύτως σύνδεση κι επαφή, με την ελεύθερη σκέψη, με την δημοκρατική αντίληψη και λειτουργία, όπως όμως, ούτε και με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για ορισμένα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα κάθε περιοχής.

Πρόκειται για ακυβέρνητα μυαλά, που νομίζουν πως επαναστατούν όταν “πετάξουν” δύο διαδικτυακές αράδες και εισπράξουν τις “καρδούλες” των social media από ομοίους τους, οι οποίοι εξαντλούν το ενδιαφέρον τους για την κοινωνία και τα προβλήματά της, στην ανταλλαγή διαδικτυακών σχολιασμών που θα ερεθίσουν τα πιο ταπεινά ένστικτα ακατέργαστων ατόμων που δεν τους νοιάζει τελικά, τίποτα περισσότερο από τον χαβαλέ.

Αυτά τα μυαλά λοιπόν, δυστυχώς(!), έρχονται να ξεπλύνουν ακροδεξιές δράσεις, όταν θεωρούν πως μέλη αυτών των πλευρών, υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια μίας περιοχής, η οποία μπορεί να θίγεται ποικιλοτρόπως.

Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται να λειτουργήσουν ξεκάθαρα σαν “πλυντήρια” τακτικών και νοοτροπιών άκρως επικίνδυνων για τη συνοχή της κοινωνίας. Είναι τα πρόσωπα που κανονικά οφείλουν να κοιταχθούν στον καθρέπτη και να προβούν σε μία αυτοκριτική αναφορικά με τον ρόλο του κριτή που έχουν υιοθετήσει απέναντι σε όλους τους συμπολίτες τους.

Είναι εκείνα τα άτομα που κανονικά πρέπει να αναρωτηθούν για την πολιτική τοποθέτησή τους και τις πεποιθήσεις τους.

Είναι τα πρόσωπα που κανονικά οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι “δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα” και δεν έχουν οριστεί από κάποια ανώτερη δύναμη ως αξιολογητές των πάντων πλην του εαυτού τους!

Μιλάμε με αγανάκτηση πλέον, για όλα εκείνα τα πρόσωπα που είναι πρωταθλητές στον έλεγχο του πληκτρολογίου και τελευταίοι στην προσπάθεια ελέγχου και λογικής “τακτοποίησης” του ακυβέρνητου μυαλού τους!

Ετικέτες: