Ποιοι ήρωες;

Ήρθε η πανδημία και έθεσε σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων να νοσούν και τις χιλιάδες ζωές που χάνονται.

Χωρίς φόβο, χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και πιστή τήρηση των όσων ορίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, ως την καλύτερη πρακτική για τον, όσο το δυνατόν, περιορισμό της διάδοσης της νόσου, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όμως η πανδημία ήρθε και από τη μια ξεγύμνωσε πολιτικές και από την άλλη χρησιμοποιείται επικοινωνιακά προς ενίσχυση του πολιτικού προφίλ των διοικούντων.

Με αφορμή το πανδημικό αυτό φαινόμενο, γίναμε μάρτυρες πολιτικών κυβιστήσεων, αλλά και ευκαιριακής εκμετάλλευσης της κατάστασης, χωρίς να συγχέεται με αυτά η αμεσότητα στη λήψη μέτρων προφύλαξης, η οποία επιδείχθηκε και χωρίς να παραγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ειδικών επιστημόνων που τα υπόδειξαν.

Οι μέχρι πρότινος πολέμιοι της δημόσιας υγείας, ζητώντας ακόμα και να «κατεδαφιστούν» τα δημόσια νοσοκομεία και υπέρμαχοι των ιδιωτικών συμφερόντων, εμφανίζονται τώρα υπερασπιστές της.

Οι ίδιοι που ακύρωναν εν μία νυκτί 4.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, τώρα «τρέχουν» απεγνωσμένα να στελεχώσουν, ευκαιριακά, τις δομές υγείας, με κολακείες περί «ηρώων» και εμπαιγμούς μπαλκονάτων χειροκροτητών.

Οι «ήρωες» είναι υπαρκτοί και τους οφείλεται ο σεβασμός που τους αρμόζει, που στην παρούσα περίπτωση ισοδυναμεί με την σιωπή αντί της καπηλείας και της πρακτικής υποστήριξης τους, αντί να αφήνονται εκτεθειμένοι σε αυτή την καθημερινή τους πάλη με το πρόβλημα.

Οι υποστηρικτές του νόμου της αγοράς ότι η αισχροκέρδεια μεταφράζεται ως αμφίδρομη σχέση προσφοράς και ζήτησης, έρχονται και την επικυρώνουν με κρατικές προμήθειες βασικών ειδών υγείας, επιβαρυμένες στο πενταπλάσιο της πραγματικής τους αξίας.

Είναι και κάποιοι άλλοι «ήρωες», αυτοί που εξυπηρετούν την καθημερινότητα μας στα super market και πέραν της βαρύγδουπης αναγνώρισης του κόπου τους, «ανταμείβονται» με τον χειρότερο τρόπο, με επέκταση του ωραρίου τους και απασχόληση τους και τις Κυριακές. Τέτοια μεγαλειώδης αναγνώριση! Μέτρα δια της πλαγίας οδού, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την συνείδηση του κάθε πολίτη να μην αφήσει πεδίο εφαρμογής, απέχοντας από τις συγκεκριμένες αγορές τις Κυριακές.

Την ώρα που η εξέλιξη της πανδημίας έχει δημιουργήσει καταστάσεις πολέμου σε γειτονικές χώρες, με χιλιάδες απώλειες, που διαμορφώνουν ένα τραγικό δεδομένο, εμείς ακόμα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της απειλής, σαχλαμαρίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιουμοράκι κάθε είδους για να ξορκίσουμε το κακό, βολτάρουμε ανέμελα την ανευθυνότητα μας, έτσι για να πάρει τον αέρα της βρε αδερφέ, αναμασάμε και αναπαράγουμε την κάθε μπαρούφα που μας διοχετεύεται μέσω διαδικτύου, βρισκόμαστε στη δίνη μίας οικονομίας που βουλιάζει και γινόμαστε παθητικοί αποδέκτες όλων όσων αποφασίζονται για μας χωρίς εμάς. Επίγνωση χρειάζεται. Με νηφαλιότητα, λογική και δύναμη θα το περάσουμε.  

Διαβάστε ακόμα