Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας

  • Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019 - 06:12

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε εχθές το Υπουργείο Υγείας και ενημερώθηκε από τον νέο Υπουργό, Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τους χώρους ευθύνης τους. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.

2. Να ξεκινήσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι επίσης διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

3. Να εξασφαλιστεί το ταχύτερο η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Να υλοποιηθεί δηλαδή η δέσμευση της κυβέρνησης προκειμένου τα φάρμακα να αποστέλλονται στο φαρμακείο της γειτονιάς των ασθενών, ενώ για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές να αποστέλλονται απευθείας εκεί για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.

4. Να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες.

5. Να εφαρμοσθεί αμέσως και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κ. Μητσοτάκης: «Θέσαμε με τον Υπουργό το πλαίσιο των προτεραιοτήτων άμεσων δράσεων του Υπουργείου. Εστίασα σε μια σειρά από δράσεις, που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ασθενών. Αναφέρω ενδεικτικά το ζήτημα των ουρών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Καθώς και τους πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής για τις ακτινοθεραπείες με αποτέλεσμα συμπολίτες μας καρκινοπαθείς, να πρέπει συχνά να περιμένουν επί μήνες για να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Συζητήσαμε, επίσης, ζητήματα επιτάχυνσης προσλήψεων στον κρίσιμο κλάδο των νοσηλευτών, και έλαβα διαβεβαιώσεις ότι θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να αποκτήσει έναν ικανό αριθμό πρόσθετων νοσηλευτών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν καταρχάς κατεπείγουσες ανάγκες. Ξεκινώντας με τις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι αδιανόητο, σήμερα, να παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία θα παρουσιαστούν, προφανώς, πολύ αναλυτικά στις Προγραμματικές Δεσμεύσεις, επαναλαμβάνοντας τη δική μου προσωπική δέσμευση, το προσωπικό μου ενδιαφέρον για μια τολμηρή καινοτόμα πολιτική πρόληψης ως προς τη Δημόσια Υγεία. Καθώς και για την ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας, έτσι ώστε να μην αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα -μικρό ή μεγάλο- πρέπει να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να μεταφέρω για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε αυτοί είναι νοσηλευτές, είτε είναι διοικητικό-τεχνικό προσωπικό. Γνωρίζω πολύ καλά ότι καταβάλλετε συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθείτε στις δικαιολογημένες απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχεδιάζουμε θα γίνουν μαζί με τους δημόσιους λειτουργούς. Θα είναι μεταρρυθμίσεις τολμηρές, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Έχει έρθει, επιτέλους, η ώρα και στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης αλλαγής η οποία γίνεται πάνω απ’ όλα προς όφελος του Έλληνα πολίτη, η υγεία του οποίου αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Απάντηση του π. Υπουργού Υγείας, Αν.Ξανθού, στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στα Υπουργεία, χωρίς ατζέντα και, κυρίως, χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας. Επειδή το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας είναι μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης, ενώ οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές που έχουν γίνει (πχ για τη δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να έχουν ενεργό ρόλο στα δημόσια νοσοκομεία) προκαλούν αντιδράσεις λόγω του ακραία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους, ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν . Η ρητορική για «Υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της Ελπίδας», αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για «καμένη γη» ή για «διάλυση» στην Υγεία. Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα. Γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα να βελτιώνονται, να καλύπτονται σιγά-σιγά τα κενά σε προσωπικό, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, να υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών, να μην δημιουργούνται χρέη στα νοσοκομεία, να αναβαθμίζονται οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παρεχόμενες υπηρεσίες . Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης είδε στη πράξη στήριξη και όχι εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης, ξέρει ότι η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ είναι εγγυημένη, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπήρχε αποκλεισμός τους και «υγειονομική φτώχεια» στη χώρα.

Ο θιασώτης του «λιγότερου κράτους» και της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η «Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον» !

Η «ποιοτική δημόσια υγεία» κε Μητσοτάκη στην οποία συχνά αναφέρεστε, απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας με στόχο το 6% του ΑΕΠ όπως είχαμε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίαςκαι, πάνω απ’ όλα, μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών- λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 . Ο κ. Μητσοτάκης ούτε για επιπλέον αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λέει κουβέντα, ενώ για το μείζον θέμα των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1:5 που πρεσβεύει, το ΕΣΥ θα επιστρέψει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης και στη διαρκή διακινδύνευση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας. Οπότε και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτών (για γιατρούς δεν έχουμε ακόμα ακούσει τίποτα) εξαγγέλλονται, είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρισμα.

Η υπεράσπιση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης υγείας και της αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι υπόθεση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, των Συλλόγων Ασθενών, της κοινωνίας και της Αριστεράς.

Ετικέτες: