Ο 49χρονος λιμενικός διεκομίσθη σε νοσοκομείο αναφοράς το απόγευμα της Τρίτης, ενώ συνεχίζονται τα τεστ και η ιχνηλάτηση των επαφών του

Πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη Νάξο

Το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού μετρούν τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς μετά τη Σύρο και τη Μύκονο, ένας 49χρονος άνδρας βρέθηκε θετικός στην εξέταση για covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου.

Με νηφαλιότητα και τηρώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τα μέτρα προστασίας, αντιμετωπίστηκε η περίπτωση του 49χρονου, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής διακομίστηκε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου με ύποπτα συμπτώματα της νόσου covid-19.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος, που διαμένει και εργάζεται στο Λιμεναρχείο Νάξου. Δεδομένου, ότι ο 49χρονος ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, εδώ και αρκετές ημέρες ήταν σε άδεια, ενώ και οι μετακινήσεις του, σύμφωνα με το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ήταν περιορισμένες.

Κατά τη μετάβασή του στη νοσοκομειακή μονάδα της Νάξου, ο άνδρας αναφέροντας τη συμπτωματολογία του, αντιμετωπίστηκε άμεσα, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα, ενώ λήφθηκε δείγμα από τον ασθενή, προκειμένου να σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο αργά το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαίωσε, πως ο άνδρας είναι θετικός στην εξέταση για τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνη με τις οδηγίες και με τη λήψη των μέτρων προστασίας η αντιμετώπιση

Άμεση υπήρξε η ενημέρωση από πλευράς του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Σας ενημερώνουμε ότι στις 05/04/2020 προσήλθε στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου ασθενής 49 ετών, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ο οποίος εξετάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του ΓΝ-ΚΥ Νάξου. Από τον απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο κρίθηκε ότι χρήζει νοσηλείας και κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΕΟΔΥ έγινε λήψη δείγματος, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ στις 06/04/2020 και στις 22:30 της ίδιας ημέρας ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής είναι θετικός στο νέο κορωνοϊό Covid 19.

Έγινε η προβλεπόμενη ενημέρωση στον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και δρομολογείται η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή χρησιμοποίησε όλα τα μέσα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο διαχείρισης πραγματοποιείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών του ασθενούς ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα».

Ενημέρωση προς τους Ναξιώτες και όχι μόνο, πραγματοποίησε μέσα από ανάρτησή του και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ο οποίος σημείωσε, πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο από το Ινστιτούτο Παστέρ το 1ο κρούσμα λοίμωξης από κορονοϊό στο νησί μας. Ο ασθενής, ο οποίος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Νάξου κι αναμένεται η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο οποίος και ιχνηλατεί τις στενές επαφές του συμπολίτη μας. Ευχόμαστε όλοι ταχεία ανάρρωση!

Με ψυχραιμία, οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ… Μένουμε σπίτι!».

Στο ίδιο κλίμα και ο Έπαρχος Π.Ε. Νάξου, κ. Δημήρης Μαργαρίτης, σε ανακοίνωσή του δήλωσε, ότι «με θλίψη ακούσαμε όλοι την ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Νάξο μας. Η κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να μας βρει όλους αποφασισμένους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα μόνα όπλα που διαθέτουμε: υπευθυνότητα, ωριμότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία», ενώ τόνισε, πως «συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και να τηρούμε με ευλάβεια όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας. Ας ευχηθούμε στον συμπολίτη μας ταχεία ανάρρωση και ας συμβάλλουμε όλοι με την στάση μας ώστε αυτή η ιστορία να μην έχει συνέχεια».

Διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό τυχόν άλλων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δημάρχου, ο άνδρας δεν φαίνεται να είχε ταξιδέψει πρόσφατα ή να είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ταξιδέψει, καθώς ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, δεδομένου ότι ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, ενώ για αρκετές ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων είχε λάβει και άδεια από την εργασία του.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του 49χρονου, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις, τόσο στο Λιμεναρχείο Νάξου, όσο και στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, μετά τη διακομιδή του ασθενούς, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Κατόπιν της διακομιδής του, τόσο το Νοσοκομείο όσο και ο Δήμαρχος εξέδωσαν ανακοινώσεις ενημερώνοντας για την εξέλιξη του περιστατικού.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Νάξου:

«Σήμερα στις 17:40 ξεκίνησε η διαδικασία διακομιδής από το ΓΝ-ΚΥ Νάξου του 49χρονου ασθενούς, που διεγνώσθη χθες θετικός στο νέο κορωνοϊό Covid 19, με κάψουλα αρνητικής πίεσης, προς Νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από τις στενές επαφές του ασθενούς, κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΕΟΔΥ, τα οποία αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ και τα αποτελέσματά τους αναμένονται άμεσα.

Στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων απολύμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Νοσοκομείου, καθώς και του ασθενοφόρου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του ασθενούς στο ελικόπτερο».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Λιανός, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά το προσωπικό του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία, περί ύπαρξης (έως και την έκδοση της ανακοίνωσής του) δεύτερου κρούσματος.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δημάρχου:

«Ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας διακόμισε πριν λίγο στο Νοσοκομείο «Αττικόν» τον συμπολίτη μας που βρέθηκε θετικός στη νόσο Covid 19. Ευχόμαστε η περιπέτεια του συμπολίτη μας να έχει αίσιο τέλος και να επιστρέψει υγιής.

Στο Λιμεναρχείο Νάξου πραγματοποιήθηκε απολύμανση με μέριμνα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενώ αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η απολύμανση του Νοσοκομείου Νάξου.

Ο ΕΟΔΥ έχει αναλάβει την ιχνηλάτηση της αλυσίδας επαφών του ασθενούς. Σύμφωνα με τις οδηγίες του, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τεστ σε συμπολίτες μας και συναδέλφους του ασθενούς, ενώ οι επαφές του ασθενούς που έχουν ήδη ιχνηλατηθεί, τέθηκαν σε καραντίνα, υπό την επιτήρηση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Δήμος μας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να τηρηθεί το σχετικό πρωτόκολλο. Οι ενέργειες γίνονται σε στενή συνεργασία του Δήμου με το Νοσοκομείο Νάξου, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου και τον Λιμενάρχη.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το Νοσοκομείο Νάξου, διαψεύδεται κάθε πληροφορία περί ύπαρξης δεύτερου κρούσματος.

Τέλος, ως εκπρόσωπος όλων των πολιτών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων ευχαριστώ θερμά τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Νάξου για την υποδειγματική αντιμετώπιση του περιστατικού. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να τηρούμε πιστά και ευλαβικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης.

Αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ “Μένουμε Σπίτι”».