Ξανά χωρίς αναισθησιολόγους τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων

  • Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024 - 17:46

Αντιμέτωπα για ακόμη μια φορά με τον κίνδυνο αναβολών προγραμματισμένων χειρουργείων είναι τα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο, καθώς συνταξιοδοτήθηκε και άλλη γιατρός, ενώ οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι καλούνται με υπερ-εφημέρευση.

Τόσο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εξέδωσαν χθες ανακοινώσεις για το διαχρονικό αυτό πρόβλημα στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε για την έλλειψη αναισθησιολόγων στα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία Παίδων της χώρας με αποκλειστική ευθύνη αυτή της κυβέρνησης, που ενώ έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος από τριετίας τουλάχιστον, δεν έχει προκηρύξει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, και προσθέτει:

«Από τον Ιανουάριο έχει προκύψει σοβαρό θέμα στο Αγλαΐα Κυριακού, όπου καθυστερούν απαράδεκτα οι διαδικασίες επιλογής μετά την προκήρυξη θέσεων που έχει γίνει, ενώ υπάρχουν υποψήφιοι. Στο μεταξύ οι εναπομείναντες συνάδελφοι υφίστανται σοβαρές πιέσεις είτε για να υπερεφημερεύουν, πράγμα επικίνδυνο για τους ίδιους/ες αλλά και για τους ασθενείς, είτε τα κενά «καλύπτονται» με αναγκαστικές μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία και τη συνακόλουθη δυσλειτουργία σε αυτά».

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται για 15 μέρες τα τακτικά χειρουργεία

Η ΟΕΝΓΕ με τη σειρά της τονίζει ότι οι διαδικασίες επιλογής μετά την προκήρυξη των θέσεων που έχουν γίνει εδώ και τρεις μήνες καθυστερούν απαράδεκτα ενώ υπάρχουν υποψήφιοι. «Απαιτούμε την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ σχετικά με την διαδικασία. Προειδοποιούμε ότι, με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, δεν θα επιτρέψουμε εξαναγκαστική υπερεργασία και υπερεφημέρευση επικίνδυνη για τους μικρούς ασθενείς και για τους γιατρούς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Δεν αρκούν οι υποψήφιοι

Στις αρχές του χρόνου είχε δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», με αποτέλεσμα οι γιατροί να αποφασίσουν τη διακοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων. Προσωρινή λύση δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας με μετακίνηση γιατρών, ενώ η Αριστοτέλους προχώρησε και στην προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων. Για επτά θέσεις, ωστόσο, είναι τέσσερις υποψήφιοι, καθώς οι περισσότεροι έχουν δηλώσει και για τα δύο νοσοκομεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση μιας επικουρικής γιατρού από το «Αγία Σοφία» στο «Αγλαΐα Κυριακού» μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση γιατρού στο δεύτερο νοσοκομείο προκαλεί «αρρυθμίες», τη στιγμή που οι γιατροί και των δύο νοσοκομείων καλούνται διαρκώς σε παραπάνω εφημερίες.

Πηγή:ygeiamou.gr