Ανταλλαγή «πυρών» στην Υγεία, αναφορικά με διορισμούς αμφιλεγόμενων προσώπων, σε θέσεις, που αφορούν στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, μέσω της ΑΕΜΥ Α.Ε.

«Σκοπός η απαξίωση και ο διασυρμός»

Έντονες αντιδράσεις του υφυπουργού Υγείας, του Γ.Ν. Θήρας και της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Θήρας
  • Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 06:18

Σε επίπεδο σκανδάλου επιχειρείται να αναδειχθεί η πληροφορία, που «είδε» το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την πρότερη επαγγελματική δραστηριότητα του προσφάτως διορισμένου, από την ΑΕΜΥ Α.Ε., εντεταλμένου συμβούλου, για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Για «ρουσφέτια» και διορισμούς «ημετέρων» κατηγορείται ο υφυπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, μετά τη δημοσιοποίηση, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και διάφορων ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, σχετικά με τον διορισμό ατόμων στην ΑΕΜΥ Α.Ε., αλλά και στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, που, σύμφωνα με σταχυολογημένες πληροφορίες, από τα βιογραφικά των παραπάνω, δεν φαίνεται να διαθέτουν πρότερη εμπειρία στο αντικείμενο της εργασίας, σύμφωνα με τις θέσεις, τις οποίες κατέλαβαν.

Κατηγορίες για «βόλεμα»

Πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαρτίου 2018, η ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «απίστευτα ρουσφέτια Πολάκη στο Νοσοκομείο Σαντορίνης μέσω της ΑΕΜΥ Α.Ε.».

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, με προσωπική επίθεση κατά του υφυπουργού Υγείας, προκειμένου ο κ. Πολάκης «να βολέψει τους δικούς του», «μετά τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας η Διοίκηση της ΑΕΜΥ Α.Ε. δεν ανανέωσε τη σύμβαση του Διοικητικού Διευθυντή κου Βλασόπουλου που είχε μεγάλη εμπειρία στη Διοίκηση Νοσοκομείων. Στις 23 Μαΐου 2017 ανανέωσε για ένα χρόνο τη σύμβαση του Υποδιευθυντή Διοικητικού κο Λεκάκη, αλλά ταυτόχρονα προκήρυξε τη θέση του. Τέλος Οκτωβρίου 2017, 4 μήνες μετά από την ανανέωση της σύμβασης τον απέλυσαν. Στη θέση του κου Βλασόπουλου ως Διοικητικό Διευθυντή, η ΑΕΜΥ Α.Ε. (Πολάκης) προσέλαβε ρουσφετολογικά υπάλληλο με προϋπηρεσία σε εργοστάσιο με λαμπτήρες. Και στη θέση του Υποδιευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας προσέλαβε υπάλληλο με προϋπηρεσία στο λαδεμπόριο (υπάλληλος ελαιοτριβείου)».

Συνεχίζοντας, παρατίθεται η άποψη, ότι στις «18/10/2016 με απόφαση του κου Πολάκη η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης ανατέθει στην οικονομολόγο κα Μαυρικάκη. Ως Αντιπρόεδρος της ΑΕΜΥ Α.Ε. ορίστηκε εντεταλμένη σύμβουλος της εταιρείας για θέματα διοίκησης στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης. Τον Ιανουάριο 2018 με απόφαση Πολάκη απελύθη η κα Μαυρικάκη και αντικαταστάθηκε με τον σύμβουλο του κου Πολάκη μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας κο Πανοτόπουλο Χαράλαμπο ο οποίος είναι ιδιοκτήτης Συνεργείου μοτοσυκλετών και τη μόνη προϋπηρεσία που διαθέτει είναι ως μηχανικός μοτοσυκλετών», καταλήγοντας, «αλλά είναι ΣΥΡΙΖΑ. Αμείβεται με το μισθό του Διοικητή Νοσοκομείου».

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η ΑΕΜΥ Α.Ε. προσέλαβε ικανότατο στέλεχος ως Υποδιευθύντρια Οικονομικού του Νοσοκομείου τον Ιανουάριο του 2017 με ένα χρόνο σύμβαση την κα Λιάμπα. Τον Σεπτέμβριο 2017 πριν λήξει η σύμβασή της την απέλυσαν για να προσλάβουν άλλη υπάλληλο στέλεχος της τοπικής ΣΥΡΙΖΑ».

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, η Ομοσπονδία καταφέρεται ενάντια στον υφυπουργό, σημειώνοντας, πως «πάνω απ’ όλα και όλους τα ρουσφέτια Πολάκη», ενώ γίνεται αναφορά επίσης στην αντικατάσταση του προέδρου της ΑΕΜΥ Α.Ε. από «εκλεκτό», όπως υποστηρίζεται, του κ. Πολάκη.

Οργισμένη απάντηση Πολάκη

Ως απάντηση στις κατηγορίες της ΠΟΕΔΗΝ και μεγάλης εφημερίδας, που προέβαλε το θέμα, ο υφυπουργός υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάνει λόγο για «ταϊσμένα τρωκτικά του ΚΕΕΛΠΝΟ», τα οποία «εχουν βγει στην πίστα της λάσπης και της διαστρέβλωσης για να θολώσουν την εικόνα του σκανδάλου NOVARTIS και να μας διαβάλλουν με απίστευτα ψέματα πιστεύοντας οι κακόμοιροι πως θα σταματήσουμε».

Ο κ. Πολάκης αποκάλεσε «εμετικό» το δημοσίευμα, σχετικά με «το μηχανολόγο μηχανικό Πανοτοπουλο Μπαμπη συνεργάτη μου για 1,5 χρόνο στο υπουργείο με ευθύνη για τα νοσοκομεια στο Αιγαίο και το ΕΚΑΒ, ο οποιος σημερα ειναι εντεταλμένος σύμβουλος στην ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), με αρμοδιότητα το νοσοκομείο Σαντορινης». Επιπλέον, σε άλλη δημοσίευσή του, ο υφυπουργός υποστηρίζει, πως ο κ. Πανοτόπουλος διατηρούσε όντως συνεργείο μοτοσυκλετών, καθώς είχε απολυθεί από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και «έπρεπε να ζήσει».

«Προσπάθεια αποσυντονισμού και υπονόμευσης»

Ταυτόχρονα, έντονη υπήρξε και η αντίδραση, από πλευράς της Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θήρας, η οποία με ανακοίνωσή της, τονίζει, πως «στην επίθεση που δέχεται το Γ.Ν. Θήρας, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, από συγκεκριμένα κέντρα με σκοπό την απαξίωση της λειτουργίας του και τον διασυρμό των εργαζομένων του, στο πλαίσιο μιάς γενικότερης προσπάθειας αποσυντονισμού της κοινής γνώμης από τα πρωτοφανή σκάνδαλα στο τομέα της υγείας, απαντάμε κατηγορηματικά:

  • Το Νοσοκομείο Θήρας θα συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες στο θηραικό λαό, αγνοώντας κάθε υπονομευτική προσπάθεια από όπου κι αν προέχεται.
  • Για την ποιότητα των υπηρεσιών και την προσφορά των εργαζομένων του, αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι κάτοικοι των νησιών που εξυπηρετεί και όχι μόνο,είναι αυτοί που επικροτούν καθημερινά τις υπηρεσίες του.
  • Οσο για τους υβριστές και τους πολέμιους τους παραδίδουμε στην κρίση των κατοίκων που για πρώτη φορά απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

«Ανήθηκη εκμετάλλευση ανθρώπινης ανασφάλειας»

Τέλος, δημόσια απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ και τα σχετικά δημοσιεύματα, εξεδώθη και εκ μέρους της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστο και γεμάτο ψεύδη» το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, επιφυλασσόμενη να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Γ.Ν. Θήρας, «είναι πραγματικά ντροπιαστικό για ένα συνδικαλιστικό όργανο να καταφέρεται με σκαιό τρόπο εναντίον εργαζόμενων, οι οποίοι ζουν χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους και εργάζονται νυχθημερόν ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θήρας να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Σχετικά με περιπαικτικά σχόλια στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αναφορικά με την πλήρωση θέσεων ΙΔΑΧ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον Μάιο του 2018, το Νοσοκομείο απαντά, πως αυτή θα γίνει «με δημοσίευση προκήρυξης και έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που διασφαλίζει μια απόλυτα διαφανή διαδικασία. Οι όποιες περί του αντιθέτου υπόνοιες είναι όχι μόνο αβάσιμες, αλλά συνιστούν και μια ανήθικη προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ανασφάλειας».