Ενημέρωση από πλευράς των ιατρών του ΠΠΙ Σερίφου, σχετικά με την ανυπαρξία οργανωμένης δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και στελέχωση

“Μοναδική λύση η αυτο-οργάνωση”

  • Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2018 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 31 Οκτ. 2018 - 22:01

Την έντονη ανησυχία του, σχετικά με την έλλειψη οργανωτικού σχεδίου, για τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, εξέφρασε μέσα από ανακοίνωσή του, ο Επιμελητής Β’ του ΠΠΙ, Αθανάσιος Κόνταρης.

Σύμφωνα με τον κ. Κόνταρη, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου στερείται της βασικής οργάνωσης, στελέχωσης, αλλά και του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που απαιτείται, ώστε το επιστημονικό προσωπικό να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα ο ρόλος του ΠΠΙ να έχει περιοριστεί στην ευθύνη συνταγογράφησης φαρμάκων, αλλά και στην παροχή φροντίδας στα απόλυτα επείγοντα περιστατικά, πριν τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο.

Παράλληλα, ο γενικός ιατρός, καλεί τους πολίτες και τους φορείς της Σερίφου να στηρίξουν το προσωπικό του ΠΠΙ, προκειμένου να υπάρξει μία αυτο-οργάνωση, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για επαναλειτουργία του ιδρύματος στήριξης του ΠΠΙ Σερίφου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες κινήσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ύστερα από την ανάληψη της υπηρεσίας μου στις 29 Αυγούστου 2018 παρατήρησα πως δεν υπάρχει οργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ΠΠΙ Σερίφου. Η λειτουργία του ΠΠΙ Σερίφου περιορίζεται μονάχα στη συνταγογράφηση, καθώς και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στην πράξη, το οργανωμένο ΠΦΥ αποσκοπεί στην πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, αποκατάσταση και ενδυνάμωση της υγείας όλων των πολιτών, με την παροχή πιστοποιημένων ιατρικών υπηρεσιών, εξετάσεων και φαρμάκων και την υιοθέτηση και εφαρμογή κοινών κανόνων πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης για τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει συμπεριλάβει τη Σέριφο στα σχέδιά του για οργάνωση και λειτουργία του γενικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών. Συνέπεια αυτού, τα παραπάνω να μην μπορούν να γίνουν πράξη, δίχως την οργάνωση του ιατρείου κυρίως σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στελέχωση επιστημονικού προσωπικού. Η μοναδική λύση είναι η αυτο-οργάνωση, κάτι που συμβαίνει επιτυχώς σε άλλες μικρές κοινωνίες.

Παρακαλούμε λοιπόν όλους τους κατοίκους της Σερίφου, όλους τους φορείς, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο, να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.

Στο φαρμακείο του νησιού υπάρχει μία λίστα, η οποία εμπλουτίζεται/ανανεώνεται συνεχώς, με υλικά που χρειάζεται το ιατρείο και θα βοηθήσουν στο σκοπό αυτό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πολύ απλά να επισκεφτούν το φαρμακείο και να ενημερωθούν. Επιπλέον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την επαναλειτουργία του ιδρύματος στήριξης ΠΠΙ Σερίφου, Λυκούργος Πελοποννήσιος. Σχετικά με αυτό, θα οριστεί σύντομα ημερομηνία συνάντησης.

Ετικέτες: