Ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου

Νόσος Νάξου - Η πρωτοποριακή έρευνα δεκαετιών γίνεται δημόσια πολιτική

  • Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:00

Με αφορμή την έναρξη του Εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και των σπάνιων καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συμμετείχε σε εκδήλωση στην Νάξο, όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος του δωρεάν γενετικού ελέγχου της Νόσου Νάξος για τους Κυκλαδίτες, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής καταγραφής του νοσήματος και της προσπάθειας εξάλειψης της Νόσου.

Η Νόσος Νάξος είναι μια γενετική έκφραση της νησιωτικότητας, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι νησιωτικοί πληθυσμοί επί αιώνες αναπαράγονται μέσα στις μικρές αποκλεισμένες κοινωνίες των νησιών. Ήταν ένα θέμα που τέθηκε στο 15ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο των Κυκλάδων τον Μάιο στη Σύρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα εισακούστηκε.

Η πρωτοποριακή έρευνα δεκαετιών των δύο επιστημόνων της Νάξου, χωρίς καμιά απολύτως κρατική υποστήριξη και αναγνώριση, έρευνα που άνοιξε δρόμους στην πρόγνωση και την διάγνωση των αρυθμιογόνων καρδιοπαθειών για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, σήμερα γίνεται δημόσια πολιτική, εθνικό πρόγραμμα από την Κυβέρνησή μας.

Τιμώντας τον εξαιρετικό αείμνηστο Ναξιώτη επιστήμονα που ανακάλυψε και τεκμηρίωσε τη Νόσο Νάξος, το Εθνικό Πρόγραμμα ονομάστηκε «Νίκος Πρωτονοτάριος».

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια διάσωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δωρεάν Υπηρεσιών Υγείας, που απευθύνονται στους πολίτες. Δρομολογούνται εθνικές πολιτικές πρόληψης, αποκατάστασης, υποστήριξης ομάδων με ειδικές ανάγκες, μερικές άγνωστες λέξεις για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα της αναβάθμισης της Υγείας στα 24 νησιά των Κυκλάδων με αισιοδοξία.

Ετικέτες: