Απολογισμός έργου για τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Τήνου “Νικόλαος Κόγκος”

“Τα έργα του Συλλόγου σας ανήκουν”

Σε μία κατάμεστη, από μέλη και φίλους, αίθουσα, πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Τήνου “Νικόλαος Κόγκος”, με τον πρόεδρο να πραγματοποιεί έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου για το 2018.

Την πλήρη στήριξή των Τηνίων πολιτών φαίνεται να έχει η δράση του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Τήνου “Νικόλαος Κόγκος”, αφού εκατοντάδες ήταν εκείνοι, που τίμησαν με την παρουσία τους τον ετήσιο χορό του συλλόγου, που πραγματοποιείται για την έγκριση του απολογισμού και προϋπολογισμού, αλλά και για την ενίσχυση του φορέα, προκειμένου να συνεχίζει το σημαντικότατο έργο του.

Η “Κατ' οίκον νοσηλεία” σε όλο το νησί

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Περιπινιάς, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας, πως η στήριξη αυτή αποτελεί “καύσιμο” για τη συνεχή λειτουργία του Συλλόγου. “Αυτό πρέπει να γνωρίζετε ισχύει και για τα έργα που κάνει ο Σύλλογος. Το Συμβούλιο εκλέγεται με την εμπιστοσύνη σας για να τα επιλέγει, να τα αξιολογεί, να τα “τρέχει” και με χρηματοδότηση από διάφορους φορείς στους οποίους απευθύνεται, αλλά με κύριο χρηματοδότη εσάς που είτε μέσω της συνδρομής σας, ή της δωρεάς σας, ή της συμμετοχής σας στις εκδηλώσεις του συλλόγου, είτε μέσω των κοινωνικών και πολιτιστικών συλλόγων που ανήκει ο καθένας, τα πραγματοποιεί”.

Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε, “στο διοικητικό συμβούλιο εργαζόμαστε με την συνείδηση ότι: ο κόπος είναι δικός μας, αλλά τα έργα του συλλόγου είναι δική σας επιτυχία, σας ανήκουν”.

Κατόπιν της αναλυτικής παρουσίασης του οικονομικού απολογισμού του Συλλόγου για το 2018, σε ό,τι αφορά στο έργο, ο κ. Περπινιάς σημείωσε, σχετικά με τη δομή της “Κατ' οίκον νοσηλείας”, πως “η νοσηλεύτρια μας, κ. Δομινίκη Μπουντούρη τρέχει από την μία άκρη του νησιού στην άλλη και για το 2018 έκανε 2.368 επισκέψεις, από τις οποίες οι 516 στα χωριά γεγονός που σημαίνει κατά μέσο όρο 2 κάθε εργάσιμη μέρα σε χωριό. Ευχαριστούμε την Δομινίκη η οποία με την ανθρώπινη και επαγγελματική συμπεριφορά της κάνει το Σύλλογο μας υπερήφανο για την προσφορά του στον συγκεκριμένο τομέα”.

Με την ευκαιρία, ο πρόεδρος αναφέρθηκε “στην άψογη συνεργασία μας με τους ανθρώπους του προγράμματος “ Βοήθεια στο Σπίτι” σε διάφορες περιπτώσεις, όπως άδειες, αντιμετώπιση περιστατικών από κοινού κλπ”, υπενθυμίζοντας, πως “ο σύλλογος μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διαθέσει το δεύτερο αυτοκίνητο του”.

Κυριότερη προσφορά η προμήθεια της γεννήτριας οξυγόνου

Αναφορικά με το έργο του Συλλόγου, εντός του 2018, ο κ. Περιπινιάς αναφέρθηκε κυρίως στο έργο της γεννήτριας οξυγόνου, που παραδόθηκε στην υγειονομική μονάδα του νησιού.

“Το μεγαλύτερο και αξιολογότερο έργο των τελευταίων χρόνων στον τομέα της Υγείας στο νησί μας, είναι η προμήθεια και εγκατάσταση γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου στο Κέντρο Υγείας Τήνου. Το έργο 25,000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε με την γενναιόδωρη προσφορά του μισού της αξίας του μηχανήματος από το σωματείο Φίλοι της Τήνου (11,735ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα συνελέγησαν από προσφορές στην μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου Σίμου Ορφανού, όπως και προσφορές πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων, επιχειρήσεων, ιδιωτών του νησιού, τους οποίους αναλυτικά ευχαριστήσαμε στην εκδήλωση της παράδοσης του έργου στο Κέντρο Υγείας”, υπογράμμισε.

Επίσης, “μερικά ακόμη έργα στο Κ.Υ. είναι η απεντόμωση – απολύμανση του Κέντρου Υγείας,η επισκευή του ψυγείου νεκρών, η τοποθέτηση διανομέα ίντερνετ, αγορά υλικών για διάφορες υδραυλικές επισκευές, και άλλα”.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, πως “προχωράμε στην πιστοποίηση του συλλόγου σαν ιδιωτικό φορέα παροχής κοινωνικής φροντίδας και στην πρώτη φάση έχουμε πάρει αριθμό στο εθνικό μητρώο ιδιωτικών φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας και στο ειδικό μητρώο εθελοντικών μη Κυβερνητικών οργανώσεων. Προχωράμε τώρα στην δεύτερη φάση της οριστικής πιστοποίησης η οποία είναι η πιο δύσκολη και χρονοβόρα”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Δ.Σ., την αντιπρόεδρο, κ. Μπαλταρέτσου Ελισάβετ, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Νίκο Σπηλιόπουλο, την ταμία κ. Μικαέλα Ορφανού και τα μέλη, κ.κ. Απέργη Κατερίνα, Βαρβέρη Παναγιώτα και Παρασκευά Ελένη.

Πολυεπίπεδη συνδρομή και συμμετοχή σε επιστημονικές εκδηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος υπενθύμισε, πως ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Τήνου ιδρύθηκε το 1995, με μοναδικό σκοπό να συνδράμει το Κέντρο Υγείας, ωστόσο το 1998, μετά από σχετική τροποοίηση του καταστατικού, προστέθηκε η υπηρεσία της “Κατ' οίκον Νοσηλείας”, με το Σύλλογο να παραμένει διαρκώς και αδιαλείπτως δραστήριος, από τότε, μέχρι και σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου, ο Σύλλογος διαθέτει επίσης μία εθελοντική ομάδα 5-8 ατόμων, τα οποία δραστηριοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναξιοπαθούντων συμπολιτών τους.

Εκτός από τα μεγαλόπνοα έργα, ο Σύλλογος συμβάλλει σε όλες τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας, είτε συνδράμοντας στις πληρωμές μισθωμάτων, όποτε απαιτηθεί, είτε επιλαμβανόμενος ζητήματα σε κτιριακό επίπεδο, όπως η αλλαγή του ηλιακού, η επισκευή των καλοριφέρ, η δημιουργία δεξαμενής νερού, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παροχή κ.α.

Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και Επιστημονική Διευθύντρια του Κ.Υ. Τήνου, κ. Ελισάβετ Μπαλταρέτσου, πρόσθεσε, πως ο Σύλλογος συμμετέχει και σε επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο νησί, ενώ προσφάτως συμμετείχε και σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Δήμο Τήνου, σε συνεργασία με το ΕΠΑΨΥ Κυκλάδων.