Παραίτηση του Σπύρου Λάβδα από τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Πάρου – Αντιπάρου, με σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ

“Πρωτόγνωρο διχαστικό κλίμα που δηλητηριάζει”

  • Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2019 - 06:12

“Σκιές” και αιχμές, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εντός της Διοικούσας Επιτροπής και τις σχέσεις με το ιατρικό και μη προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πάρου, έρχονται στο φως, μετά και την παραίτηση του προέδρου της Δ.Ε., κ. Σπύρου Λάβδα.

Με την επιστολή παραίτησής του, αλλά και κατά τη διάρκεια πρόσφατων δημόσιων τοποθετήσεών του, ο παραιτηθείς κ. Σ. Λάβδας κάνει λόγο για δημιουργία κάκιστου κλίματος, από πλευράς της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και του Επιστημονικού Συντονιστή του ΚΥ Πάρου, που έχουν αποτέλεσμα την υποστελέχωση της μονάδας, αφού το προσωπικό αρνείται να δουλέψει στο ΚΥ Πάρου, αλλά και στην παραίτηση του ίδιου.

Το θέμα τέθηκε και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, ο οποίος έχει καλέσει τον κ. Λάβδα, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τις συνθήκες στο Κέντρο Υγείας. Παράλληλα, ο Υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ έδωσε απαντήσεις, σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, αλλά και τη στελέχωσή της.

Αναγκάστηκα σε παραίτηση”

Την παραίτησή του, από τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Πάρου - Αντιπάρου, υπέβαλε ο κ. Σπύρος Λάβδας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Διοικήτριας και του Υποδιοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, σχετικά με τους λόγους, που οδήγησαν στην παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Λάβδα, “αναγκάστηκα σε παραίτηση, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Διοικήτριας και του Υποδιοικητή της ΔΥΠΕ (κ. Ιορδανίδου και κ. Αντύπα), μετά από άθλιες, δόλιες και ανακριβείς καταγγελίες του Επιστημονικού Συντονιστή, κ. Τζανίδη, που υιοθετήθηκαν, χωρίς να μου ζητηθεί η απάντησή μου. Δικάστηκα λοιπόν και καταδικάστηκα ανήκουστος. Έτσι λοιπόν είναι προφανές, ότι αδυνατώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, όταν η Διοίκηση με έχει στοχοποιήσει και θεωρεί ανύπαρκτη την παρουσία μου, έχοντας παραχωρήσει στον κ. Τζανίδη την ουσιαστική διεύθυνση του Κ.Υ., ενός Κ.Υ., στο οποίο ενδιαφερόμενος καρδιολόγος ανακαλεί τον ερχομό του, λόγω του κλίματος, που επωάζει ο κ. Τζανίδης με τη συμμετοχή της Διοικήτριας και του Υποδιοικητή”.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο κ. Λάβδας, “υπάλληλοι δηλώνουν ότι θα απέχουν συνειδητά από την εργασία τους, παίρνοντας άδεια άνευ αποδοχών, οι θέσεις προς πλήρωση των αγροτικών Ιατρών μένουν κενές, καθώς οι ενδιαφερόμενοι Ιατροί αποθαρρύνεται να υπηρετήσουν στην Πάρο, ένα ολόκληρο νησί (Πάρος), παραπονιέται για τις ελλιπείς υπηρεσίες γιατρών στα χωριά της, ένα άλλο νησί (Αντίπαρος) παραπονιέται επίσης για τη διαρκή αφαίμαξη του εκεί ιατρικού προσωπικού του και εντός του Κέντρου Υγείας ένα πρωτόγνωρο διχαστικό κλίμα δηλητηριάζει τις σχέσεις των εργαζομένων”.

Ο π. Διοικητής του Κέντρου Υγείας κλείνει την επιστολή παραίτησής του απευθύνοντας ευχαριστίες προς το προσωπικό, ιατρικό και υπαλληλικό, για τη στήριξή τους στο Κέντρο Υγείας.

Αναφορά στα προβλήματα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση, σχετικά με το θέμα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, από το δημοτικό σύμβουλο, κ. Πάνο Κεμπάμπη, ιατρός, ο οποίος έθεσε υπόψιν του Σώματος του Δ.Σ. την παραίτηση και τις αιχμές του κ. Λάβδα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος, ο οποίος αποτελεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Πάρου, υποστήριξε επίσης, πως όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά αφενός με την παραίτηση του κ. Λάβδα και αφετέρου με τα προβλήματα του προσωπικού στο Κ.Υ., αφορούν σε ενέργειες και παρεμβάσεις ενός μόνο ατόμου, με αποτέλεσμα, οι γιατροί, είτε να απορρίπτουν, είτε να εγκαταλείπουν το Κέντρο Υγείας Πάρου, μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα. Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, ο κ. Μαλινδρέτος δήλωσε πως ο π. Πρόεδρος έχει κληθεί, προκειμένου να ενημερώσει το Δήμο αναλυτικά, σχετικά με τα αίτια της παραίτησής του, ώστε ο Δήμος να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κριθεί σκόπιμη, με απώτερο στόχο να επανέλθει σε ομαλή ροή λειτουργίας το Κέντρο Υγείας.

Τέλος, ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε, πως αυτή η χρονική περίοδος, αποτελεί μία από τις καλύτερες, από πλευράς στελέχωσης, για την υγειονομική μονάδα της Πάρου, καλώντας το Δήμο Πάρου, να σταθεί αποφασιστικά για την επίλυση των προβλημάτων.

Απαντήσεις για προσωπικό και προσλήψεις

Αναφορικά με το διοικητικό κομμάτι του Κέντρου υγείας, ο Υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, απάντησε σε έγγραφο του Συντονιστικού Συλλόγων Εργαζομένων Πάρου Αντιπάρου, σχετικά με τη στελέχωση και λειτουργία του Κ.Υ. Πάρου, σημειώνοντας, ότι “αντιλαμβανόμαστε και υιοθετούμε την αγωνία σας για την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού σας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”.

Ξεκινώντας από την παρούσα κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, ενημέρωσε, ότι υπηρετούν επτά ιατροί, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παιδίατρος, Παθολόγος, Χειρούργος, Οδοντίατρος κια Ορθοπεδικός, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Διοίκησης, έχουν προκηρυχθεί τέσσερις επιπλέον θέσεις και συγκεκριμένα μία θέση Γενικής Ιατρικής ή παθολογίας, μία θέση ακτινοδιαγνωστικής, μία θέση βιοπαθολογίας, η οποία έχει ολοκληρωθεί, καθώς και μία θέση καρδιολογίας, για την οποία ο διορισμός ολοκληρώνεται σε σύντομο διάστημα.

Σε ότι αφορά την προτεραιοποίηση των προς προκήρυξη θέσεων του ΚΥ Πάρου, ο Υποδιοικητής επισημαίνει, πως “οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Οι σχετικές εισηγήσεις της υπηρεσίας μας ενσωματώνουν - ως οφείλουν- κριτικά τις εισηγήσεις των Διοικουσών Επιτροπών και των Υπευθύνων Συντονισμού Επιστημονικής Λειτουργίας των ΚΥ, στοιχεία και δείκτες του Χάρτη Υγείας αλλά και τις σύγχρονες και τεκμηριωμένες τάσεις περί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Εν προκειμένω, αποτελεί αδήριτη αρχή στα αναπτυγμένα κράτη η στελέχωση των Κέντρων Υγείας κατά προτεραιότητα από Γενικούς Ιατρούς οι οποίοι διεθνώς αποτελούν τους πυλώνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Όπως υποστηρίζει, “δεν είναι αληθές ότι η υπηρεσία μας κωλυσιεργεί την μετακίνηση του αναφερόμενου στο έγγραφό σας Καρδιολόγου από την 1 η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Το συγκεκριμένο αίτημα μετακίνησης κατατέθηκε προς τη Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, στην οποία ανήκει ο εν λόγω Καρδιολόγος, στις 8/3/2019 και το αίτημα του διαβιβάστηκε από την 1η ΥΠΕ Αττικής, για την έκφραση των απόψεων μας και πρωτοκολλήθηκε στην υπηρεσία μας 5/4/2019. Κάθε σχόλιο σχετικά με τα αναφερόμενά σας ότι “…έχει πάρει έγκριση από την 1η ΔΥΠΕ στην οποία ανήκει για να φύγει, εδώ και τρεις μήνες τα χαρτιά του είναι «κολλημένα» στη 2η ΔΥΠΕ” είναι απολύτως αναληθή”.

Ο Υποδιοικητής σημειώνει επιπλέον, ότι ο αναφερόμενος Καρδιολόγος με αίτησή του απέσυρε το αρχικό αίτημα μετακίνησης του στο ΚΥ Πάρου.

Περαιτέρω διευκρινίσεις

Όσον αφορά στο θέμα του αξονικού τομογράφου, ενημέρωσε, ότι με έγγραφο του τότε τ. Επιστημονικού Διευθυντή του Κ.Υ. Πάρου, ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνση του και μετά από αίτημα της 6ης ΥΠΕ και παραχωρήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας.

Σχετικά με τις προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις γνωστοποίησε, ότι μετά τον διορισμό ειδικευμένης ιατρού Ιατρικής Βιοπαθολογίας, με βαθμό Επιμελητή Α΄ στο ΚΥ Πάρου, οι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πολίτες της Πάρου, θα μπορούν να κάνουν δωρεάν, προληπτικές αιματολογικές και άλλες εξετάσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Υποδιοικητής ενημέρωσε και για τη βλάβη του υπερηχογράφου, πως το αίτημα διαβιβάστηκε από το ΚΥ Πάρου, εγκρίθηκε και ανατέθηκε η επισκευή του, ενώ ήδη έχει αποσταλεί στο ΚΥ Πάρου προς χρήση.

Απαντώντας σε ερώτημα, που τέθηκε από το Συντονιστικό, σχετικά με το “πώς αντιμετωπίζονται τα καρδιολογικά περιστατικά, που χρήζουν άμεσης βοήθειας, χωρίς την καρδιολογική διάγνωση, ο Υποδιοικητής παρέπεμψε σε έγγραφο του επιστημονικού Διευθυντή του ΚΥ Πάρου, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «...Μέσα στον Ιανουάριο, νέος άνδρας 49 ετών προσήλθε με εικόνα οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου και θρομβολύθηκε στο ΚΥ Πάρου. Η επιτυχία της θρομβόλυσης επιβεβαιώθηκε πλήρως στο αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου αυτός διακομίστηκε. Οι Καρδιολόγοι ενημέρωσαν πλήρως τους συνοδούς αλλά και τον ίδιο τον ασθενή για το σωτήριο χαρακτήρα της ενέργειας που πρόσφατα ξεκίνησε στο ΚΥ (μετά από πρωτοβουλία του Επιστημονικού Διευθυντή). Ένας καλά εκπαιδευμένος Ιατρός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής καλύπτει σε κρίσιμο ποσοστό και με επιτυχία τις ειδικότητες στις οποίες έχει εκπαιδευτεί».

Σχετικά με το αίτημα επισκευής της κονσόλας του ακτινολογικού εργαστηρίου, επισημαίνει, πως δρομολογήθηκε προς ανάθεση και επισκευή και ευρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ “δεν αληθεύει ότι «….έχει παραληφθεί ακτινολογικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας κόστους 30.000 Ευρώ, το οποίο έχει δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας». Το αληθές είναι ότι έχει παραδοθεί ψηφιακό ακτινολογικό εμφανιστήριο, το οποίο αναβαθμίζει την ακτινολογική εικόνα σε ψηφιοποιημένη και έχει δυνατότητα ενσωμάτωσης ψηφιοποίησης και της απλής μαστογραφίας”.

Τα αιτήματα του ΚΥ Πάρου, τα οποία έχουν αποσταλεί προς διεκπεραίωση στην υπηρεσία μας και αφορούν προμήθειες αναλωσίμου υλικού, έχουν δρομολογηθεί και διεκπεραιωθεί, ενώ έχουν εγκριθεί και είναι υπό ανάθεση τα αιτήματα για κλιματιστικά, για υδραυλικά, για ηλεκτρολογικά και τηλέφωνα, καθώς και για ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Την απαντητική επιστολή του ο Υποδιοικητής κλείνει, καταλήγοντας, πως για όλα έγγραφα ερωτήματα της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. προς τη 2η ΔΥΠΕ, υπάρχουν απαντήσεις, υποστηρίζοντας, ότι η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, προσβλέπει στην καλή επικοινωνία και στην συνεργασία με τη Διοίκηση του ΚΥ Πάρου, την οποία κρίνει “ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, που είναι η εξυπηρέτηση των χρηστών των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, ευελπιστώντας, ότι με ακριβείς απαντήσεις η 2η ΥΠΕ, “θα ανατρέψει το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, το οποίο επιχειρείται να καλλιεργηθεί στον Παριανό λαό”.