Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

«Επικίνδυνα υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Θήρας»

  • Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020 - 06:17

“Καταπέλτης” η καταγγελία που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, σχετικά με τις πολύ κακές, όπως εξηγεί, συνθήκες, υπό τις οποίες αναγκάζονται να λειτουργούν καθημερινά, εξυπηρετώντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Από τον Σύλλογο Εργαζομένων καθίσταται σαφές, πως η υποστελέχωση που αυτή τη στιγμή μαστίζει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα του καθεστώτος, στο οποίο έχει υπαχθεί το ΓΝ Θήρας, υπό την ΑΕΜΥ Α.Ε.

Επίσης, οι εργαζόμενοι τονίζουν, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, το υφιστάμενο προσωπικό εξαντλείται με πολύωρες βάρδιες, χωρίς ξεκούραση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αδειών, αφού ήδη, όπως υποστηρίζουν, το νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις της τάξεως του 50% σε σχέση με το Οργανόγραμμα της μονάδας, σε ιατρικό προσωπικό και 35% σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων ξεκαθαρίζει, ότι σε καμία περίπτωση το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, επισημαίνοντας, ότι το μόνο που ενδιαφέρει το προσωπικό είναι μόνο η στελέχωση του μεγάλου και σημαντικού αυτού νοσοκομείου και η αναβάθμισή του με προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον ασθενή και ικανοποιητικών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.

Κατάσταση πλήρους υποστελέχωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «Ο ΣΕΓΝΘ θέλοντας να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων αλλά και των ωφελούμενων των υπηρεσιών του ΓΝΘ, καταγγέλλει και καταδικάζει τις πολύ κακές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο ΓΝΘ».

Όπως εξηγούν, «το νοσοκομείο στην παρούσα φάση, είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο με ελλείψεις σε όλο το προσωπικό. Σε αρκετές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια καλείται να βγάλει βάρδια στις κλίνες μόνη της, έχοντας ευθύνη παράλληλα της ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), η οποία θα έπρεπε να λειτουργεί με δικό της αποκλειστικό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι μαίες δεν επαρκούν για 24ωρη κάλυψη (οι γέννες βέβαια συνεχίζονται κανονικά) με τις νοσηλεύτριες να επιφορτώνονται και με το ρόλο αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νεογνών μεταφέροντας μικρόβια από κλίνες ή επείγοντα. Χειρουργεία που λειτουργούν επίσης χωρίς εκπαιδευμένο και αποκλειστικό προσωπικό και νοσηλεύτριες που αναγκάζονται να παραμείνουν πέραν του ωραρίου τους για να καλύψουν τα πολυάριθμα χειρουργεία! Βάρδιες χωρίς κανέναν τραυματιοφορέα και συγγενείς ή γιατροί να επιφορτώνονται το ρόλο αυτό και πολλά πολλά άλλα».

Μάλιστα τίθεται και το ερώτημα, «μιας και μιλήσαμε για εκπαιδευόμενο προσωπικό, να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά όταν το προσωπικό αυτό αλλάζει επειδή παραιτείται κάθε λίγους μήνες, εξαιτίας των κακών εργασιακών συνθηκών, πώς θα παραμείνει το ΓΝΘ με εκπαιδευμένο προσωπικό;».

Το ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας “υπεύθυνο” για τις παραιτήσεις

Ειδική μνεία γίνεται και στο μπαράζ παραιτήσεων, που σημειώνονται στο ΓΝ Θήρας. Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, «τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο παραιτήσεων προσωπικού και μάλιστα από θέσεις ΙΔΑΧ. Επίσης, πολύ συχνά συναντάμε και τη μη αποδοχήθέσεων από άτομα που είχαν αιτηθεί για τη θέση αυτή. Και καθόλου ακατανόητη η στάση αυτή από εμάς τους εργαζόμενους. Έχοντας πολύ έντονα βιώσει συνθήκες mobbing στον εργασιακό μας χώρο, δεχόμενοι προσβολές και υπονοούμενα για τον τρόπο που πήραμε τη θέση “κελεπούρι”, με απαντήσεις τύπου “αν σ' αρέσει μένεις, αλλιώς παραιτήσου”, δεν είναι και πολύ εύκολο να ξυπνάς το πρωί για να πας στην εργασία σου».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, πως «πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το ιδιαίτερο καθεστώς της ΑΕΜΥ, που από τη μία πληρώνει με τους πολύ χαμηλούς μισθούς του δημοσίου, από την άλλη δεν παρέχει τα εργασιακά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων. Επιδόματα όπως το ανθυγιεινό πρέπει να διεκδικούνται δικαστικά, χάνοντας σημαντικό μέρος σε δικαστικά έξοδα, οι άδειες μητρότητας δεν παρέχονται καθόλου, άδειες για περαιτέρω σπουδές δίνονται μόνο άνευ αποδοχών και κατόπιν συναίνεσης της διοίκησης».

Το σωματείο προειδοποιεί, ότι «οι προσπάθειες στελέχωσης έχουν πέσει και θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό. Από τη μία προσελκύουν νέους ανθρώπους χωρίς προϋπηρεσία, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να εργαστούν με το χαμηλό μισθό του ενιαίου μισθολογίου, που αναγνωρίζει μόνο προϋπηρεσία στο δημόσιο. Αλλά οι νέοι αυτοί επαγγελματίες είναι δύσκολο να παραμείνουν χωρίς ευκαιρίες εκπαιδευτικές σε ένα τόσο ακριβό νησί και τόσο μακριά από τις ευκαιρίες αυτές. Από την άλλη, 40ρηδες εκπαιδευμένοι, δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους με το μισθό του νεοπροσληφθέντα. Και για να αναφερθούμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, η πλειοψηφία των γιατρών μας είναι έμπειροι γιατροί με το μεγαλύτερο μέρος της προϋπηρεσίας τους στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί να δεχτούν και να παραμείνουν σε μία θέση της οποίας η αμοιβή είναι αυτή του νεοπροσλφηθέντα; Πώς οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού να μη φτάνουν το 50% ενώ του νοσηλευτικού στο 35%; Και φυσικά αυτές τις ελλείψεις τις βιώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι προσωπικά με την επαγγελματική εξουθένωση και αμέσως μετά οι ασθενείς και οι συγγενείς τους».

Όσον αφορά στη στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου, ο ΣΕΓΝΘ υποστηρίζει, ότι «ως λύση στα προβλήματα αυτά, φαντάζουν οι υπερωρίες ή το να ζητείται από τους υπαλλήλους παράνομη εργασία 12 ωρών απαιτώντας από το προσωπικό να βάλει πλάτες για να καλύψει τη δική τους ανικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Κι ενώ τα χρωστούμενα ρεπό και η άρνηση αδειών είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, η ΑΕΜΥ στρέφεται ενάντια στη δικαστική διαμάχη πέντε πρώην εργαζομένων που προσπαθούν να παραμείνου ως εργατικό δυναμικό του ΓΝΘ. Πέντε άνθρωποι που εδώ και 3,5 χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και που τη δεδομένη στιγμή είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου με όλες αυτές τις ελλείψεις. Ελλείψεις, που δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε με επικουρικό προσωπικό φέτος».

Οι εργαζόμενο του νοσοκομείου κλείνουν την ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζοντας: «Κύριοι δε μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε εις βάρος των αθώων πολιτών της Σαντορίνης και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Δε μας ενδιαφέρει ποιος θεμελίωσε το ΓΝΘ και ποιος το λειτούργησε. Η κατάσταση είναι αυτή. Διορθώστε την».