Παραδόθηκαν οι μοριακοί αναλυτές στα τρία Νοσοκομεία των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Άμεσος έλεγχος σε ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού

Ξεκίνησε η εκπαίδευση ιατρών στον εξοπλισμό μοριακού ελέγχου στα Νοσοκομεία Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης

Μοριακούς αναλυτές για την άμεση ανίχνευση του COVID-19 και άλλων λοιμωδών νοσημάτων απέκτησαν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου και το Νοσοκομείο Σαντορίνης, στο πλαίσιο της σχετικής προμήθειας που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με φόντο τις προσπάθειες θωράκισης των υγειονομικών δομών στα νησιά.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που θα κάνει χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων και του εξοπλισμού μοριακού ελέγχου, από τον εκπρόσωπο της εταιρείας SafeBlood – BioAnalytica, Βασίλη Παπαλεωνιδόπουλο, ο οποίος μετέβη χθες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όπου και πραγματοποίησε την παρουσίαση της λειτουργίας του μοριακού αναλυτή.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, καθώς επίσης ο Διοικητικός Διευθυντής του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, όπως και ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα προβαίνει στους μοριακούς ελέγχους για ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η προμήθεια και παράδοση των τριών μοριακών αναλυτών αποτελεί μία επιπλέον έμπρακτη κίνηση στήριξης των υγειονομικών δομών στις Κυκλάδες, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά προς τους νησιώτες, αλλά και προς τους επισκέπτες, δεδομένων των υψηλών αντανακλαστικών που απαιτούνται να επιδεικνύονται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει φέρει στην πρώτη γραμμή η πανδημία.

Πρέπει να υπογραμμισθεί εξ αρχής πως η δυνατότητα του εν λόγω μηχανήματος είναι η διενέργεια ενός τεστ ανά μία ώρα, ενώ σταδιακά θα σταματήσει η αποστολή δειγμάτων στα εργαστήρια αναφοράς του Νοσοκομείου Σύρου, στην Αθήνα.

Ενδυνάμωση του εργαστηριακού εξοπλισμού”

Αναφορικά με το νέο άκρως απαραίτητο ιατρικό μηχάνημα που απέκτησε από χθες, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο νέος Διοικητής Μιχάλης Ζουλουφός.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ίδιος, η ύπαρξη και λειτουργία του μοριακού αναλυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης του εργαστηριακού εξοπλισμού του Νοσοκομείου σε μία ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία, που έχει θέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

“Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και πολλοί φορείς, όπως και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει μεγάλο κι έμπρακτο ενδιαφέρον για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Νοσοκομείου Σύρου ειδικότερα. Στο πλαίσιο αυτής της ενίσχυσης του Νοσοκομείου Σύρου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μας δώρησε σήμερα (σσ.χθες) έναν μοριακό αναλυτή, μια PCR για την εξέταση κι ανίχνευση του κορωνοϊού και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Σήμερα παραδόθηκε στο Νοσοκομείο μας από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων η συσκευή που αφορά στο Νοσοκομείο της Σύρου και γίνεται μία εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα χειριστεί αυτή τη συσκευή” αναφέρθηκε από την πλευρά του κ. Ζουλουφού, ο οποίος συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Αυτή η ενίσχυση και η απόκτηση αυτού του μηχανήματος αποτελεί μία πολύ σημαντική ενδυνάμωση του εργαστηριακού μας εξοπλισμού”.

Ερωτηθείς, σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησής του σε πρώτο στάδιο, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία προς εξέταση των επειγόντων αρχικά αναγκών και υπόπτων περιστατικών του Νοσοκομείου μας και σε δεύτερο χρόνο, θα πάμε σε μία γενίκευση εξετάσεων πιθανών περιστατικών στο Νοσοκομείο Σύρου, όπως άλλωστε θα γίνει και στη Νάξο και στη Σαντορίνη”.

Αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο

Μάλιστα, ο νέος Διοικητής θέλησε να προσθέσει πως ενόψει και της σταδιακής άφιξης επισκεπτών στα νησιά, αλλά και ειδικότερα στη Σύρο, η απόκτηση αυτού του ιατρικού μηχανήματος αποκτά ιδιαίτερη αξία.

“Αυτό το μηχάνημα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν κατά την οποία θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Σίγουρα μας διευκολύνει καθώς είχαμε μεγάλο χρονικό όριο ανταπόκρισης μίας ημέρας όταν στέλνουμε τα δείγματα προς εξέταση στην Αθήνα μέχρι να λάβουμε αποτελέσματα και μπορούμε τοπικά να αντιμετωπίζουμε γρήγορα καταστάσεις” υποστήριξε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας όμως πως, “ωστόσο, δεν καταργείται η διαδικασία αποστολής κάποιων δειγμάτων που εμείς αξιολογούμε επιστημονικά πιο σημαντικά, προς εξέταση και στα εργαστήρια αναφοράς της Αθήνας”.

Επανερχόμενος δε, στο ζήτημα της άμεσης απόκτησης αποτελεσμάτων στην προσπάθεια ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Μιχάλης Ζουλουφός συμπλήρωσε τα εξής: “Αυτή η ενδυνάμωση του εργαστηριακού μας εξοπλισμού σημαίνει ότι σε πολύ συντομότερο χρόνο θα έχουμε αποτελέσματα (μιλώντας για COVID-19) και θα διευκολύνεται η διεκπεραίωση ιατρικών περιστατικών είτε προς χειρουργείο, είτε προς περαιτέρω νοσηλεία τους στη διάρκεια της φιλοξενίας τους στο Νοσοκομείο μας”.

Δεν παύουν να υπάρχουν ύποπτα περιστατικά

Ερωτηθείς ο κ. Ζουλουφός σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων στο Νοσοκομείο Σύρου το τρέχον διάστημα, τόνισε πως αυτή δεν παρουσιάζει ανησυχία. Ωστόσο, όπως εξήγησε, τα τεστ που πρέπει να διενεργούνται έχουν αυξηθεί, δεδομένης της προϋπόθεσης εξέτασης στον ιό του κορωνοϊού, όλων των πολιτών που υποβάλλονται σε προεγχειρητικό έλεγχο για κάποια επέμβαση.

“Από τις 4 Μαΐου είμαστε σε μία διαδικασία – όπως και όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδος – να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονική μας λειτουργία. Από τότε μέχρι σήμερα, οι ασθενείς προς χειρουργείο, το οποίο χρήζει ολικής νάρκωσης, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για COVID-19” σημείωσε απαντώντας στην ερώτηση, λέγοντας τέλος πως, “ανεξάρτητα από αυτόν τον αριθμό, δεν παύουν να υπάρχουν και ύποπτα περιστατικά τα οποία προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό και προφανώς από τον μετακινούμενο πληθυσμό”.

Ο κ. Ζουλουφός ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του, εξηγώντας πως, “Σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε, αντιμετωπίζουμε τα ύποπτα κρούσματα και θα τα αντιμετωπίζουμε”.

Χρήσιμο εργαλείο για τους επιστήμονες”

Ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την ιατρική κοινότητα της Σύρου χαρακτήρισε το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκος Τρίτζαλης στο πλαίσιο των δηλώσεων που παραχώρησε στα ΜΜΕ μετά από την παρουσίαση της λειτουργίας του μηχανήματος, στα γραφεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

“Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για το Νοσοκομείο. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια καθώς εμπράκτως δείχνει τη βοήθειά της προς τη Δημόσια Υγεία και με αυτό το μηχάνημα το οποίο σήμερα θα παραλάβουμε, θα γίνεται η εξέταση, το τεστ κορωνοϊού και στη Σύρο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους επιστήμονες, όσο και για τους ανθρώπους που είχαν την αγωνία 24 με 48 ώρες να έχουν το αποτέλεσμα” παρατήρησε ο κ. Τρίτζαλης, λέγοντας παράλληλα πως, “η Περιφέρεια έχει βοηθήσει το Νοσοκομείο και στην προμήθεια εξοπλισμού που είναι απαραίτητος”.

Μάλιστα με φόντο και τις δωρεές ιδιωτών και άλλων φορέων και ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Βλέπουμε ότι το Νοσοκομείο συνεχώς αναβαθμίζεται”.

Αυτό όπως συμπλήρωσε “είναι καλό για όλους τους Κυκλαδίτες και ιδιαίτερα για τους Συριανούς, οι οποίοι πρέπει να το εκτιμήσουν και να στηρίξουν το Νοσοκομείο, όπως το στήριξαν και με τις δωρεές τους”.

Ερωτηθείς για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος, ο ίδιος εξήγησε πως, “ήδη θα πάμε στο Νοσοκομείο και θα γίνει η εξέταση σε κάποια δείγματα και θα έχουμε και τις πρώτες αξιολογήσεις”, καθώς όπως ανέφερε και από την πλευρά του στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήλωση του κ. Ζουλουφού, “Ύποπτα κρούσματα δεν έρχονται συνεχώς. Αλλά σποραδικά βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποια φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται ύποπτα και για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Μέχρι τώρα αυτά τα δείγματα πήγαιναν στο ΠΑΣΤΕΡ. Πλέον θα γίνεται η ανάλυση στο Νοσοκομείο της Σύρου”.

Ο επιστημονικός Διευθυντής του Νοσοκομείου θέλησε να γνωστοποιήσει ακόμη πως σε πρώτο επίπεδο θα υπάρξει ένα στάδιο προσαρμογής για την αξιοποίηση του μοριακού αναλυτή, αφού πρέπει να εκπαιδευτούν καλά οι ιατροί που θα τον χρησιμοποιούν, ευχαριστώντας και την εταιρεία για τη βοήθειά της σε αυτό το επίπεδο, η οποία επισκέφθηκε στη Σύρο. “Θα ζητήσουμε κι ένα στάδιο προσαρμογής. Σήμερα είναι εδώ και η εταιρεία, οπότε θα τα κάνουμε μαζί τα πρώτα βήματα. Χρειαζόμαστε ένα στάδιο προσαρμογής ώστε να διαμορφωθεί και ο χώρος, αλλά και οι δικοί μας επιστήμονες να έχουν μία εξοικείωση με το μηχάνημα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος στην ερώτηση αν στο Νοσοκομείο της Σύρου θα εξυπηρετούνται κι άλλα περιστατικά προερχόμενα από άλλα νησιά του νομού, ο ίδιος ανέφερα τα εξής: “Όποιο περιστατικό έρχεται και ζητά τη βοήθεια του Γενικού Νοσοκομείου της Σύρου θα αντιμετωπίζεται. Αλλά θα υπάρξει κι ένα γενικότερο πλάνο και από πλευράς 2ης ΔΥΠΕ, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε και να μαζέψουμε αυτά τα περιστατικά”.

Ο κ. Τρίτζαλης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως η απόκτηση αυτού του μηχανήματος είναι σημαντική δεδομένης και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.

Η Περιφέρεια στο πλευρό των Νοσοκομείων στα νησιά

Τέλος, στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης της λειτουργίας του μοριακού αναλυτή τοποθετήθηκε με δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος τόνισε πως η Περιφέρεια στηρίζει εμπράκτως τις ανάγκες των νησιωτών, θωρακίζοντας τις υγειονομικές δομές της, στον εφικτό βαθμό.

“Εκπληρώνουμε το καθήκον μας. Προσπαθούμε από την πρώτη ημέρα να είμαστε κοντά στους νησιώτες για να τους εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας. Λυπάμαι που ζούμε όλοι μας αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει ανατρέψει και τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα” τόνισε αρχικά, λέγοντας παρακάτω δε, πως, “Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι που θα μας επισκεφθούν στις Κυκλάδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν νησιά τα οποία έχουν εξοπλιστεί αρκετά. Η κατάσταση σήμερα στις Κυκλάδες δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με το επίπεδο της ποιότητας της υγείας στο νομό, όπως το γνωρίζαμε πριν από ένα πεντάμηνο. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, έγιναν πραγματικά πάρα πολλά πράγματα αναφορικά με τον εξοπλισμό”.

Ενδεικτικά για τη στήριξη από πλευράς Περιφέρειας, τόνισε πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, “Έχουμε εξοπλίσει με επτά isobox τα νησιά, ενώ έχουμε δώσει και ειδικούς αναπνευστήρες για τη μεταφορά των ασθενών και με αυτά τα μηχανήματα πλέον, θωρακίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τον αγώνα του ιατρικού προσωπικού των τριών Νοσοκομείων στις Κυκλάδες, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “αυτό το προσωπικό έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε περιστατικό”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, εξέφρασε την ευχή, “τόσο η ικανότητα του ιατρικού προσωπικού, όσο και το συγκεκριμένο μηχάνημα να είναι αχρείαστα για τους πολίτες”.