Ομαλά εξελίσσεται η προσέλευση των υγειονομικών στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου από χθες, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ο εμβολιασμός “μήνυμα” εξόδου από την υγειονομική κρίση

Διάθεση 1.000 rapid tests στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Στον “χάρτη” με τα στατιστικά δεδομένα του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τους εμβολιασμούς της χώρας εισήλθε από χθες η Σύρος, καθώς ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι 50 εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό “Ελευθερία” ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα Νοσοκομεία Νάξου και Θήρας, προκειμένου να “οπλιστεί” το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στο ισχυρό “χτύπημα” της πανδημίας, ενώ όπως είναι γνωστό σε μία εβδομάδα, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με προτεραιότητα στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων των 85 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” κατέστη σαφές πως, χθες, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε ο εμβολιασμός ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Σύρου (πρώην ΙΚΑ) και του προσωπικού του ΕΚΑΒ, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία του εμβολιασμού 170 ατόμων – αρχικά - μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, σήμερα, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός επιπλέον 50 υγειονομικών, όπως παρομοίως και αύριο, προκειμένου την Παρασκευή να “κλείσει” ο πρώτος κύκλος, με την πραγματοποίηση 20 ακόμη ιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, χθες, νωρίς το μεσημέρι, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου ενισχύθηκε με 500 rapid tests που προήλθαν από μία ακόμη κίνηση στήριξης εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη να προχωρά στην παράδοσή τους, στο γραφείο του Διοικητή, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο, Μάρκο Δαδάο.

Σε τηλεφωνικές δηλώσεις τους προς την “Κοινή Γνώμη” τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Μιχάλης Ζουλουφός, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης αναφέρθηκαν στη στήριξη της Περιφέρειας προς το Νοσοκομείο Σύρου, αλλά και Νάξου, δεδομένου ότι και σε αυτό διατέθηκαν 500 rapid tests, ενώ μιλώντας για την έναρξη των εμβολιασμών στα νησιά, υπογράμμισαν πως - ως γεγονός πλέον -, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την τεράστια υγειονομική κρίση.

Ολοκληρώνονται μεθαύριο οι πρώτοι 170 εμβολιασμοί. Σε 21 ημέρες η β΄ δόση

Κληθείς να τοποθετηθεί δημοσίως - μέσω της εφημερίδας - για το θέμα των εμβολιασμών και την έναρξή τους στον νησιωτικό χώρο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου τόνισε πως η διαδικασία από χθες το πρωί εξελίσσεται απρόσκοπτα.

“Μέχρι τώρα η διαδικασία προχωρά ομαλά. Παρελήφθησαν από την Πυροσβεστική στο αεροδρόμιο Σύρου το πρωί της Τρίτης, οι 170 πρώτες δόσεις του εμβολίου, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τις πρώτες ημέρες 170 άτομα. Δηλαδή άτομα που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, προσωπικό που εργάζεται στα επίγεια κι εναέρια μέσα του ΕΚΑΒ και προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ)”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, η μεταφορά των εμβολίων έγινε βάσει των οδηγιών και των σχετικών πρωτοκόλλων, προκειμένου ο εμβολιασμός να “τρέξει” κανονικά.

“Παραδόθηκαν πολύ νωρίς το πρωί (σσ. χθες) στην φαρμακοποιό του Νοσοκομείου, ομαλά και σε ιδανικές συνθήκες και από τις οκτώ και μισή ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού” πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ακόμη πως, “Αυτό σημαίνει ότι σήμερα (σσ. χθες) συνολικά, θα εμβολιαστούν πενήντα άτομα”. Μάλιστα, ο κ. Ζουλουφός γνωστοποίησε πως έως και τις δώδεκα το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί οι πρώτοι τριάντα υγειονομικοί, χωρίς να έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα γίνουν οι πρώτες 170 δόσεις, υπήρξε σαφής. “Προβλέπεται αυτή η διαδικασία να κρατήσει μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, οπότε και ευελπιστούμε να λήξουν όλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας” ανέφερε, ενώ κληθείς να μιλήσει για τη β΄ δόση του εμβολίου στα ίδια πρόσωπα, επιβεβαίωσε πως σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, θα λάβουν σχετική ενημέρωση για να προσέλθουν ξανά στο εμβολιαστικό κέντρο.

“Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, σε 21 ημέρες από την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού, θα επαναληφθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου στα ίδια 170 άτομα και από την επόμενη εβδομάδα και μετά, μπαίνει και το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Σύρου στη “μάχη” του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και – προς το παρόν - της ηλικιακής ομάδας άνω των 85 ετών” πρόσθεσε ο Διοικητής.

Εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο Σύρου

Αναφορικά με τον χώρο που διενεργείται ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε πρώτο επίπεδο, εξήγησε πως, στο Νοσοκομείο Σύρου, “Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό εμβολιαστικό κέντρο με διαδικασίες οι οποίες τηρούνται κατά το γράμμα του σχεδίου “Ελευθερία” κι ευελπιστούμε σύντομα να δούμε αυτήν την επιτυχή εκτέλεση αυτού του σχεδιασμού και στη Σύρο, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η διαχείριση αυτής της κρίσης”. Διευκρίνισε δε, πως, “Ο εμβολιασμός γίνεται στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου και υπεύθυνος είναι ο ιατρός, Γεώργιος Γιαννικόπουλος, Διευθυντής Παθολογίας και το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου είναι οι επισκέπτες υγείας”.

Στην ερώτηση αν πλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των υγειονομικών που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν το εμβόλιο, απάντησε καταφατικά.

“Ναι. Όσο υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση στο γενικότερο κοινό, αλλά και στο υγειονομικό κοινό, εκδηλώνεται μεγαλύτερος αριθμός από άτομα που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό αναμένουμε να το αποτυπώσουμε στις επόμενες δόσεις των εμβολίων” υπογράμμισε, λέγοντας μάλιστα πως, “ευελπιστούμε να έχουμε περισσότερες δόσεις εμβολίων προσεχώς και να ολοκληρωθεί κατά το δυνατόν καλύτερα η διαδικασία, με μεγαλύτερη κάλυψη εμβολιαστική, αφενός, του προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου, αλλά και αφετέρου, του γενικού πληθυσμού”.

Μέρος του προϋπολογισμού της ΠΝΑι οδηγήθηκε αποκλειστικά στην υγεία

Με φόντο την παράδοση 1.000 rapid tests στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, χθες, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, “Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει από πέρυσι τον Μάρτιο, προκειμένου να στηρίξουμε τις νησιωτικές δομές υγείας. Είχαμε πει εξ αρχής πως θα είμαστε σταθερά παρόντες και πως θα παραμείνουμε δίπλα στους υγειονομικούς αλλά και δίπλα στους πολίτες σε αυτήν την πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση που βιώνουμε”.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, πρόσθεσε πως εντάσσεται και η χθεσινή παράδοση των rapid tests, καθώς η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

“Αυτή τη βοήθεια την προσφέρουμε αποφασισμένοι, αλλά έχοντας ματώσει, καθώς προέρχεται μέσα από τον προϋπολογισμό μας” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας πως, μέχρι σήμερα, “Η επιχορήγηση της κυβέρνησης, την οποίαν έχουμε πάρει, δεν υπερβαίνει το ποσό των 260 χιλ. ευρώ για όλα τα νησιά”. Ωστόσο, δεδομένων των αναγκών σε όλο το Νότιο Αιγαίο, συμπλήρωσε πως, “Εμείς έχουμε διαθέσει κάποια εκατομμύρια και αυτά τα πήραμε μέσα από τον προϋπολογισμό μας. Καλώς πράξαμε για να μπορέσουμε συλλογικά όλοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”.

Ο ίδιος θέλησε να διευκρινίσει δε, πως, “Συνεχίζουμε να το κάνουμε, να προσφέρουμε όπως μπορούμε και όπως μας ζητείται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για ό,τι χρειαστεί το Νοσοκομείο της Σύρου, αλλά και το σύνολο των άλλων δομών υγείας στα νησιά της Περιφέρειάς μας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, εξήγησε πως, σήμερα “δεν υπάρχει νησί στο Νότιο Αιγαίο που να μην έχουμε διαθέσει rapid test” υπενθυμίζοντας μάλιστα, πως, η παράδοση των κιβωτίων έγινε σταδιακά, ξεκινώντας από τα μικρά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

“Ξεκινήσαμε από τα μικρά νησιά, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη και έχουμε καλύψει το σύνολο των νησιών. Ο αριθμός των rapid tests είναι αναλόγως του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, στα πολύ μικρά νησιά καλύπτεται ολόκληρη η κοινωνία” πρόσθεσε εμφανώς ικανοποιημένος.

Εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας και σε έκτακτες συνθήκες

Στο πλαίσιο του γενικότερου σχολιασμού του για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης θέλησε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες αλλά και τα συγχαρητήριά του προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους υγειονομικούς, καθώς όπως εξήγησε, χάρη στην ανταπόκριση και τα άμεσα αντανακλαστικά τους, εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλο το υγειονομικό προσωπικό για τις προσπάθειες που κάνει αυτή την περίοδο και να συγχαρώ όλους, γιατί το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε και ενέπνευσε την εμπιστοσύνη που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη να την αισθάνεται ο πολίτης αυτές τις στιγμές.

Είμαι βέβαιος ότι οι υγειονομικοί θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και με τον ίδιο τρόπο να υπηρετούν όλους τους συμπολίτες μας” δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα, ευχόμενος η χώρα να καταφέρει να εξέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα από την υγειονομική κρίση.

“Από την πλευρά μας, ευχόμαστε το ταχύτερο δυνατό να τελειώσει αυτή η ιστορία, επειδή έχει καθηλώσει τα πάντα. Πρώτα απ΄ όλα την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, τη συναναστροφή με τους συνανθρώπους μας και έχει δημιουργήσει ανασφάλεια σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκτιμώντας ακόμη, πως, “Με το εμβόλιο, θεωρώ πως μπήκαμε στη διαδρομή που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από αυτήν την κρίση”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνουν το συντομότερο δυνατόν τα εμβόλια, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς και σε όλον τον πληθυσμό για να μπορέσουμε αν μη τί άλλο, το καλοκαίρι – που η Ελλάδα στηρίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό – να προχωρήσουμε ως κοινωνία ομαλά και να “βάλουμε μπροστά” την οικονομία μας”.

Η πρόκληση συνεχίζεται και το 2021 και βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή”

Δημοσίως ευχαρίστησε την Περιφέρεια - δια της εφημερίδας – ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, σημειώνοντας πως, “Ως κοινός Διοικητής των διασυνδεομένων Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου όχι μόνον έχω υπάρξει μάρτυρας αλλά επιβεβαιώνω πλήρως τη στήριξη – ηθική, υλική και οικονομική – στο έργο μας, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Η σημερινή προσφορά των 500 rapid test στο Νοσοκομείο Σύρου και άλλων 500 στο Νοσοκομείο – Κ. Υ. Νάξου συμπίπτει με την έναρξη των εμβολιασμών και της εφαρμογής του σχεδίου “Ελευθερία” στα νησιωτικά Νοσοκομεία της Ελλάδος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό. Θέλουμε να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας για έξοδο από την κρίση”.

Ο κ. Ζουλουφός θέλησε να αναφέρει δε, τα εξής: “Στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου και του κ. Λεονταρίτη βλέπω το σύνολο της Περιφέρειας, η οποία με ενέργειές της, ανταποκρίνεται τάχιστα και πλήρως στα αιτήματά μας”.

Σε συνέχεια των λεγομένων του, ο Διοικητής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αμεσότητα σε επίπεδο ανταπόκρισης ειδικότερα από την πλευρά της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, σχολιάζοντας συγκεκριμένα πως, “τα αντανακλαστικά της ήταν εξαιρετικά αναφορικά με όλες μας τις ανάγκες”.

“Ευχαριστώ την Περιφέρεια, τον κ. Λεονταρίτη και τον κ. Χατζημάρκο για όσα έχουν κάνει και θέλω να τονίσω πως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και αυτό μας οδηγεί να θεωρούμε την Περιφέρεια αρωγό μας, γιατί δεν έχει απορριφθεί κανένα αίτημά μας. Αυτό πρέπει να αναφερθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως, “Όλο το 2020 υπήρξε ένα έτος πρόκληση και συνεχίζεται αυτή η πρόκληση και το 2021, αναφορικά με το πώς ως άνθρωποι προσαρμοζόμαστε στις επείγουσες ανάγκες και στην τροποποίηση της καθημερινότητάς μας”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Ζουλουφός υποστήριξε πως, “Τα Νοσοκομεία των Κυκλάδων έχουν ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με μεγάλη επάρκεια σε αυτές τις ιδιαίτερες και μεγάλες προκλήσεις και θα εξακολουθήσουν αναλόγως να λειτουργούν”.

Διευκρινίζεται πως η φωτογραφία με τον ιατρό κ. Θεόδωρο Σαραντόπουλο στο Γ. Νοσοκομείο Σύρου, δημοσιεύθηκε από τον ίδιο στην προσωπική σελίδα του στο facebook.