Ομαλά εξελίσσονται τα ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, στις υγειονομικές δομές νησιών, με φόντο την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών σε Σύρο και Κυκλάδες

Δηλώσεις του Διοικητή του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Ζουλουφού για τον εμβολιασμό των πολύ μικρών παιδιών

Απρόσκοπτα προχωρά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως και 11 ετών στα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στις υγειονομικές δομές που διαθέτουν σημεία εμβολιασμού, προκειμένου ολοένα και περισσότεροι πολίτες της χώρας να προστατεύονται από την επιθετικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα πρώτα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν σε Σύρο και Νάξο από την περασμένη εβδομάδα, όπως επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ο κοινός Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, Μιχάλης Ζουλουφός ενώ αμέσως μετά τις γιορτές, όπως σημείωσε παρακάτω, ο αριθμός των ραντεβού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο.

Συγκεκριμένα, στις δομές των νησιών ακολουθείται κατά γράμμα η κατευθυντήρια γραμμή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τα μικρά παιδιά προσέρχονται σε αυτές συνοδευόμενα από τους γονείς τους, προκειμένου να γίνει σωστή λήψη του ιστορικού τους και να ακολουθήσει ο εμβολιασμός. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τα παιδιά είναι της Pfizer και όπως έχουν πει οι αρμόδιοι επιστήμονες, αυτό λαμβάνεται σε μικρότερη δόση συγκριτικά με αυτή των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παράλληλα και ομαλά, προχωρά και η πραγματοποίηση των αναμνηστικών δόσεων στους ενήλικες, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Περί τους 50 εμβολιασμούς την πρώτη ημέρα στη Σύρο

Μιλώντας για την έναρξη των εμβολιασμών της μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο Διοικητής τόνισε πως στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ραντεβού που καθορίζουν οι γονείς, ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά.

“Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 5 – 11 ετών ξεκίνησε το Σάββατο 18/12 στη Σύρο με τα πρώτα 50 ραντεβού και συνεχίζεται ομαλά καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών και αναμένεται να ενταθεί μετά τις 9 Ιανουαρίου του 2022” ανέφερε προλογικά, τονίζοντας πως βάσει των κατευθύνσεων που λαμβάνουν κεντρικά, στο Νοσοκομείο Σύρου υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική ομάδα, που μεριμνά για τους εμβολιασμούς.

“Παρατηρούμε μία σημαντική κίνηση στον προγραμματισμό και στην εκτέλεση των παιδιατρικών μας ραντεβού και έχουμε πλαισιώσει την ομάδα του εμβολιαστικού σημείου παίδων, με έμπειρους παιδίατρους του Νοσοκομείου μας, με νοσηλευτικό προσωπικό, με επισκέπτες υγείας και με προσωπικό του φαρμακείου μας, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση των εμβολιαζόμενων παιδιών” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ο χώρος που γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών είναι μόνον στο Νοσοκομείο Σύρου”.

Με σκεύασμα της Pfizer και μικρότερη δοσολογία

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πληροφόρησε πως σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα μικρά παιδιά κάνουν εμβόλια κατά της Covid-19 της εταιρείας Pfizer.

“Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τα παιδιά είναι της Pfizer σε ειδική δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και βλέπουμε πως όσο προχωρούν οι μέρες, όλο και περισσότερα ραντεβού προγραμματίζονται” σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως τηρείται κατά γράμμα η προβλεπόμενη διαδικασία.

“Ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθείται στους εμβολιασμούς ενηλίκων και των ηλικιών 12 – 18 ετών που εκτελούνται εδώ και καιρό. Απλά στα μικρά παιδιά γίνεται η λήψη ιστορικού από τον γονέα, δίδεται η συγκατάθεση και η θετική εισήγηση του ιατρού και πραγματοποιείται ο εμβολιασμός του παιδιού.”.

Επάρκεια δόσεων και για τις γιορτές

Δεδομένης της σημαντικής ανταπόκρισης γονέων για εμβολιασμό των παιδιών εξ αρχής, ο ίδιος ρωτήθηκε για την επάρκεια των εμβολίων που στέλνονται στα νησιά και κατ΄ επέκταση και στη Σύρο.

“Τα ραντεβού εκτελούνται κανονικά και η παράδοση των εμβολίων γίνεται κατόπιν της κεντρικής διαχείρισης της πλατφόρμας ραντεβού. Δηλαδή όσα ραντεβού βλέπουν να κλείνονται, αντίστοιχα τόσα σκευάσματα στέλνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε ότι οι γιορτές θα “βγουν” με επάρκεια για τα εμβόλια που έχουν “κλειστεί” και που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε” διαβεβαίωσε ο κ. Ζουλουφός, εξηγώντας πως, “περιπτώσεις με καθυστερήσεις υπήρχαν και πέρυσι όταν ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα”. Όπως υπενθύμισε, “Υπήρχαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις κεντρικά και αυτό επηρέαζε και προς τα κάτω. Αν προκύψει κάτι σχετικό, κάτι παρόμοιο με πέρυσι θα είναι. Όμως προς το παρόν προχωρούμε κανονικά και εμβολιάζουμε και τα παιδιά ηλικιών από 5 έως και 11 ετών”.

Ερωτηθείς για τις ώρες πραγματοποίησης των εμβολιασμών εντός της περιόδου των γιορτών που τα σχολεία δεν λειτουργούν, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Τα παιδιατρικά ραντεβού κλείνονται και γίνονται απόγευμα όσο το σχολικό έτος είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα που είναι Δευτέρα και Τετάρτη να εμβολιάσουμε, υπάρχει η σκέψη να τα μεταθέσουμε πρωινές ώρες, επειδή λόγω εορτών τα σχολεία είναι κλειστά. Υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για κάθε κλεισμένο ραντεβού και ενημερώνονται οι γονείς”.

Προβαίνοντας και σε έναν γενικότερο σχολιασμό, σχετικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γονείς στο μοναδικό “όπλο” που έχουν οι επιστήμονες απέναντι στην Covid-19, ανέφερε τα εξής: “Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ανταποκρίνονται οι γονείς και φέρνουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Μας κάνει να αισιοδοξούμε”.

Χαμηλός ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό

Στην ερώτηση αν ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό είναι μικρός σήμερα, συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Ζουλουφός απάντησε καταφατικά.

“Προχωράμε με έναν μικρό αριθμό ατόμων που νοσηλεύονται. Σήμερα έχουμε τρία περιστατικά. Προς το παρόν η εικόνα αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος όμως απαιτείται να προσέχει και να τηρεί στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Διοικητής περιγράφοντας και την κατάσταση στο νησί της Νάξου.

“Στη Νάξο ξεκίνησε ο εμβολιασμός την Τετάρτη, 15/12. Και εκεί υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, όπως και το περασμένο Σάββατο. Εκεί γίνονται Τετάρτη και Σάββατο τα παιδιατρικά ραντεβού για εμβολιασμό. Η εικόνα είναι πως κι εκεί υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο όσο συζητείται στην κοινωνία, θεωρούμε πως θα αυξάνεται σε επίπεδο πραγματοποίησης ραντεβού” ανέφερε σχετικά με την πορεία λήψης των δόσεων της Pfizer στα μικρά παιδιά.

Κυκλάδες: Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών και αναμνηστικής δόσης

Συνολικά οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στις Κυκλάδες ανέρχονται σε 253.712 και το σύνολο των αναμνηστικών δόσεων μέχρι και 21/12 φθάνει στους 50.020. Αναλυτικότερα ανά περιφερειακή ενότητα στον νομό: Π.Ε. Θήρας: 50.554 και 9.141, Π.Ε. Σύρου: 39.153 και 8.924, Π.Ε. Νάξου 34.321 και 6.808. Π.Ε. Πάρου: 32.417 και 7.012, Π.Ε. Μυκόνου: 31.158 και 7.012, Π.Ε. Μήλου: 24.653 και 5.520, Π.Ε. Άνδρου: 15.924 και 2.609, Π.Ε. Τήνου: 15.688 και 2.765 και Π.Ε. Κέας Κύθνου: 9.844 και 229.