Ομάδα Αιγαίου: Τριάντα χρόνια στον τομέα προσφοράς υπηρεσιών στους κατοίκους των νησιών

Όλα έτοιμα για τον 30ο διάπλου

Μνημόνια συνεργασίας με σημαντικές εταιρίες στον τομέα της υγείας

"Κύματα αγάπης" είναι ο τίτλος του 30ου διάπλου της Ομάδας Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 16 έως και τις 26 Μαΐου, σε εννέα νησιά, αρχίζοντας από τους Φούρνους, με τελευταίο σταθμό στο Κουφονήσι.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό ταξίδι που βασίζεται στον άνθρωπο, με τη στήριξη δεκάδων γιατρών, νοσηλευτών, εθελοντών, αλλά και σημαντικών ελληνικών εταιριών υγείας.

Πολύχρονη πολυεπίπεδη προσφορά στους ακρίτες των νησιών

Για 30η χρονιά η Ομάδα Αιγαίου θα βρεθεί κοντά στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών, προσφέροντας πολυεπίπεδες υπηρεσίες, με σκοπό να αναδείξει την κοινωνική αλληλεγγύη ως βασικό παράγοντα αναβάθμισης της ζωής τους.

Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση, ιατρικές υπηρεσίες, έργα για αναβάθμιση υποδομών, ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα καθώς και διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Στις 11 ημέρες του Διάπλου, τα φουσκωτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου με δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, ιατροί από διάφορες ειδικότητες, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό θα είναι το σημείο αναφοράς των κατοίκων.

Σηκώνοντας άγκυρα από το Λαγονήσι, η μεγάλη αυτή εξειδικευμένη ομάδα, θα αρχίσει το ταξίδι της στις 16 Μαΐου με πρώτο σταθμό το νησί Φούρνους, ενώ διανύοντας πολλά ναυτικά μίλια, θα επισκεφθούν και άλλα νησιά όπως η Θύμαινα, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κίναρος, η Σίκινος και το Κουφονήσι.

Βασικός σκοπός είναι η ιατρική στήριξη των κατοίκων, αλλά και άλλες δράσεις όπως τα έργα υποδομής, η παροχή ιατρικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, οι πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι ο Διάπλους του Αιγαίου πελάγους γίνεται κάθε Μάιο, αλλά πραγματοποιείται και ένας μικρότερος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ εκτελούνται και έκτακτες αποστολές για να καλυφθούν ανάγκες των νησιών.

Σύναψη συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς

Η Ομάδα Αιγαίου, λίγο πριν αποπλεύσει για το μεγάλο της ταξίδι στα νερά του Αιγαίου, ήδη έχει ανακοινώσει ότι κοντά της θα βρίσκονται για άλλη μια χρονιά, εξειδικευμένοι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά κυρίως στις ιατρικές παροχές που θα παρέχει στους νησιώτες.

Συγκεκριμένα, έχει ανακοινωθεί η σύναψη μνημονίων συνεργασίας με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, καθώς επίσης με την Ελληνική Εταιρία Πνευμονολογίας, όπως και με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδοαγγειακής Χειρουργικής, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά κορυφαίων ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των νησιών που θα επισκεφθούν.

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Αιγαίου ενισχύοντας τη συνεργασία της με επιστημονικές διάφορες εταιρείες και κλινικές, έχει συνεργαστεί, εκτός από τις παραπάνω εταιρίες και με άλλες, όπως την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.), την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), με την Α’ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθώς και με την Β’ Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική ΕΚΠΑ – Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Προσπάθεια κάλυψης βασικών αναγκών

Με βασικό γνώμονα τη στήριξη του, εκτός του εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και μεγάλου αριθμού εθελοντών, η Ομάδα Αιγαίου είναι έτοιμη να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες τους σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως αυτό της υγείας με τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στις τομές, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Η εξυπηρέτηση των ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων πραγματοποιείται με μεταφορά και εγκατάσταση σε κάθε νησί του απαραίτητου για όλες τις ειδικότητες του πλέον σύγχρονου ιατρικού, διαγνωστικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.

Εκτός από τις νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις, με τη βοήθεια των δεκάδων εθελοντών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι "αγάπης", θα δωρίσει, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν ιατρικό εξοπλισμό σε δομές υγείας και θα υλοποιήσει έργα υποδομής, αναγκαία για την διευκόλυνση των συνθηκών ζωής στα νησιά. Ταυτόχρονα, θα οργανώσει αθλητικές, πολιτιστικές και ενημερωτικές δράσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου σκιών, αλλά και αγώνες αθλητικού περιεχομένου.

Ένα βασικό μέλημα της Ομάδας Αιγαίου είναι η προσφορά σε εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό υλικό σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων (όπως έπιπλα σχολείου, βιβλία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, αθλητικά είδη, εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών – ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, μηχανήματα προβολής, φωτοτυπικά, διαδραστικοί πίνακες, κλπ.)

Για την επίτευξη όλων των σκοπών και των δράσεων, απαραίτητο στοιχείο είναι η συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ομάδα Αιγαίου από το 1995 με τις δημοτικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές αρχές των νησιών, αλλά κυρίως η και η εμπιστοσύνη που έχει καλλιεργηθεί με τις τοπικές κοινωνίες.

Να σημειωθεί ότι η προσφορά μέσω των έργων και του εξοπλισμού στα νησιά, στηρίζεται εκτός από το εθελοντικό εργασία και από δωρητές, οι οποίοι σε κάθε προσπάθεια αποδεικνύουν τη διαχρονική εμπιστοσύνη τους στην Ομάδα.

Τέλος, στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και δεκάδες άλλοι επώνυμοι και μη, όπως τα 150 μέλη που στηρίζουν τις όλες δράσεις, τους 5.000 φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους 50 ιατρούς από 25 διαφορετικές ειδικότητες, τα 11 φουσκωτά σκάφη για την εκτέλεση των αποστολών, αλλά και το ένα ειδικευμένο σκάφος υποστήριξης της ομάδας και τις πάνω από 150 εταιρίες που στηρίζουν το έργο που επιτελεί.

Ετικέτες: