Διήμερο επιστημονικό συμπόσιο στη Σύρο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Γνωρίζω, προλαμβάνω και νικώ

  • Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, 2018 - 06:15

Η αξία της πρόληψης τόσο σε πρωτογενές όσο και σε δευτερογενές επίπεδο αναδείχθηκε στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Σύρου και Φίλων Κυκλάδων.

Έγκριτοι επιστήμονες από τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και ειδικοί επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου υπογράμμισαν τη σημασία των συστηματικών προληπτικών ελέγχων πρώιμης διάγνωσης και του εμβολιασμού, καθώς και της συνεισφοράς τους στην πρόληψη αλλά και τη ριζική θεραπεία ενός ιού που μεταδίδεται σιωπηλά και σε βάθος χρόνου και σε βάθος χρόνου μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Στην έναρξη των διήμερων εργασιών, οι οποίες διεξήχθησαν στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Δώρα Χαλκιά έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα που εκτός από τις επιπτώσεις του στην υγεία ανδρών και γυναικών, έχει επίσης προεκτάσεις προσωπικές, οικογενειακές, ψυχολογικές, πολιτισμικές και φυσικά οικονομικές.

Για το λόγο αυτό και με τη συνεχή επιστημονική υποστήριξη από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας διαμορφώθηκε ένα δυναμικό πρόγραμμα ομιλιών με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ελλιπή γνώση για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τον ιό HPV.

Σημειώνεται πως το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Τις διήμερες εργασίες χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, στις δύσκολες αυτές ημέρες, που το δικαίωμα στην Υγεία συχνά θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής ανάκαμψης, η πρόληψη των νοσημάτων, που κατατρύχουν τον άνθρωπο, είναι το κατ’ εξοχήν ζητούμενο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι οι εισηγήσεις των ομιλητών θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση των πολιτών και ουσιαστικά θα οδηγήσουν όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και στην αποφυγή πρόωρης και άδικης απώλειάς της.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η Διοικήτρια του Γ. Ν. Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αποστόλης Ρουσσουνέλος.