Συνέντευξη Τύπου, χθες, από το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ.)

Διεκδικούν παρόν και μέλλον για το Νοσοκομείο Σύρου

Συμμετοχή στη συνάντηση της Αθήνας με τον Υπουργό Υγείας, αύριο, Πέμπτη, για τη μεγαλύτερη δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ουσιαστική και ορθή λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου θέτει τον εαυτόν της η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.Ν.Ν.Ο.Σ.), καθώς επαναδραστηριοποιείται, διεκδικώντας παρόν και μέλλον για τη δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή της Σύρου.

Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΝΟΣ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τους λόγους της επαναδραστηριοποίησης της Ένωσης, εξηγώντας πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο ιατρικό σώμα, τα οποία επιθυμούν να τα γνωστοποιήσουν στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, σημείωσαν πως σκοπός της Ένωσης αποτελεί ο έλεγχος και η διασφάλιση συνθηκών σεβασμού στον εργασιακό χώρο, επισημαίνοντας πως η ΕΙΝΝΟΣ θα καταγγέλλει συμπεριφορές που έρχονται και θίγουν τόσο το ιατρικό σώμα και ξεκινούν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και συμπεριφορές ιατρών που δεν σέβονται συναδέλφους αλλά και ασθενείς.

Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Ιωάννης Γαβριήλ, ιατρός ουρολόγος, ενώ γραμματέας, η αναισθησιολόγος, Θεοδώρα Μπαρκούρη. Επίσης, ταμίας είναι ο ιατρός παθολόγος, Ιωάννης Χατζηγεωργίου και μέλη ο παιδίατρος, Ιορδάνης Παπαδόπουλος και η ειδικευόμενη παθολογίας, Ελένη Ντούμου.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Γαβριήλ προλογικά στη συνέντευξη Τύπου, η ΕΙΝΝΟΣ θα συμμετέχει στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα, προκειμένου να καταθέσει τις διεκδικήσεις της σχετικά με το κομμάτι της στελέχωσής του.

Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων ώστε να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου και να συμμετάσχουν στη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση, στις 11 το πρωί, στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Σοβαρότατο πρόβλημα η υποστελέχωση

Ειδικότερα, ο κ. Γαβριήλ μίλησε αναλυτικά για το σοβαρό πρόβλημα της απουσίας ιατρών από τις κλινικές και τα Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, εξηγώντας πως η ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού, ως αίτημα έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο.

Ο ίδιος μίλησε για “τεράστια κατρακύλα και υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου” καταθέτοντας την αγωνία του, αναφορικά με την πορεία του το φετινό καλοκαίρι, καθώς είναι γνωστό πως καλείται να εξυπηρετήσει όλα τα σοβαρά περιστατικά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι αποχωρήσεις ιατρών λόγω συνταξιοδότησης ή και παραιτήσεων, αλλά η γενικότερη λειτουργία του ΕΣΥ που έχει “χτυπηθεί” σημαντικά, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο Σύρου.

Αναφερόμενος στη σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου και τον Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφό εξήγησε πως με την τοποθέτησή του αρχικά γεννήθηκαν ελπίδες για ένα πέρασμα σε καλύτερη εποχή όσον αφορά τη λειτουργία του, όμως όπως πρόσθεσε, “εκ του αποτελέσματος πήραμε μεγάλη πίκρα”.

Βάσει των λεγομένων του κ. Γαβριήλ, ο Διοικητής δεν έχει ενεργήσει άμεσα και προληπτικά για την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Σύρου, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν να παραμένει με λίγο προσωπικό. Ο ίδιος, αναφερόμενος και σε θέματα διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων σε διοικητικό επίπεδο, παρατήρησε απραξία και μη ορθή αντιμετώπιση, ζητώντας την παραίτηση του κ. Ζουλουφού.

Αξίζει εξ αρχής να αναφερθεί πως τόσο ο κ. Γαβριήλ, όσο και η γραμματέας, κα Μπαρκούρη σε δημοσιογραφική ερώτηση αν διαπιστώνουν συντονισμένη επίθεση και προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου, όπως δημοσίως ανέφερε προ ημερών, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Κατερίνα Καλογεράκη, απάντησαν πως σίγουρα η μη στήριξη με προσωπικό, έρχεται να υποβαθμίσει τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, εξήγησαν πως αν οι ιατροί εργάζονταν αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου και δεν δούλευαν υπερωρίες σε σημείο εξαντλήσεως αντοχών, τότε το Νοσοκομείο Σύρου “δεν θα εφημέρευε τις μισές ημέρες του μήνα”.

Ο κ. Γαβριήλ τόνισε μάλιστα πως η υπερκόπωση του υπάρχοντος προσωπικού δημιουργεί ανασφάλεια στους ίδιους, οι οποίοι με τη σειρά τους αγωνιούν για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές

Αμέσως μετά έθεσαν επί τάπητος το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε κάθε Τμήμα και κλινική του Νοσοκομείου Σύρου. Παράλληλα, σημείωσαν πως ανάλογο πρόβλημα εντοπίζεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ξεπερνάει τις δυνάμεις του για να στηρίξει με το φιλότιμό του, το έργο των ιατρών και του Νοσοκομείου.

Όσον αφορά την υποστελέχωση, ο κ. Γαβριήλ υπήρξε σαφής και εξήγησε πως εντοπίζεται σε κάθε Τμήμα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) δεν λειτουργεί ορθά, καθώς δυστυχώς μετά τα εγκαίνια δεν στελεχώθηκε επαρκώς ποτέ. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ για την ομαλή λειτουργία της χρειάζεται τουλάχιστον ένας εντατικολόγος.

Επιπλέον, η πλευρά της ΕΙΝΝΟΣ μίλησε για ελλείψεις και στην παιδιατρική κλινική, αφού δεν υπάρχουν νοσηλευτές να στηρίζουν τους παιδίατρους, όπως επίσης και στην παθολογική κλινική.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα στην καρδιολογική κλινική που παραμένει με έναν καρδιολόγο, ο οποίος από αρχές Ιουλίου συνταξιοδοτείται. Αναφέρθηκαν και στο γεγονός πως αυτό θα σημάνει και τη μη λειτουργία της μονάδας εμφραγμάτων που κανονικά θα έπρεπε να είχε 4 καρδιολόγους. Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης καταγράφονται και στη νεφρολογική κλινική, στη γυναικολογική, στην ουρολογική, όπως και στο τμήμα βιοπαθολογίας και στην αιμοδοσία, αλλά και το ακτινολογικό.

Για όλα τα παραπάνω τμήματα μίλησαν με αριθμούς, τονίζοντας πως από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, ελάχιστες καλύπτονται σήμερα. Τέλος, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως η βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο υποστηρίζεται με προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς δεν υπάρχου ιατροί συνοδοί για το ελικόπτερο, ενώ οι ιατροί της νοσηλευτικής δομής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, συνοδεύουν τους ασθενείς κατά τις αεροδιακομιδές.

Σε οριακό σημείο η αντοχή των ιατρών

Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε η κα Μπαρκούρη αναλυτικότερα, καθιστώντας ξεκάθαρο πως “οι ιατροί έχουμε φθάσει στο απροχώρητο”, καθώς όπως πρόσθεσε, “λειτουργούμε οριακά” και μάλιστα σε μία περίοδο που έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι και οι επισκέπτες φθάνουν στα νησιά σε μεγάλα “κύματα”.

Η ίδια εξήγησε πως το ιατρικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο στο κομμάτι των υπερωριών, ενώ εργάζεται ακατάπαυστα καθώς δεν επιθυμεί να επιτρέψει στην πράξη την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου.

Υπενθύμισε όμως πως δυστυχώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, το Νοσοκομείο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε χειρουργεία, ενώ συμπλήρωσε πως, τα κενά σε ιατρούς δεν αναπληρώθηκαν ούτε προσωρινώς.

Η ίδια, κλείνοντας την τοποθέτησή της στη συνέντευξη Τύπου κατέστησε ξεκάθαρο πως οι κάτοικοι των νησιών οφείλουν να στηρίξουν τον αγώνα για το Νοσοκομείο, καθώς είναι υπόθεση που τους αφορά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε πως η ΕΙΝΝΟΣ ζητά το αυτονόητο, δηλαδή την ορθή και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου, βάσει του οργανογράμματος. “Ζητούμε να τηρούνται σε κάθε τμήμα οι ελάχιστες των προϋποθέσεων” σχολίασε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως κατά καιρούς και ο ίδιος γι αυτό το αίτημά του, έχει “κυνηγηθεί” και σχολιαστεί αρνητικά.

Ακολούθως, τα βασικά προβλήματα περιέγραψε και το μέλος της ΕΙΝΝΟΣ, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση με τις θέσεις της Ένωσης.

Δεν επιλέγουν το Νοσοκομείο ούτε ειδικευόμενοι

Τέλος, πολύτιμη υπήρξε η αναφορά της ειδικευόμενης ιατρού παθολογίας, Ελένης Ντούμου, η οποία εξήγησε πως νέοι ιατροί δεν επιλέγουν το Νοσοκομείο Σύρου, καθώς δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό που θα σταθεί δίπλα τους και θα τους βοηθήσει στην εκπαίδευση. Αυτομάτως αυτή η κατάσταση στερεί ανθρώπινο δυναμικό από τη δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων

και στο κομμάτι των επειγόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποδυνάμωση.

Από την πλευρά της επανέλαβε πως δυστυχώς διαμορφώνεται αρνητική εικόνα για το Νοσοκομείο Σύρου, τονίζοντας από την πλευρά της, πως, ο αγώνας για στελέχωση πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλων των νησιωτών στις Κυκλάδες.

Σήμερα η μεγάλη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σύρου

Σε κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία της Σύρου αλλά και συνολικά των Κυκλάδων για τη σημερινή κινητοποίηση υπέρ της καλής και ποιοτικής λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου, προχώρησαν εκ νέου η πρόεδρος και τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων. Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 11 το πρωί. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν τα εξής: “Καλούμε  άπαντες (συλλόγους, φορείς, πολίτες και εργαζόμενους στο νοσοκομείο) να συμμετέχουν στην κινητοποίηση  μας η οποία θα ξεκινήσει από το προαύλιο του Νοσοκομείου την Τετάρτη 8-6-22 στις 11:00. Απαιτούμε: 1. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία. 2. Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. 3. Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων. 4. Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. 5. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 6. Ένταξη στα ΒΑΕ - Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 7. Αύξηση Μισθών Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών. 8. Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία. 9. Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών. 10. Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού”.

Επίσης, την εν λόγω ανακοίνωση συνυπογράφουν το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Διοικητικό Επιμελητήριο - Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδος, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΕ  Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου (πρώην ΣΥΝΑΝΚ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Τήνου.

Πρέπει να σημειωθεί πως όλο το τελευταίο διάστημα, εκδίδουν καθημερινά ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων Σύρου και παρατάξεις, κομματικές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς αυτή επηρεάζει συνολικά τους νησιώτες των Κυκλάδων στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.