Σε εξέλιξη η διαδικασία νομιμοποίησης της παραλιακής ζώνης του Φοίνικα

Πριν το μεγάλο βήμα

Θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου

Θετική – κατά πλειοψηφία- ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου για τη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην παραλιακή ζώνη του Φοίνικα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου ανάπλασης της πλατείας, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής και τη γενικότερη αναβάθμιση του χωριού.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Βελισσαρίου αναφέρθηκε στις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού, οι οποίες κατασκευάστηκαν στο παρελθόν, ενώ στερούνταν μονιμότητας ή προαπαιτούμενων εγκρίσεων. Ειδικότερα, εξήγησε ότι στις περιπτώσεις αυτές ανήκουν ένα τμήμα του λιμένα Ερμούπολης, η προβλήτα του Κινίου, το τμήμα παραλιακής ζώνης του Φοίνικα, το αλιευτικό καταφύγιο και τα χερσαία τμήματα της Αζολίμνου, το τμήμα παραλιακής ζώνης του Αγίου Νικολάου, η Μαρίνα και το Καρνάγιο. Για τις εν λόγω εγκαταστάσεις, το Λιμενικό Ταμείο κατέθεσε σχετικούς φακέλους στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, η οποία καλεί επτά υπουργεία και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και το δημοτικό συμβούλιο, να γνωμοδοτήσουν προκείμενου να προχωρήσει η διαδικασία της νομιμοποίησης.

Κ. Απέργης: “Αμέλεια του Λιμενικού Ταμείου για τις παράνομες εγκαταστάσεις”

Η εισήγηση του κ. Βελισσαρίου προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Απέργη, ο οποίος έκανε λόγο για “αποκαλύψεις που μέχρι πρότινος ήταν σφραγισμένες καλά στην ντουλάπα”. Αστειευόμενος μάλιστα ζήτησε να μάθει “ποιες είναι οι μόνιμες εγκαταστάσεις” , δεδομένου ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε πλήθος έργων που θεωρούνται μέχρι και σήμερα παράνομα. “Θεωρώ ότι όλα αυτά δείχνουν και ένα βαθμό αμέλειας πάνω στην ίδια διοίκηση του Ταμείου” ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι “δεν μπορούν να μένουν όλα αυτά για χρόνια στο ράφι, διότι υπάρχουν κι άλλες καταστάσεις που ημιεξυπηρετούνται από τέτοιου είδους αδράνειες”. Έκρινε μάλιστα πως το Λιμενικό Ταμείο, ως αυτόνομη και αυτοτελής υπηρεσία από το 2001, θα έπρεπε να είχε φροντίσει νωρίτερα και με “περισσότερο νοικοκυριό” για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων.

Γ. Βελισσαρίου: “Δε φέρουμε καμία ευθύνη”

Από την πλευρά του, ο κ. Βελισσαρίου υποστήριξε ότι η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου δεν φέρει καμία ευθύνη, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί να είναι υπόλογη, επειδή καταβάλλει προσπάθειες για τη νομιμοποίησή τους. Καθιστώντας γνωστό το αντικείμενο της γνωμοδότησης για την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε παρέμβαση, ακόμα και επισκευή είναι η νομιμοποίηση της παραλιακής ζώνης της περιοχής.

Το μεγάλο “μυστήριο” γύρω από τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων, έθιξε με τη σειρά του και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, τονίζοντας πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για ποιο λόγο το έργο κρίθηκε παράνομο. Όπως ανέφερε “ο παραλιακός δρόμος και το πρώτο έργο που πραγματοποιήθηκε, χρονολογούνται το 1934. Από τότε έγιναν μικρές παρεμβάσεις, ακολούθησε η χερσαία ζώνη λιμένος, ενώ εδώ και χρόνια το λιμενικό ταμείο εκτελεί έργα, όπως ο πεζόδρομος και ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής. Σήμερα το υπουργείο λέει ότι αυτά τα έργα είναι παράνομα. Εάν τα έργα της εποχής εκείνης που έχει προηγηθεί και η χερσαία ζώνη λιμένος είναι παράνομα, τι να πω... αυτή είναι η Ελλάδα”.

Έργο αναβάθμισης και ποιότητας ζωής

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο της διαδικασίας νομιμοποίησης της πλατείας στον Φοίνικα, εξέφρασε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Λιμενικού Ταμείου, Αγγελική Πρίντεζη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κατασκευή της έγινε το 1934, ενώ επίσημα εμφανίστηκε στα χαρτιά το 1962, ως χώρος πρόσδεσης σκαφών, για να χρησιμοποιείται μετά από χρόνια ως χώρος στάθμευσης, αναψυχής και εκδηλώσεων. Υπενθύμισε δε, ότι το 2008 υπογράφηκε το πρώτο συμφωνητικό ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο και τον ανάδοχο για τη μελέτη ανάπλασης της παραλίας του Φοίνικα. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μία νομιμοποίηση με 18 φακέλους, που κατατέθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία. Εξήγησε ακόμα ότι από το ταμείο έχει δοθεί σε ιδιώτη μελετητή η αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου, η οποία πολύ σύντομα θα παρουσιασθεί στην επιτροπή διαβούλευσης. Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες του Ταμείου, από κοινού με το τοπικό συμβούλιο του Φοίνικα και άλλους φορείς γίνονται με στόχο την αναβάθμιση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων επισκεπτών, καθώς και τη διευκόλυνση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει “τολμηρή” την κίνηση του τοπικού συμβουλίου να κλείσει για τρεις μήνες το χώρο της πλατείας, απαγορεύοντας τη στάθμευση οχημάτων σε αυτή. Όπως τόνισε, ο δήμος ενοικιάζει κάθε χρόνο δύο χώρους στάθμευσης, οι οποίοι θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από όλους, καθώς “κανείς δεν θέλει να βλέπει μόνο λαμαρίνες”.

“Δε θα λάβουμε υπόψη μας τις πιθανές αντιδράσεις”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου σημειώνει ότι η διαδικασία της νομιμοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, τονίζει ότι για την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα, η υπηρεσία είχε εξασφαλίσει σχετική διαβεβαίωση του τμήματος Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα η υλοποίηση του έργου. Εξηγεί ακόμα ότι με την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων και την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το Ταμείο θα προχωρήσει σε μελέτη εφαρμογής, για την έναρξη των εργασιών.

Αναφέρει μάλιστα ότι το έργο της πλατείας αποτελεί ένα μόνο τμήμα της συνολικής ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, η οποία θα φτάσει έως το αλιευτικό καταφύγιο του Φοίνικα. Αναφερόμενος σε πιθανές αντιδράσεις κατοίκων, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αναμόρφωση της πλατείας, ο κ. Βελισσαρίου ξεκαθαρίζει πως “δεν θα τις λάβουμε υπόψη μας”. Συγκεκριμένα, τόνισε πως “δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, επειδή κάποιος θέλει να βάζει το αυτοκίνητό του στην πλατεία. Δεν μπορεί ο καθένας να σκέφτεται μόνο τη δική του βόλεψη”, ενώ κατέληξε πως “δεν υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθεί το έργο”.

Ν. Ρούσσος: “Δεν φτάνει μόνο η ανάπλαση της πλατείας”

 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Φοίνικα, Νίκος Ρούσσος, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό ήταν πάντοτε μία από τις μεγάλες επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις, όπως είναι η αγορά ενός οικοπέδου για μόνιμη στάθμευση. “Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της ανάπλασης, να έχουμε έτοιμο και το χώρο στάθμευσης, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για περισσότερες υποδομές στο χωριό, όπως τη δημιουργία μίας παιδικής χαράς σύγχρονων προδιαγραφών για την ψυχαγωγία των μικρών φίλων. Τέλος, αναφέρθηκε και στην πολύτιμη προσφορά του αγάλματος “Το παιδί και το δελφίνι” από τον συλλέκτη κ. Κώστα Ιωαννίδη, το οποίο θα τοποθετηθεί στην πλατεία του Φοίνικα μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής της.

Ετικέτες: