Διήμερη επίσκεψη του Υπ. Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου στα Κυκλαδονήσια της άγονης γραμμής

Κοινωνικό έργο από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Σειρά συναντήσεων και ανακοίνωση λήψης μέτρων προς ανακούφιση των νησιωτών

Την έμπρακτη στήριξη των νησιωτών από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος κατόπιν της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε σε νησιά της άγονης γραμμής στις Κυκλάδες.

Ο ίδιος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον διευθυντή του Γραφείου του, Αντιπτέραρχο (Ι)ε.α., Θεολόγη Συμεωνίδη μετέβη στη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, τη Θηρασιά, την Ανάφη και τη Δονούσα προκειμένου να έχει συναντήσεις με αιρετούς εκπροσώπους κι εν γένει με τις τοπικές Αρχές, αλλά και για να προσφέρει δώρα και χρήσιμο εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στους μικρούς μαθητές των πέντε νησιών ενόψει των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως σε περίοδο ειρήνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κοινωνικό έργο, προσφέροντας υπηρεσίες σε περιοχές και νησιά που καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, ενώ ανακοίνωσε τη λήψη σειράς μέτρων κατά κύριο λόγο από την πλευρά του στρατού ξηράς, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση σε σοβαρά προβλήματα.

Όπως σημείωσε μάλιστα κατηγορηματικά, η ενίσχυση των νησιωτικών κοινωνιών της άγονης γραμμής, αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, καθιστώντας σαφές πως, το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων θα εστιάσει κυρίως στις σοβαρές ελλείψεις που υφίστανται σε κάθε επίπεδο στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.

“Ένα έργο σε κάθε νησί”

Ειδικότερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα πέντε Κυκλαδονήσια, ο Υπ. Εθνικής Αμύνης, προέβη σε δήλωση, μιλώντας για τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να συνδράμει ουσιαστικά σε μία καλύτερη πραγματικότητα για τους νησιώτες. “Με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και στελέχη των τριών Επιτελείων επισκεφθήκαμε την άγονη γραμμή στις Κυκλάδες, όπου δεν υπάρχει παρουσία του Στρατού Ξηράς - βρίσκεται περισσότερο στο Ανατολικό Αιγαίο και στον Έβρο - προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ, δίπλα στα νησιά του Αιγαίου, ιδίως στην άγονη γραμμή” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Σε καιρό ειρήνης οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να προσφέρουν και προσφέρουν κοινωνικό έργο”. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος πρόσθεσε, “Με τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας, της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», τη συνέχεια της ιστορικής ΜΟΜΑ, αναλαμβάνουμε ένα έργο σε κάθε νησί, προκειμένου να βοηθήσουμε στη δημιουργία εκείνων των υποδομών που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων”. Συμπληρωματικά, εξήγησε στη συνέχεια πως, “Παράλληλα, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως στρατεύσιμοι, οι οποίοι με τις ειδικότητές τους μπορούν να προσφέρουν κοινωνικά, θα βρίσκονται στα μικρά νησιά.

Καθηγητές ξένων γλωσσών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούν να καλύψουν κενά, ιδίως στα μικρονήσια. Γιατροί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα μπορούν να υπηρετούν τη θητεία τους στο αγροτικό ιατρείο”. Εκτός των ανωτέρω, γνωστοποίησε πως, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων θα μεταφραστεί και στην κάλυψη κενών θέσεων σε επίπεδο ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στις δομές του ιδιαιτέρως ευαίσθητου νησιώτικου χώρου, ώστε οι κάτοικοι να τύχουν της απαραίτητης μέριμνας που οφείλουν να έχουν. “Αποστολές στρατιωτικών γιατρών με ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα νησιά, όπως γυναικολόγοι και παιδίατροι, θα μεταβαίνουν στα νησιά της άγονης γραμμής, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρουν στους κατοίκους τους οι οποίοι επιτελούν εθνικό έργο”. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο Υπ. Εθνικής Αμύνης επεσήμανε τη σπουδαιότητα αυτών των αποφάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Η παραμονή στα μικρά νησιά σημαίνει υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εθνική κυριαρχία” εκφράζοντας τέλος τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. “Τους ευχαριστούμε για την πραγματικά καταπληκτική υποδοχή και φιλοξενία και τους λέμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ μαζί τους”.

Ετικέτες: