Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης ξεδίπλωσαν έναν ολόκληρο κόσμο

«Τα Χριστούγεννα στα παλιά αναγνωστικά»

Στις σελίδες των παλιών αναγνωστικών βιβλίων των παππούδων μας, των γιαγιάδων μας, του μπαμπά και της μαμάς, που μας μιλούν και μας νανουρίζουν με τις ιστορίες τους, ταξίδεψαν το κοινό οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, μέσα από την πρωτότυπη και ευφάνταστη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους στο Θέατρο Απόλλων.

Με αφορμή τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες που έρχονται και επειδή τα Χριστούγεννα ανέκαθεν είχαν σπουδαία θέση στα σχολικά βιβλία, οι μαθητές αφηγήθηκαν, δραματοποίησαν και αναπαράστησαν κείμενα, ιστορίες και εικόνες από τα παλιά αναγνωστικά (1920-1980), που ανακάλυψαν οι ίδιοι με τη βοήθεια των δασκάλων τους.

Αγάπη: Το σπουδαιότερο μήνυμα των Χριστουγέννων

Κάθε Σεπτέμβρη, πλημμυρίζει τους μαθητές μια γλυκιά θλίψη, αλλά ταυτόχρονα και μια χαρά. Θλίψη που φεύγει το ξέγνοιαστο καλοκαιράκι και χαρά που θα αγοράσουν καινούριες τσάντες, γόμες, μολύβια, κασετίνες και τόσα άλλα για τη νέα σχολική χρονιά. Ο Σεπτέμβρης όμως κουβαλάει και αυτή τη μυρωδιά των καινούριων βιβλίων, την οποία κουβαλάμε όλοι μας από τα παιδικά μας χρόνια, όταν είδαμε και κρατήσαμε στα χέρια μας το πρώτο αναγνωστικό. Αυτά τα αναμνηστικά παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο οι μικροί και οι μεγαλύτεροι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ξυπνώντας μνήμες που φυλάμε όλοι βαθιά στην καρδιά μας.

Εικόνες λιτές, κείμενα απλά και κατανοητά συνέθεσαν έναν ολόκληρο κόσμο, που ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των θεατών, μεταδίδοντας το σπουδαιότερο μήνυμα των Χριστουγέννων: την αγάπη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Χρήστος Βλαχόπουλος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους μαθητές για την υπομονή, τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και υποστήριξαν με όρεξη και πάθος την πρόταση που υπέβαλλε στο Σύλλογο Διδασκόντων και Εκπαιδευτικών η εμπνεύστρια της εκδήλωσης κ. Βέτα Αποστολίδου.

«Να αγαπάτε τους άλλους, όπως αγαπάτε τον εαυτό σας»

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής έδωσε το δικό του μήνυμα σημειώνοντας ότι «λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο νους μας στρέφεται πολλά χρόνια πριν στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ, όπου ο νεογέννητος Χριστός μας έδωσε το μεγαλύτερο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης και απλότητας. Η διδασκαλία του είναι το ίδιο σημαντική σήμερα όπως και τότε. Να αγαπάτε τους άλλους, όπως αγαπάτε τον εαυτό σας. Ότι δεν θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι, να μην κάνετε κι εσείς σε αυτούς, μην κατακρίνετε τους άλλους για να μη σας κατακρίνουν και εκείνοι. Δυστυχώς, ο κόσμος δεν ακολουθεί αυτά τα μηνύματα και ακόμα και σήμερα βλέπουμε γύρω μας τη δυστυχία, τον πόνο, τον πόλεμο και τις ανισότητες. Ωστόσο υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο ακολουθώντας το μήνυμα του Χριστού για αγάπη και αλληλεγγύη και προσφέροντας αθόρυβα βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτούς τους ανθρώπους ας έχουμε ως φωτεινά παραδείγματα και ας τους μιμηθούμε όπως μπορεί ο καθένας μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, περισσότεροι άνθρωποι φέτος να περάσουμε χαρούμενες γιορτές».

 

Ετικέτες: