Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης θυμάται το παρελθόν του

Έκθεση που ξυπνά αναμνήσεις

Φωτογραφίες, τετράδια, βιβλία, έλεγχοι και πολλές ακόμη σελίδες στο λαμπρό παρελθόν του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ετοιμάζονται να βγουν από τα συρτάρια όσων είχαν την τύχη να φοιτήσουν σε αυτό, με την επιθυμία να φέρουν στο φως αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, που όμως δεν κοιμήθηκαν ποτέ.

Η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνει τον προσεχή Μάιο έκθεση αναμνήσεων από το παλιό τους σχολείο, που έγραψε τη δική του ιστορία στη Σύρο.

Η ιστορία του σχολείου

Το εν λόγω κτίριο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Παπανδρέου (1930-1938), το οποίο αφορούσε στην ανέγερση σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Μετά από 67 χρόνια λειτουργίας, το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω προβλημάτων στατικότητας που αντιμετώπιζε, όπως ενανθράκωση του τσιμέντου και άλλες φθορές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την άδεια κατεδάφισής του, ικανοποιώντας πολλούς πολίτες που στάθηκαν αντίθετοι στην απόφαση αυτή, ωστόσο το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο μέχρι και σήμερα και οι πιθανότητες συντήρησης ή αποκατάστασής του απλά σενάρια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τις τοπικές αρχές, σχετική με το μέλλον του.

Μέσα από την έκθεση αναμνήσεων, το Σχολείο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επιδιώκουν να αναδείξουν το ιστορικό αυτό κτίριο, από τα χρόνια λειτουργίας του μέχρι τη δικαστική περιπέτεια που το υποχρέωσε σε «λουκέτο» και ταυτόχρονα να επισημάνουν τα προβλήματα του κτιρίου, όπου στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό.

Ανάδειξη μιας άλλης εποχής

Όπως εξηγεί η Διευθύντρια κ. Χριστιάνα Καρτσέλου, η ιδέα γεννήθηκε από ένα μαθητολόγιο του 1939, το οποίο φυλάσσεται στο σχολείο. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεκμήρια εκείνης της περιόδου, από φωτογραφίες και μαθητολόγια, μέχρι τετράδια, αντικείμενα και παλιά βιβλία. Σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να συμβάλουν όσοι έχουν φοιτήσει στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και επιθυμούν να δανείσουν τα πράγματά τους για τις ανάγκες της έκθεσης. «Θα τα προσέξουμε και θα τα επιστρέψουμε, όπως ακριβώς μας τα έδωσαν», διευκρινίζει η κ. Καρτσέλου.

Αγαστή συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων

Η έκθεση αναμνήσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης θα φιλοξενηθεί τον προσεχή Μάιο στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», αποτελώντας έναν ακόμη καρπό συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονέων. «Είναι βασικό σε κάθε σχολείο να υπάρχει συνεργασία με τους γονείς και οι δικοί μας γονείς από την αρχή της χρονιάς είναι εξαιρετικοί. Έχουν όμορφες ιδέες, προτάσεις και κυρίως πρόθεση να βοηθήσουν», εξηγεί η Διευθύντρια.

Χρ. Καρτσέλου: «Το βλέμμα μας είναι σε εκείνο το κτίριο»

Στα σχέδια του Σχολείου περιλαμβάνονται επίσης μία έκθεση φωτογραφίες, αλλά και πολλές ακόμη δράσεις με στόχο τόσο την προβολή του παλαιού σχολείου, όσο και την ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημερινή κατάσταση. «Αυτό που ζητάμε είναι μία τεχνική μελέτη για το κτίριο, ώστε να δούμε τι θα γίνει, αν θα αναπαλαιωθεί, αν συντηρηθεί ή αν θα κατεδαφιστεί. Το βλέμμα μας είναι συνεχώς σε αυτό. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση κατεδάφισής του μπλοκαρίστηκε από το ΣτΕ, παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο» καταλήγει η κ. Καρτσέλου.

Επισημαίνεται πως, όποιος επιθυμεί να δανείσει στο σχολείο τις δικές του «αναμνήσεις», μπορεί να επικοινωνήσει στο 22810 88322 ή να επισκεφτεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.