Τεχνική παρέμβαση στην πλατεία Παπάγου

  • Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 7 Ιουλ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία τεχνική παρέμβαση, που πρόκειται να ανακουφίσει, έστω και μερικώς, το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πλατεία Παπάγου, ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης, που παρά την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της παραλίας, το συγκεκριμένο τμήμα από όπου ξεκινά το παραλιακό μέτωπο, δεν είχε συμπεριληφθεί.

Την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης έλαβε η μελέτη τρόπου επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης και διάθεση πίστωσης του έργου «Ανάπλαση πλατείας Παπάγου», που αφορά στην αντικατάσταση των ξύλινων δαπέδων της πλατείας.

Επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί διαμαρτυρίες και ενστάσεις περί της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, παρά το γεγονός πως αποτελεί και την πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη.

Άλλωστε να μην παραγνωρίζεται το γεγονός πως το μεγάλο έργο της ανάπλασης ξεκίνησε από εκείνη την περιοχή, επιβαρύνοντας τις παρακείμενες επιχειρήσεις, για το σύνολο των μηνών που διήρκεσαν οι εργασίες μέχρι την ολοκλήρωση του, σε αντίθεση με τα λοιπά τμήματα του παραλιακού μετώπου που επιβαρυνόντουσαν σταδιακά.

Κατόπιν πολλών οχλήσεων των επιχειρηματιών της περιοχής προς τη δημοτική αρχή, για αποκατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του δαπέδου της πλατείας, που εκτός της υποβάθμισης της αισθητικής του συνολικού χώρου, λειτουργούν και ως παγίδες, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για όσους κάνουν χρήση τους, τελικά λήφθηκε η απόφαση αποκατάστασης τους.

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με απόφαση της (ΑΔΑ:Ω8Η5ΩΗΟ-2ΧΑ) ενέκρινε την μελέτη και τον τρόπο επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης του έργου «Ανάπλαση πλατείας Παπάγου»

με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Πρόκειται για κατασκευή μικρού έργου, του οποίου η προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχεται 9.849,32 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με την πίστωση να έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2016.

Συγκεκριμένα η προϋπολογισθείσα δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.943 ευρώ συν Φ.Π.Α 24%, δηλαδή ποσό 1.906,32 ευρώ ήτοι συνολικά 9.849,32 ευρώ.

Η μελέτη αφορά σε οικοδομικές εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, έτσι ώστε να αντικατασταθεί και να ανακατασκευαστεί το δάπεδο στην πλατεία Παπάγου, με τις εργασίες που έχουν προβλεφθεί να εκτελεστούν να είναι η αποξήλωση του υπάρχοντος ξύλινου δαπέδου, η διαμόρφωση με μπετό της επιφάνειας 115 τ.μ. με τις κατάλληλες κλίσεις για την απορροή των ομβρίων και η τοποθέτηση συνθετικού δαπέδου εξωτερικού χώρου, με τον σκελετό έδρασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης, πρόκειται για «συνθετικό δάπεδο εξωτερικού χώρου τύπου DECK από WPC (Wood

Plastic composite) με μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς ανάγκη συντήρησης, σχεδόν μηδενική απορρόφηση υγρασίας και μεγάλη αντοχή σε σήψη και επιβλαβείς οργανισμούς. Το

χρώμα του δαπέδου θα είναι το ίδιο χρώμα με αυτό που ήδη έχει τοποθετηθεί σε όλη την παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης» και η τιμή του ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σε 65 ευρώ.

Οι απαιτούμενες δαπάνες για την πλήρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών του έργου αφορούν στις κάθε είδους φορολογικές επιβαρύνσεις των υλικών, την προμήθεια τους, τη μεταφορά τους όσο και των παλαιών φθαρμένων που θα αποξηλωθούν, τους μισθούς όλων των απασχολούμενων στο έργο, την ασφαλιστική τους κάλυψη, τα μέτρα προστασίας των όμορων κατασκευών των χώρων

εκτέλεσης των εργασιών για την πρόληψη ατυχημάτων εργαζομένων ή τρίτων, όπως και την αποφυγή βλαβών και ρύπανσης, τις τοπογραφικές εργασίες, της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, της πρόληψης και αποκατάστασης κάθε είδους ζημιάς, καθώς και των

αποζημιώσεων για κάθε είδους βλάβη ή μη συνήθη φθορά επί υφισταμένων κατασκευών κατά την εκτέλεση των εργασιών ή την διακίνηση βαρέως εξοπλισμού του αναδόχου.

Το έργο θα ανατεθεί σε ανάδοχο–εργολάβο και θα περατωθεί σε

45 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της

σύμβασης.