Στασιμότητα στις διαδικασίες ολοκλήρωσης καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, παρά την κριτική που είχε εξαπολύσει η νυν Δημοτική Αρχή για την απραγία... των προηγούμενων αρμόδιων αυτοδιοικητικών

Καταγραφή σε εκκρεμότητα

Η σοβαρή υπόθεση της διασφάλισης της ακίνητης περιουσίας του ενιαίου Δήμου στα γεωγραφικά όρια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου επανέρχεται ως θέμα συζήτησης στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επανασυστήνεται η Επιτροπή επεξεργασίας και προετοιμασίας των σχετικών φακέλων των ακινήτων, προκειμένου εντός 6μηνου να ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία.

Η κριτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής προς την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου στην έναρξη της τρέχουσας θητείας, αφήνεται περιθώριο να ερμηνευθεί πως αναπτύχθηκε από μη ρεαλιστική ή και υπερβολική οπτική γωνία, αφού έως και σήμερα, δεν έχει διεκπεραιωθεί η σχετική υποχρέωση από τους αρμόδιους αιρετούς.

Δεδομένου ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε χρεωθεί μάλιστα κινδυνολογικές αναφορές, αφού μέλη της είχαν ισχυρισθεί προ διετίας πως υπήρχε άμεσος κίνδυνος να απολεσθεί δημοτική περιουσία, σε απαντήσεις κλήθηκε ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου.

Πλέον, η προγραμματισμένη συζήτηση του θέματος έγκρισης της επανασύστασης της αρμόδιας Επιτροπής, οφείλει να συνοδευθεί αλλά και να σημάνει, τη δέσμευση από την παρούσα Δημοτική Αρχή σχετικά με την ολοκλήρωση της καταγραφής και τακτοποίησης στο Κτηματολόγιο των περιουσιακών στοιχείων στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Άνω Σύρου, εντός μάλιστα του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.

Επανασύσταση λόγω νέου Αντιδημάρχου και ΟΕΥ

Εξ αρχής πρέπει να υπενθυμιστεί πως, “με την υπ΄ αριθμ. 47/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συστήθηκε η Επιτροπή επεξεργασίας και προετοιμασίας των φακέλων των ακινήτων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου και ορίστηκαν τα μέλη αυτής” ενώ βάσει της σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής αντικείμενό της είναι “να ασχοληθεί με την αποτύπωση, καταγραφή και κατάρτιση περιουσιολογίου και κτηματολογίου των ακινήτων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου, ενημερώνοντας σε τακτά διαστήματα το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με όσα καλούνται να ψηφίσουν τα αιρετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου, η ανωτέρω Επιτροπή “χρήζει επανασύστασης, καθώς αφενός έχουν επέλθει αλλαγές στα μέλη που την απαρτίζουν κι αφετέρου έχει τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου”.

Ως εκ τούτου, καλούνται να προχωρήσουν στην ανάκληση της “υπ΄ αριθμ. 47/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης και στην επανασύσταση της Επιτροπής επεξεργασίας και προετοιμασίας των φακέλων των ακινήτων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου” ώστε αυτή να απαρτίζεται από τα παρακάτω τακτικά μέλη: Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος – Διεύθυνσης Πολεοδομίας, Σταύρος Γουσγουνέλης, Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Ξαγοράρης, ένας δημοτικός υπάλληλος από τη Διεύθυνση Οικονομικών και δύο δημοτικοί υπάλληλοι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αλ. Αθανασίου: Δεν κινδυνολογήσαμε. Έχει γίνει δουλειά από τον κ. Παπαμανώλη

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά σε δημόσια συνεδρίαση του Νοεμβρίου το 2016 από τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη, ήδη έτρεχε η διαδικασία τακτοποίησης των απαιτούμενων εγγράφων και σχεδίων για 30 κτίσματα εκ των 80 ακινήτων που είχαν διαπιστωθεί ως περιουσιακά στοιχεία του πρώην Δήμου Άνω Σύρου από τα 160 συνολικά (και μικρές οδοί, δρόμοι κλπ), προκειμένου να προωθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία που ήταν σε εκκρεμότητα.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με την εν λόγω αρμοδιότητα που πέρασε πλέον στα χέρια του, ο Αλέξης Αθανασίου τόνισε αρχικά πως, δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση μέχρι σήμερα, ωστόσο, άμεσα θα δώσει συνέχεια στην προσπάθεια του συγκεκριμένου “έργου”.

“Ακόμη δεν έχω πλήρως ενημερωθεί και δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σε όλα. Όμως η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει. Δεν το συζητάμε. Αφορά όλη την περιουσία της Άνω Σύρου. Ήταν ένας πρώην Δήμος που στο κομμάτι της περιουσίας δεν είχε κάνει όσα έπρεπε να γίνουν” δήλωσε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Έχει γίνει δουλειά από τον κ. Παπαμανώλη και την αρμόδια Επιτροπή και απλά πρέπει να τρέξει με πιο ταχείς ρυθμούς”. Δεσμεύθηκε δε πως, “Θα τρέξουμε την υπόθεση όσο πιο γρήγορα μπορούμε” καθώς όπως αναγνώρισε, “σε συζήτηση με την Υπηρεσία, τον Δήμαρχο και τον κ. Παπαμανώλη, είπαμε πως δεν είναι θέμα για το οποίο μπορούμε να καθυστερούμε”.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως η συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε αφορμή για αυστηρή κριτική προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ο κ. Αθανασίου υπήρξε σαφής, τονίζοντας πως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινδυνεύσει δημοτική περιουσία. “Σίγουρα πήγαμε πίσω με τις αλλαγές αυτές στις θέσεις και στον ΟΕΥ. Και σίγουρα τώρα που ανέλαβα είχα διάφορα να επιλύσω και τα οποία στην ιεραρχία ήταν πολύ υψηλά. Βέβαια όταν κινδυνεύει η δημοτική περιουσία είναι κάτι κακό” σχολίασε σχετικά, εκτιμώντας πως, “Όχι δεν ήταν υπερβολική η κριτική διότι όταν κινδυνεύει ο Δήμος να απολέσει περιουσία ή δεν ξέρει ποια είναι η περιουσία του, πρέπει να τρέξει η υπόθεση καταγραφής”.

Ο Δήμος από “πονηριές” τρίτων ή αβλεψία έχει χάσει περιουσία”

Στην ερώτηση αν ο Δήμος έχει χάσει περιουσιακό στοιχείο στα γεωγραφικά όρια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου ή αν η μη καταγραφή επηρεάζει σε άλλα επίπεδα τακτοποίησης και φορολογίας, απάντησε: “Ο Δήμος πληρώνει όπως όλοι οι Δήμοι ΕΝΦΙΑ, εκτός από τα κτίρια τα οποία τα χρησιμοποιεί για δικές του λειτουργίες, όπως για να στεγάζει υπηρεσίες, παροχές κλπ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήσεις στο έλεος του Θεού τα ακίνητα” ενώ σχολίασε επιπλέον πως, “Όχι. Όπως φαίνεται όχι. Όταν ασχολήθηκα λίγο με το θέμα, καθώς οι προτεραιότητες ήταν άλλες στην ιεραρχία αυτόν τον μήνα είδα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ουσιαστικά ο Δήμος δεν γνωρίζει ότι είναι δικά του ακίνητα”. Κατά συνέπεια, όπως σημείωσε, “Υπάρχει μία διαδικασία με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, με το Γραφείο Περιουσίας του Δήμου, με Κτηματολόγια, με συμβολαιογράφους κλπ.” για τη συμπλήρωση των φακέλων και άρα, την κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, υποστήριξε υπαινικτικά μάλιστα πως, “Κατά καιρούς πάντως και όχι τόσο στην Ποσειδωνία, αφού δεν είχε περιουσία ήταν νεοσύστατος Δήμος και οι Κοινότητες δεν είχαν περιουσία, αλλά στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη έχει απολέσει ο Δήμος περιουσία στο βάθος των χρόνων είτε από “πονηριές” τρίτων, είτε από αβλεψία”.

Έκλεισε την ενημέρωσή του πάντως, λέγοντας πως, πρόκειται για μία υπόθεση που “πρέπει να τη δούμε οπωσδήποτε μέχρι τέλους, διότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζεις τα ακίνητά του ως Δήμος”.