Οι Κυκλάδες συμμετέχουν ενεργά στον ετήσια πανελλαδική εκδήλωση – γιορτή για τον Δημόσιο Θηλασμό

Δικαίωμα και όχι επίδειξη

5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης
  • Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2017 - 06:13

Ενεργή συμμετοχή στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Δίκτυο Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού θα έχουν και φέτος οι Κυκλάδες με παράλληλες εκδηλώσεις σε έξι νησιά του νομού.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιηθούν δράσεις στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο, που συντονίζει η ομάδα "Κυκλάδες: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας".

Οι μαμάδες της Σύρου δίνουν ραντεβού την προσεχή Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη στην Πλατεία Μιαούλη.

Δεδομένου ότι ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας.

Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών

Στόχος της εκδήλωσης - γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Η εκδήλωση, η οποία απευθύνεται τόσο σε θηλάζουσες μητέρες, όσο και σε φίλους και συγγενείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για να στηρίξουν κάποιον δικό τους, αποσκοπεί στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και στη διάδοση της πληροφορίας.

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων, που δημιουργήθηκε το 2012, ανήκει στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, και στοχεύει στην «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Τα μέλη της δεν είναι επαγγελματίες υγείας, απλώς μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και συνεχίζουν να αποκτούν μέσα από το ταξίδι τις μητρότητας. Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική.

Στην ομάδα συμμετέχουν έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, Τροφή από το στήθος της και Ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού καθιερώθηκε το 1992 από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου.

Η βοήθεια από μητέρα σε μητέρα αποδίδει

Στις 5 Νοεμβρίου οι μαμάδες γιορτάζουν, γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μητέρες καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες κ αντιξοότητες.

Όλες μαζί γίνονται μια γροθιά, μαθαίνουν και καταφέρνουν να πραγματώνουν το φυσικό κ αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριορίζονται ή να λογοκρίνονται. Μέσα από τις δράσεις των ομάδων, όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται έγκαιρα. Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για τη σημερινή γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για την γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης από την νέα γενιά εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού..

Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη. Η νέα γενιά μητέρων καλείται να ανταπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.

Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, η κοινωνία έρχεται σε επαφή με την εικόνα του θηλασμού και ανακαλύπτει πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική. Η γιορτή βοηθά τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους και να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.

Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, οι μητέρες διαμαρτύρονται για το δικαίωμα των παιδιών τους στο δημόσιο θηλασμό. «Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να’ ναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... Ελεύθερα και ανεμπόδιστα».

Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, τα μέλη των ομάδων επιθυμούν να φωνάξουν πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, αλλά δικαίωμα».

Καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα τον μητρικό θηλασμό

Το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης προσκαλεί όσους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό “καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού” που οργανώνει το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Δράσης: “Μητρικός Θηλασμός: Δικαίωμα – Έκφραση – Υγεία».

Η Δράση έχει ως σκοπό την ανάδειξη, την ενθάρρυνση, την προαγωγή και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, των επαγγελματιών υγείας, των νέων ζευγαριών και των γυναικών στο πεδίο του μητρικού θηλασμού, αξιοποιώντας ως μέσο τη δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στους παρακάτω θεματικούς άξονες: Ζωγραφιά- Σκίτσο, Φωτογραφία, Ραδιοτηλεοπτικό μήνυμα (30 -40 δευτερόλεπτα), Ταινία κινουμένων σχεδίων ( έως τρία λεπτά), Μικρή ταινία- βίντεο (έως επτά λεπτά) και Μουσική σύνθεση- τραγούδι (έως τέσσερα λεπτά).

Ο διαγωνισμός διενεργείται τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2017, με προθεσμία υποβολής των προτάσεων έως 29/12/2017.