Μία μικρή αμοιβάδα

ή απλά μαθήματα βιολογίας

«Η Αμοιβάδα είναι μονοκύτταρος οργανισμός, το χαρακτηριστικότερο ίσως από τα Πρωτόζωα, που κινείται με ψευδοπόδια. Ως αμοιβάδες (αμοιβαδοειδή) λογίζονται και τα πρωτόζωα που είναι ίδια με αυτήν και επίσης κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Ο γνωστότερος εκπρόσωπός της είναι η Αμοιβάς η Πρωτεύς (Amoeba proteus). Υπάγεται στην οικογένεια Γυμναμοιβαδίδες. Ζουν μέσα σε γλυκά νερά, έλη και λίμνες. Παρουσιάζουν ερεθιστικότητα, καθώς αντιδρούν (πλησιάζουν ή απομακρύνονται) στα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους, όπως το φως και η θερμοκρασία. Για την ευκολία που υπάρχει να βρεθούν και να διατηρηθούν στη ζωή, χρησιμοποιούνται από επιστήμονες ως πειραματόζωα».

Αυτά είναι τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία που παραθέτει η Βικιπαίδεια.

Δεν ξέρω που μπορεί να παραπέμπει τον κάθε ένα η αναφορά στην αμοιβάδα, όμως μία νηφάλια παρατήρηση των χαρακτηριστικών του μονοκύτταρου αυτού οργανισμού αρκεί για να γίνουν οι συνειρμοί και να αναδειχθούν τα κοινά χαρακτηριστικά του με άτομα του δημόσιου βίου.

Αλήθεια πόσο μακριά από αυτή την εικόνα που παρουσιάζει η αμοιβάδα είναι οι αιρετοί αυτού του τόπου;

Ζουν και κινούνται στα βαλτωμένα έλη του δικού τους μικρόκοσμου, μακριά από την πραγματικότητα, περιστοιχισμένοι από όλα τα είδη ζώντων οργανισμών που διαβιούν στους βαλτότοπους, με τα σκήπτρα να κρατούν τα βατράχια, γεγονός που δικαιολογεί και τους συνεχείς κοασμούς, στην άρθρωση δημοσίου λόγου.

Οι «γυμναμοιβάδες», καθώς δεν διαθέτουν ούτε την ελάχιστη, την στοιχειώδη τσίπα, φιγουράροντας την ξεδιάντροπη πολιτική τους γύμνια.

Η «Αμοιβάς η Πρωτεύς», που αντί να κατανοήσουν ότι κατατάσσονται στην κατηγορία των πρωτόζωων, νομίζουν ότι η δημόσια θέση που κατέχουν τους έκανε τους πρώτους των πρώτων, θεώρηση που τους πορώνει με έπαρση και κομπασμό.

«Πλησιάζουν ή απομακρύνονται στα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους», υιοθετώντας κάθε ελιγμό που θα τους επιτρέψει να εμφανιστούν ως ηγέτες, ή να αποποιηθούν κάθε ευθύνη.

«Για την ευκολία που υπάρχει να βρεθούν και να διατηρηθούν στη ζωή, χρησιμοποιούνται από επιστήμονες ως πειραματόζωα», κοινώς είναι αναλώσιμοι, πράγμα που μάλλον αγνοούν, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη απόφαση των εκλογέων με ποιους θα πειραματιστούν στην άσκηση διοίκησης.

Όπως η εγκυκλοπαιδική ενημέρωση συνεχίζει «Ο τρόπος με τον οποίο το πρωτόζωο κινείται ονομάζεται αμοιβαδοειδής κίνηση. Με τον ίδιο τρόπο κινούνται και τα φαγοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά δημιουργούν προεξοχές (τα ψευδοπόδια) του κυτταροπλάσματός τους προς μια κατεύθυνση από την οποία προέρχεται κάποιο ερέθισμα, όπως η τροφή. Έτσι συντελείται η μετακίνηση του μικροοργανισμού, ο οποίος αλλάζει συνεχώς σχήμα». 

Με τα ίδια «ψευδοπόδια» που κινούνται και οι τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι, στηριζόμενοι σε δυνάμεις άλλων, με κινήσεις πλάγιες για να αναδειχθούν μέσω ψευδεπίγραφων εικόνων που διαμορφώνουν για το άτομο τους, προκειμένου να τονώσουν την πολιτική τους παρουσία.

Με την κάθε τους κίνηση, αλλάζουν συνεχώς σχήμα, αρκεί να προσαρμόζονται σε καταστάσεις, με μόνο ζητούμενο να φτάσουν στην «τροφή», είτε αυτή αφορά στα πραγματικά οφέλη που επιζητούν κάποιοι από αυτούς να αποκομίσουν είτε σε ότι τους τρέφει πολιτικά.

Αλαζόνες κι επηρμένοι, αδαείς και άσχετοι, αδίστακτοι και επικίνδυνοι, τσαρλατάνοι και αγύρτες, συνθέτουν την εικόνα των χαρακτήρων που μετέχουν στη διοίκηση και όποιος αναγνωρίσει τον εαυτό του μην εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια του διότι θα καρφωθεί, γιατί κάθε ομοιότητα με πρόσωπα είναι απολύτως εσκεμμένη.

Και για μην ξεχνιόμαστε, δεν συνυπολογίσαμε και το δείκτη νοημοσύνης της αμοιβάδας!

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα