Εντός των επόμενων ημερών η αποκατάσταση του φθαρμένου δαπέδου στην πλατεία Παπάγου

Διευκόλυνση στη λειτουργία των επιχειρήσεων

Συνάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών με τους επιχειρηματίες της περιοχής δεδομένης της θερινής περιόδου
Πλατεία Παπάγου στην Ερμούπολη

Ανακούφιση στην επιχειρηματική λειτουργία τους αναμένουν να δουν οι επιχειρηματίες της πλατείας Παπάγου, με φόντο την αντικατάσταση του φθαρμένου και σχεδόν πλήρως κατεστραμμένου δαπέδου, επί του οποίου αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, αφού η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στην προμήθεια νέου “εξοπλισμού”.

Με ποσό σχεδόν 4.000 ευρώ καλύπτεται η δαπάνη της προμήθειας για την τοποθέτηση νέου ξύλινου δαπέδου, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το σημείο, να δουλέψουν χωρίς προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εν λόγω παρέμβαση κρίνεται από μέρους τους μάλιστα, τουλάχιστον απαραίτητη κι επιβεβλημένη, αφού για την κατάσταση του δαπέδου έχουν εκθέσει τα παράπονα και τον προβληματισμό τους επανειλημμένως προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ζητώντας παράλληλα λύση για τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το τμήμα του δαπέδου της πλατείας Παπάγου έχει αντικατασταθεί μία ακόμη φορά κατά το παρελθόν, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε η αντοχή του, δεν ήταν τέτοια που να ευνοήσει την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στο φωτογραφικό υλικό, μέρος του δαπέδου είχε αποκολληθεί, ενώ άλλα σημεία του, είχαν αποκτήσει μεγάλες τρύπες και είχαν μετατοπιστεί από τις βάσεις τους.

Με δεδομένη τη χθεσινή ανάρτηση της απόφασης προμήθειας ξύλινου δαπέδου στη Διαύγεια, ρωτήθηκε να ενημερώσει λεπτομερώς για τις κινήσεις του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως η αντικατάσταση θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών και πάντως μέσα στη θερινή σεζόν, ώστε να διευκολυνθούν στο μέτρο του εφικτού οι επιχειρηματίες εστίασης, οι οποίοι σε ορισμένα σημεία του δαπέδου, σήμερα, μετά βίας μπορούν και βαδίζουν.

Συνάντηση με τους επιχειρηματίες και αντικατάσταση το συντομότερο δυνατόν

Ερωτηθείς σχετικά με την ενημέρωση των επιχειρηματιών αναφορικά με το σταθερό αίτημά τους για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δαπέδου, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε συγκεκριμένος:

“Τους είχα πει πως μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα θα γίνει η προμήθεια του δαπέδου. Έγινε σήμερα (σσ. χθες) τελικά και προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αντιλαμβανόμενη το σοβαρό πρόβλημα η Τεχνική Υπηρεσία, ανέφερε πως, “Θέλουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα” και ως εκ τούτου, “λόγω της θερινής περιόδου”, διευκρίνισε πως, “είναι πολύ δύσκολο να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία”. Κατά συνέπεια, σχολίασε πως, “Μάλλον θα γίνει από εξωτερικό συνεργείο”, ενώ σύμφωνα με όσα επανέλαβε, χρονικά “θα γίνει αυτό το μικρό έργο μέσα στο καλοκαίρι”.

Ο κ. Βακόνδιος δε, γνωστοποίησε πως έχει έρθει σε επαφή με τους άμεσα “θιγόμενους” επιχειρηματίες κι έχουν δηλώσει τη σύμφωνη γνώμη τους. “Έχω μιλήσει με τους επιχειρηματίες και θα προχωρήσουμε. Την προηγούμενη φορά είχαν χρειαστεί δύο μέρες” υπενθύμισε για την παλαιότερη αντικατάσταση του φθαρμένου δαπέδου, εξηγώντας πως, αυτή τη φορά, παρομοίως “θα γίνει λογικά τμηματικά ώστε να μην έχουμε επιχειρήσεις πολλές μέρες κλειστές. Θα χρειαστούμε ίσως δύο, τρεις ημέρες”.

Συγκεκριμένα, σχολίασε μάλιστα πως η επαφή με την πλευρά των επιχειρηματιών έγινε “την προηγούμενη εβδομάδα όπως και η συνάντησή μας και τους είχα ζητήσει να περιμένουν να γίνει η ανάθεση για να προχωρήσουμε με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων”.

Όπως άλλωστε επανέλαβε αρκετές φορές στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, “Θέλουμε να υπάρξει – κατά την τοποθέτηση – όσο γίνεται λιγότερη όχληση για τους ίδιους”.

Ο ίδιος ρωτήθηκε ακόμη αν η αντικατάσταση θα αφορά αποκλειστικά το μέρος στο οποίο είναι φθαρμένο το δάπεδο, απαντώντας καταφατικά, αφού όπως ανέδειξε, πρόκειται για μία ήπια και περιορισμένη παρέμβαση στον χώρο, “Η προμήθεια αφορά αποκλειστικά τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων. Μιλάμε για το τμήμα που είναι κατεστραμμένο και το ξύλινο δάπεδο έχει μεγάλες φθορές” ανέφερε, προσθέτοντας πως, “Επιδεινώθηκε πάλι η κατάσταση και πρέπει να προβούμε άμεσα στις εργασίες”.

Εναλλακτική πρόταση για την αποφυγή κύκλου αντικαταστάσεων

Ερωτηθείς ο κ. Βακόνδιος αν στην περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη – συνολικά – για την πλατεία Παπάγου και άρα, υπάρξει δυνατότητα για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ για να είναι νόμιμο το έργο στο συγκεκριμένο σημείο, θα προκύψει ξανά αλλαγή του δαπέδου, υπήρξε σαφής: “Θα αντικατασταθεί, όποτε καταστραφεί ξανά” σχολίασε, δηλαδή “Όποτε χαλάσει ή υπάρξουν φθορές”.

Ωστόσο, από την πλευρά του, θέλησε να καταθέσει την προσωπική άποψή του για το θέμα, διατυπώνοντας μία εναλλακτική πρόταση. “Η καλύτερη περίπτωση βέβαια θα ήταν να αντικατασταθεί και να τοποθετηθούν πλάκες σε αυτό το κομμάτι. Προσωπική γνώμη μου είναι αυτή” διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως, “Αφού έχουμε την απόφαση από το Υπουργείο ως προς τη μελέτη, από εκεί και μετά καλό θα είναι να γίνει μία μικρή μελέτη για να τοποθετηθούν πλάκες ή κάτι άλλο”. Τα παραπάνω υποστήριξε, καθώς δήλωσε πως, “Παρατηρούμε ότι τα συγκεκριμένα ξύλα φθείρονται αρκετά γρήγορα, δηλαδή μέσα σε διάστημα ενός, δύο ετών καταστρέφονται. Οπότε, νομίζω πως από το να δίνουμε χρήματα για ξύλα κάθε τόσο, καλύτερο θα είναι να τοποθετηθούν άλλες πλάκες”.

Αναμονή για τις εγκρίσεις

Με φόντο τη νέα μελέτη που είχε συνταχθεί για την πλατεία Παπάγου και η οποία ως υπόθεση έχει αναφερθεί πολλάκις δημοσίως, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε τέλος, αν υπάρχει εξέλιξη σε επίπεδο λήψης εγκρίσεων. “Έχει σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένουμε την έγκριση” ανέφερε λακωνικά, γνωστοποιώντας ακόμη πως, “Ταυτόχρονα, έχει σταλεί και στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Περιμένουμε κι από εκεί τη γνωμοδότηση για τη μελέτη”.