Απαντήσεις του διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου, Γ. Βακόνδιου για την προετοιμασία και τις συντηρήσεις στον υφιστάμενο εξοπλισμό

Χωρίς ενίσχυση σε μονάδες νερού το φετινό καλοκαίρι

Ενδέχεται να μην αποφευχθούν μικρές διακοπές την τουριστική σεζόν με την υψηλή επισκεψιμότητα

Χωρίς τη δυνατότητα προμήθειας νέας μονάδας παραγωγής νερού θα πορευθεί η Σύρος το φετινό καλοκαίρι, με ό,τι αυτό μπορεί να φέρει ως συνέπεια στην κάλυψη των τεράστιων αναγκών υδροδότησης του νησιού, εν αναμονή και της υψηλής επισκεψιμότητας που εκτιμάται ότι θα υπάρξει την τουριστική σεζόν.  

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑ Σύρου, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο διευθυντής της, Γιώργος Βακόνδιος, αναφορικά με την προετοιμασία της Δημοτικής Επιχείρησης για τις ανάγκες υδροδότησης το φετινό καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έχει σε λειτουργία και τις 20 μονάδες παραγωγής νερού σε όλο το νησί, οι οποίες μπορούν να δώσουν 9.000 κυβικά ημερησίως, την ίδια στιγμή που και πέρυσι, με τα ίδια δεδομένα, η Σύρος αντιμετώπισε προβλήματα και παράπονα επιχειρηματιών του τουρισμού, κατοίκων και επισκεπτών για τις διακοπές νερού στην “καρδιά” της σεζόν.

Ο κ. Βακόνδιος εξήγησε πως γίνονται όλες οι απαιτούμενες συντηρήσεις για τη βέλτιστη λειτουργία των υπαρχόντων μονάδων, ώστε η ποσότητα νερού να είναι η ανώτερη που μπορεί να διατεθεί για τη διευκόλυνση όλων των πολιτών.

“Έχουμε λάβει κάθε μέτρο που μπορούμε να έχουμε σύμφωνα με τις δυναμικότητες των μονάδων μας, ούτως ώστε να δουλέψουν στα υψηλότερα επίπεδα και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Ένα τεστ έγινε τώρα το Πάσχα και βλέπαμε που έχουμε τις αδυναμίες μας και ανάλογα στοχεύουμε”, δήλωσε αρχικά, απαντώντας αναλυτικά για το σοβαρό θέμα, - που τουλάχιστον πέρυσι, δεδομένου του όγκου της επισκεψιμότητας -, η Σύρος βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι στους επισκέπτες και τους κατοίκους για συγκεκριμένα διαστήματα.  

· Προβλέπεται να υπάρξει κάποια ενίσχυση τη φετινή σεζόν όπως κάποια προμήθεια νέας μονάδας ώστε να καλύψει τις ανάγκες του το νησί ομαλά και απρόσκοπτα;

“Σε αυτή τη φάση, φέτος, δεν προβλέπεται. Υπάρχει μία μονάδα 1.000 κυβικών νερού που έχει εγκριθεί και μέχρι να κάνουμε την ανακατασκευή του εργοστασίου, που είναι το μεγάλο μας έργο και μιλάμε για να δουλεύει τα επόμενα 50 χρόνια, έχουμε να προμηθευτούμε αυτή. Η διαδικασία θα αρχίσει τώρα αλλά θα υλοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι”.

 Άρα, η Σύρος θα πορευθεί με τα περυσινά δεδομένα αυτό το καλοκαίρι;

“Ακριβώς. Και με συντηρήσεις. Σήμερα (σ.σ. χθες) για παράδειγμα καλέσαμε τον ανάδοχο για να υπογράψουμε νέες μεμβράνες. Υπάρχει ένας προγραμματισμός που λίγο πολύ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και βελτιωνόμαστε ανάλογα με τη ζήτηση της κατανάλωσης”.

· Πέρυσι ήταν έντονα κάποια προβλήματα με διακοπές νερού σε περιοχές όπως ενδεικτικά η Αζόλιμνος κ.α.. Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο για την κάλυψη των αναγκών;

“Αυτά παρουσιάζονται όταν προκύπτει έλλειμμα νερού. Τότε δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε 100% τις ανάγκες. Παραδείγματος χάριν όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την περιοχή ψηλά της Αζολίμνου από την Ερμούπολη, βάζουμε νερό από τη Βάρη. Εκεί όμως, τα πολύ πολύ ψηλά, δεν εξυπηρετούνται ή εξυπηρετούνται για κάποιες ώρες”.

· Τα προβλήματα οφείλονται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, καθώς κάθε καλοκαίρι αυξάνεται και ο αριθμός των ενοικιαζομένων καταλυμάτων και των καταλυμάτων airbnb;

“Είναι πολλά θέματα. Και κυρίως θέματα που δεν τα κατανοεί ο κόσμος. Έχουν να κάνουν και με το επίπεδο των διαρροών. Μιλάμε για υπόγειες διαρροές που και εμείς θα ήμασταν ευτυχείς να τις ξέραμε, αλλά δεν τις ξέρουμε. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Όταν σε μία ημέρα χάνεις 100 κυβικά παραπάνω και τα ίδια κυβικά τα χάνεις και σήμερα και αύριο, στο τέλος, αυτά όλα τα κυβικά δημιουργούν έλλειμμα”.

· Πόσα κυβικά παράγει σήμερα η ΔΕΥΑ Σύρου με τις δυνατότητες που έχει και πόσα καλύπτει;

“Γύρω στις 9.000 κυβικά νερού στο σύνολο όλων των μονάδων του νησιού. Περίπου τόσο. Η ζήτηση είναι περίπου ισοδύναμη. Ό,τι παράγουμε, αυτό διαθέτουμε. Δουλεύουμε σε ισοζύγιο πάντα. Δηλαδή η παραγωγή μας προσαρμόζεται ανάλογα με την κατανάλωση, με ένα μικρό απόθεμα σε κάθε δεξαμενή. Αυτό αν δεν ενεργήσεις τάχιστα, τις επόμενες ώρες θα βρεθείς σε αδιέξοδο. Δηλαδή εμείς κοιτάζουμε τις καταναλώσεις μας, μια και δύο ημέρες πριν και βγάζουμε τον σχεδιασμό. Αν θα προσθέσουμε μονάδες ή θα μειώσουμε”.

· Η Σύρος πόσες μονάδες διαθέτει; Υπάρχει κάλυψη από μία περιοχή σε άλλη περιοχή αν προκύψει πρόβλημα;

“Συνολικά στο νησί έχουμε 20 μονάδες. Είναι σε πέντε χώρους στην Ερμούπολη, στο Κίνι, στον Γαλησσά, στην Ποσειδωνία και στη Βάρη. Και κάποιες από αυτές μπορούν ανά περιοχές να συνεργάζονται μεταξύ τους. Παραδείγματος χάριν, το Κίνι και ο Γαλησσάς συνεργάζονται. Ο Φοίνικας και η Ποσειδωνία επίσης. Όπως και η Βάρη και η Ποσειδωνία επίσης. Η Βάρη, η Ερμούπολη και το Μάννα”.

· Εκτιμάτε πως φέτος θα υπάρξουν παράπονα στον βαθμό που παρουσιάστηκαν πέρυσι ή όχι;

“Παράπονα, θα ακούσετε πάρα πολλά κάποιες φορές και από ανθρώπους που δεν δικαιούνται να ισχυρίζονται να λένε ότι έχουν πρόβλημα με το νερό. Δηλαδή κάποια σπίτια που είναι σε υψόμετρο και είναι στα όρια των δεξαμενών μας, παίρνουν νερό από εμάς και δίνουμε ανελλιπώς νερό εκεί που είναι το ρολόι. Όταν όμως ανεβαίνουν καθ΄ ύψος άλλα 50 ή και 20 μέτρα, δεν φτάνει στην επιθυμητή πίεση να κάνουν ντους. Αυτό το γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα δίνουμε νερό εκεί που είναι το ρολόι μας. Δηλαδή πολύ εύκολα κάποιοι μπορούν να πάνε και να χτίσουν σε μία βουνοκορφή, αλλά εμείς δεν έχουμε την υποχρέωση να φτάσουμε μέχρι εκεί τα δίκτυά μας. Θα πρέπει να αναλάβουν κι εκείνοι κάποια μέριμνα και να φτιάξουν δικές τους εγκαταστάσεις. Παραδείγματος χάριν, στον Φοίνικα, στην πλαγιά, στα Κόκκινα, υπάρχουν καταναλωτές που παίρνουν νερό από το δίκτυό μας, το ανυψώνουν σε αποθήκες και το έχουν για την κρίσιμη στιγμή.

Και να πω πως τον μεγαλύτερο θόρυβο δεν τον κάνουν οι επαγγελματίες. Το κάνουν κάποιοι οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και έχτισαν ένα μικρό σπίτι και έρχονται και για μόλις 20 κυβικά νερού όλο το χρόνο – αυτά που καταναλώνουν το καλοκαίρι -, δημιουργούν την όποια κατάσταση.

Είμαι δέκτης όλων αυτών των παραπόνων και ξέρω πολύ καλά τι λέω”.

· Σχετικά με το θέμα των πισινών στη Σύρο αντιμετωπίζετε πρόβλημα; Έχει γίνει αρκετός λόγος βέβαια στα κοινωνικά δίκτυα και για την άσκοπη κατανάλωση νερού στις ντουζιέρες των παραλιών. Ποια είναι η πραγματικότητα;

“Όχι, δεν θα το έλεγα. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Οι πισίνες γεμίζουν μία φορά και στην αρχή. Δεν νομίζω ότι δημιουργούν πρόβλημα.

Και να ξεκαθαρίσω ακόμη πως δεν δημιουργούν θέμα σε εμάς οι ντουζιέρες στις παραλίες. Είναι μία πολιτική που έχει ο Δήμος ανέκαθεν να παρέχει δωρεάν νερό στους λουόμενους, βέβαια να μη γίνεται αλόγιστη χρήση. Οι καταναλώσεις που γίνονται στις ντουζιέρες, οι οποίες από τη ΔΕΥΑ Σύρου καταγράφονται, ξέρουμε ποιες καταναλώσεις είναι και αυτές δεν σώζουν την κατάσταση.

Το όφελος όμως και η προβολή στο νησί είναι μεγαλύτερη.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και μακάρι κι εμείς να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων γιατί κανένας δεν το θέλει. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι ανθρωπίνως είναι εφικτό για να ανταπεξέλθουμε”.

· Λύση θα δοθεί με το έργο του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ερμούπολη…

“Αυτά δεν σταματούν ποτέ γιατί η ζωή ολοένα κυλά και αυξάνονται οι καταναλώσεις όσο και να θέλουμε να λέμε πως θα τις περιορίσουμε. Δυστυχώς, το σύγχρονο επίπεδο ζωής, αυξάνει τις καταναλώσεις. Ας δούμε τι γίνεται με τα airbnb και όλα αυτά.

Προφανώς θα βγάλουμε και κάποια οδηγία για φέτος, αλλά η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως αυτά δεν πιάνουν. Δυστυχώς που το λέω, αλλά έτσι είναι”.