Ο πρόεδρος της επιτροπής Αθλητισμού Σύρου – Ερμούπολης κ. Πρίντεζης μιλά για τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού

«Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα του Αθλητισμού»

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει ήδη ξεκινήσει. Στις 15-17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης το Hellas Beetles Cup, ένας αγώνας συγχωρημένης κολύμβησης. Στο νησί αναμένονται υπερδυνάμεις του χώρου, καθώς στη Σύρο θα έρθουν ομάδας από την Αμερική τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ισπανία και φυσικά πολλά τμήματα από την Ελλάδα. Μία διοργάνωση η οποία αναμένεται να προσφέρει πολλά οφέλη στο νησί, καθώς μαζί με τις αθλήτριες θα έρθουν και αρκετοί συνοδοί που στο σύνολό τους θα φτάσουν περίπου στα 500 άτομα. Η συνέχεια έχει το Τρίαθλο όπου και φέτος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει τους αγώνες θα γίνουν σε διάρκεια τεσσάρων ημερών, αλλά και έχουν αυξήσει των αριθμό των αγωνισμάτων. Τέλος, οι αθλητικές μεγάλες διοργανώσεις όπως κάθε χρόνο θα κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς από τις 4 έως και τις 9 Ιουλίου θα διεξαχθεί το LG Aegean Ball Festival. Μία διοργάνωση η οποία δικαιολογημένα στρέφει όλα τα βλέμματα πάνω της καθώς μεγάλα ονόματα του μπάσκετ θα αγωνισθούν στην πλατεία ου νησιού. Ο πρόεδρος αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης βρέθηκε στα στούντιο της «Κοινή Γνώμης» και μίλησε για τις εκδηλώσεις παγκόσμιου επιπέδου.  

Ο κ. Πρίνετζης αρχικά αναφέρθηκε αρχικά στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου το Syros Run. Μία εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχαν αθλητές όλων των ηλικιών που δήλωναν συμμετοχή. «Το Syros Run είναι το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός στις Κυκλάδες και πιστεύω πως είναι κι από τα μεγαλύτερα στο Αιγαίο. Ιδιαίτερα στην νησιωτική Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δρομικά γεγονότα. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού περισσότεροι από 1600 αθλητές όλων των ηλικιών έτρεξαν στην παραλία της Ερμούπολης, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια οι Δρομείς Σύρου, που είναι το μυαλό και η ψυχή της διοργάνωσης. Ο κόσμος από την πλευρά του έχει αγκαλιάσει αυτήν την διοργάνωση και ειδικά τα μικρά παιδιά περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία την ημέρα που θα τρέξουν. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να γινόταν αυτός ο αγώνας δύο φορές τον χρόνο. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσω στο σημείο αυτό, πως τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνονται αγώνες δρόμου σε διάφορα χωριά της Σύρου. Στους αγώνες της Σύρου αυτό που μετρά είναι η συμμετοχή και γι’ αυτό ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με μεγάλη αγάπη αυτές τις διοργανώσεις. Όπως ανέφερα και πριν η χαρά των παιδιών είναι μεγάλη κι αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί. Η συμμετοχή των μικρών αθλητών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού βλέπουμε κάθε χρόνο να καταρρίπτονται  κάθε προηγούμενα ρεκόρ.  Επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η συμμετοχή των αθλητών εκτός Σύρου που κι εκεί υπάρχει μεγάλη αύξηση».

Γνωρίζω πως οι ίδιοι οι Δρομείς Σύρου δεν ζήτησαν κάποια οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο κι αυτό γιατί αποφάσισαν να τρέξουν  όλη την εκδήλωση μόνοι τους. Από την πλευρά του ο Δήμος έχει σαν σκέψη την ενίσχυση της εκδήλωσης αυτής, ώστε να γίνει ακόμη πιο γνωστή και οι συμμετοχές εκτός νησιού να αυξηθούν ακόμη περισσότερο;

 «Αρχικά θα πω, πως με τους δρομείς Σύρου και ιδιαίτερα με τον πρόεδρος κ. Παπουτσά μιλάμε την ίδια… γλώσσα. Γνωρίζουν οι ίδιοι πως ότι κι αν χρειαστούν εμείς από την πλευρά μας είμαστε δίπλα τους σε ότι μας ζητηθεί. Βέβαια σε όλα υπάρχουν κάποια όρια τα οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Ότι μπορούμε να δώσουμε από πλευράς εγκαταστάσεων, υλικών, αλλά και διαφόρων άλλων πραγμάτων τα παρέχουμε. Όλα αυτά που γίνονται είναι με την συνδρομή και τη συνεργασία πολλών ανθρώπων και βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη διοργάνωση, ώστε να γίνει ένα βήμα παραπάνω, πάντα σε σχέση με το δρομικό κίνημα και πιστεύω ότι μέσα στην προσπάθειά μας αυτή θα μπει και ο ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων. Από την πλευρά μας θα πρέπει να πω, πως θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τις μικρές ηλικίες, στις ηλικίες των υποδομών, μιας και τα παιδιά αυτά θα είναι το μέλλον του αθλητισμού. Η Σύρος όπως το γνωρίζουμε έχει μείνει αρκετά πίσω και μετά από τις κινήσεις που κάνουμε να βγούμε κι εμείς… μπροστά και να επιστρέψουμε στην θέση που μας αρμόζει».

Ακολουθεί μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση αυτή τους Hellas Beetles Cup , μία εκδήλωση που φέρνει στο νησί τεράστια προβολή. Μία εκδήλωση η οποία πλέον έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο καλεντάρι και στη Σύρο θα έρθουν μεγάλες δυνάμεις της συγχρονισμένης κολύμβησης. Μία εκδήλωση που η Σύρος έχει νε κερδίσει πολλά, αφού στο νησί θα έρθουν μαζί με τις Αθλήτριες περίπου στα 500 άτομα, αλλά και προβολή μιας και τις αποστολές αυτές τις ακολουθούν και δημοσιογράφοι.

«Είναι πράγματι μία μεγάλη διοργάνωση καθώς μιλάμε για την καλλιτεχνική κολύμβηση και στο νησί μας θα έρθουμε μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η εκδήλωση να περάσει απαρατήρητη. Μπορεί να είναι ένα άθλημα που εδώ στην Ελλάδα να μην είναι ευρέος γνωστό, όμως ανά το κόσμος έχει πολλούς φίλους. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως και τις 17 Ιουνίου, έτσι ο χρόνος έχεις ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα. Επίσης, το Hellas Beetles Cup έχει ενταχθεί στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας συγχρονισμένης κολύμβηση, είναι τεράστια επιτυχία αυτή για το νησί μας και για την Ελλάδα γενικότερα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι και τις μέρες που θα πραγματοποιηθούν οι καλλιτεχνικές επιδείξεις, το κολυμβητήριο να είναι γεμάτο. Τα κορίτσια θέλουν να βλέπουν κόσμο, νιώθουν όμορφα όταν οι εξέδρες είναι γεμάτες από κόσμο και ταυτόχρονα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη. Στην περσινή εκδήλωση ο κόσμος του νησιού είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και είχε γεμίσει το κολυμβητήριο. Αυτό μας το ανέφεραν και από την Ελληνική Ομοσπονδία και συγκεκριμένα ο κ. Κατσαρός που είχε πει πως τόσος κόσμος δεν υπήρχε ούτε στα εγκαίνια του κολυμβητηρίου.  Είναι ένα αγώνισμα το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων, όπως δύναμη, συγχρονισμός, αυτοσυγκέντρωση και φυσική κατάσταση. Πιστεύω πως σαν νησί θα κερδίσουμε ακόμη ένα… στοίχημα καθώς η Σύρος τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στις αθλητικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Είναι από τα κορυφαία μίτινγκ στον  κόσμο κι αυτό μάλιστα το είχε αναφέρει και η Λίζα Σκοτ η οποία είχε έρθει στο νησί μας και είχε μείνει ικανοποιημένη τόσο από το νησί, τη φιλοξενία, αλλά και τη διοργάνωση. Ακόμη θα πρέπει να προσθέσω πως τη συγκεκριμένη εκδήλωση την φιλοξενούν 10 συνολικά χώρες, Ιαπωνία, Αμερική, Καναδάς, αλλά και κάποιες ακόμη ευρωπαϊκές πόλης. Μέσα σε όλες αυτές είναι και το κολυμβητήριο της Σύρου. Τις μέρες των αγώνων στο νησί μας θα βρεθούν παγκόσμιες δυνάμεις του αθλήματος, όπως η Ρωσία, η Αμερική, η Κίνα, η Ιαπωνία οπότε γίνεται κατανοητό, πως θα δούμε πολύ υψηλού επιπέδου θέαμα. Είναι τεράστια επιτυχία για το κολυμβητήριο της Σύρου να φιλοξενεί έναν τόσο μεγάλο αγώνα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω την κ. Μαρία Θηβαίου η οποία είναι τεχνική σύμβουλος καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα. Ακόμη τον πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο και τον κ. Κατσαρό για την τεράστια βοήθεια που μας παρέχει. Υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας, τον ξεπερνάμε και συνεχίζουμε. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την Σύρο και την Ελλάδα γενικότερα. Από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε μεγάλες διοργανώσεις παγκόσμιου επιπέδου».

Λίγες μόνος ημέρες μετά τη συγχρονισμένη κολύμβηση ακολουθεί το Τρίαθλο. Μία εκδήλωση θεσμός, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και φέτος περιμένουμε να δούμε ακόμη πιο εντυπωσιακούς αγώνες.

«Η επιτυχία μας είναι πως οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε επαναλαμβάνονται και δεν αλλάζουμε αθλήματα. Αυτό το λέω καθώς ακολουθούμε την ίδια πετυχημένη συνταγή κι απλά κάνουμε κάποιες προσθήκες. Το τρίαθλο είναι μία από τις εκδηλώσεις που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και κάθε χρόνο δίνει τα διαπιστευτήριά του. Το σημαντικό είναι πως κάθε χρόνο βλέπουμε να δηλώνουν συμμετοχή όλο και περισσότεροι αθλητές. Επίσης είναι μία διοργάνωση η οποία γίνεται σε όλη τη Σύρο, στηρίζοντας ταυτόχρονα και τα χωριά του νησιού και όχι μόνο την πόλη. Είναι μία πρωτοκλασάτη διοργάνωση, στην γραφική και κοσμική Ερμούπολη, με μεγάλες αποστάσεις και ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά αθλήματα. Φέτος από όσο γνωρίζω θα είναι περισσότερα από 15 αθλήματα που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.  Οι εκδηλώσεις έχουν ανοίξει σε διάρκεια αφού οχ σχεδιασμός τους είναι για τέσσερις ημέρες αγώνων και το τέλος θα υπάρξει πάρτι σε κάποια παραλία».

 

Το κολυμβητήριο έχει ανοίξει τις… πόρτες του, όμως λόγω των αγώνων της συγχρονισμένης κολύμβησης θα κλείσει και πάλι;

«Είναι λογικό το κολυμβητήριο τις μέρες αυτές  λόγω των αγώνων να δοθεί προς χρήση στις αθλήτριες. Από τα μέσα της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι εργασίες για να είναι έτοιμο το κολυμβητήριο. Θα πρέπει να σημειώσω στο σημείο αυτό πως έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά έργα.  Αλλά και το νερό της πισίνας είναι πάρα πολύ καλό και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τον μεγάλο αυτόν αγώνα».

Ο αγώνας που περιμένουν όλοι και είναι φυσιολογικό δεν είναι άλλος από το LG Aegean Ball Festival. Μία διοργάνωση η οποία δικαιολογημένα στρέφει όλη την προσοχή πάνω της. Για μία ακόμη χρονιά αναμένονται στη Σύρο μεγάλα ονόματα του μπάσκετ, αλλά και πολλές εκπλήξεις. Το… μαγευτικό σκηνικό θα ταξιδέψει και πάλι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αφού στη Σύρο θα έρθουν αθλητές Παγκόσμιου επιπέδου.

«Ο Γιώργος Πρίντεζης η ψυχή της διοργάνωσης κάθε χρόνο δίνει τον καλύτερό του εαυτό ώστε όλα να είναι όπως πρέπει. Οι αγώνες φέτος θα διεξαχθούν από τις 4 έως και τις 9 Ιουλίου, με το κυρίως μενού να είναι στις 8 και 9 του ίδιου μήνα. Φέτος θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, καθώς οι αγώνες των επαγγελματιών θα είναι Κυριακή και Δευτέρα, γιατί υπάρχει ο γάμος του φυσικοθεραπευτής του Ολυμπιακού και οι αθλητές θέλουν να δώσουν το παρών και στη συνέχεια να έρθουν στη Σύρο.  Ο μεγάλος μας χορηγός έχει πιστέψει στο εγχείρημα του Γιώργου Πρίντεζη και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Οι αγώνες θα μεταδοθούν όπως συνήθως ζωντανά από την ελληνική Τηλεόραση. Θα πρέπει να πούμε πως ένα μεγάλος μέρος της επιτυχίας της διοργάνωσης είναι γιατί πραγματοποιείται μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού. Έχουμε μία από τις καλύτερες πλατείες της Ελλάδας και όλα είναι… μαγικά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η διοργάνωση είναι για τα παιδιά, έτσι θα υπάρχουν διάφορες event, τα οποία θα είναι πολύ ωραία και θα περάσουν ωραίες και ευχάριστες ώρες. Η διοργάνωση αυτή είναι στο καλεντάρι της FIBA και όποιος θέλει να μπει να δει τη διοργάνωση είναι μέσα στην ηλεκτρονική σελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Θα πρέπει να προσθέσω στο σημείο αυτό πως μετά τη διοργάνωση, δόθηκαν κάποια χρήματα σε διάφορα ιδρύματα, αλλά και κάποιες μεγάλε εταιρίες έκαναν χορηγίες και βελτιώθηκαν οι χώροι νηπιαγωγείων και βρεφικών σταθμών. Γενικά, μέσα απ’ αυτή τη διοργάνωση βγαίνουν πράγματα που κερδίζει το ίδιο το νησί. Βέβαια είναι μία διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία να δουν όλοι τα ινδάλματά τους από κοντά, αλλά και πολλές φορές να αγωνιστούν απέναντί τους. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η διοργάνωση θα είναι και πάλι επιτυχία ακόμη και μεγαλύτερους επαγγελματίες αθλητές. Όμως, είναι τόσο καλά οργανωμένη που  όλοι θέλουν θα συμμετάσχουν.  Από ονόματα είναι πολύ νωρίς να πούμε το οτιδήποτε. Πιστεύουμε όμως ένα όνομα που θα έρθει να ταράξει τα νερά. Η ηλεκτρονική σελίδα της διοργάνωσης είναι ανοικτό για όποιον θέλει να δηλώσει μέρος και να αγωνιστεί στους αγώνες. Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω ένα μικρό παράπονο προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς στο νησί μας γίνονται όλα αυτά τα πράγματα και δυστυχώς για εμάς είναι μακριά μας. Θέλουμε την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας καθώς η Σύρος πρωτοστατεί στις αθλητικές εκδηλώσεις. Δεν το λέω εγώ, αλλά το αναφέρουν όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί. Κάνω μία έκκληση στην Περιφέρεια την επόμενη σεζόν να είναι κοντά μας και να ενισχύσει γιατί οι εκδηλώσεις που κάνουμε είναι μεγάλες και με τεράστιο ενδιαφέρον».