Ρένος Φρέρης (ΕΠΣ Κυκλάδων), Λώρης Σαλάχας (ΕΣΚ Κυκλάδων) και Αντώνης Σολάρης (Τοπική Επιτροπή Βόλεϊ) μιλούν για την… επόμενη ημέρα

Όλα τα ενδεχόμενα… ανοιχτά

Τα πάντα είναι σε αναμονή, καθώς κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί σε ένα μήνα από τώρα. Τα πρωταθλήματα, τόσο τα Εθνικά όσο και τα τοπικά, διακόπηκαν χωρίς να προλάβουν να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν σε εκκρεμότητα αρκετά πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα. Επικοινωνήσαμε με τους τρεις προέδρους των ενώσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ), δηλαδή με τον Ρένο Φρέρη (ΕΠΣ Κυκλάδων), Λώρη Σαλάχα (ΕΣΚ Κυκλάδων) και Αντώνη Σολάρη (Τοπική Επιτροπή Βόλεϊ Κυκλάδων). Τους ζητήσαμε να μας πουν, κατά τη δική τους εκτίμηση, τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και στο εξής και το βασικότερο αν τα πρωταθλήματα τελειώνουν εδώ ή όταν λήξουν τα μέτρα θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουν και πάλι. Και οι τρεις πρόεδροι τόνισαν πως τα πάντα είναι σε αναμονή και «αναμένουν στο ακουστικό τους» για να δουν μετά τα αναστολής μέτρα αναστολής τι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν σκέψεις, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, να γίνουν αγώνες στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν και οι ομάδες να το δουν περισσότερο ως φιλικά προετοιμασίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά και οι διοικήσεις να βρουν τους δικούς τους ρυθμούς.

Εν αναμονή

 Θα πάρουμε ως ενδεχόμενο πως μετά τη λήξη των μέτρων κάποια από τα πρωταθλήματα ίσως να αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε οι αθλητές να βρουν τους ρυθμούς τους αλλά και να αποκτήσουν κάποια φυσική κατάσταση. Το βασικότερο είναι οι αθλητές να μπορέσουν να βρουν ρυθμό, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Από ότι μας είπαν και οι τρεις πρόεδροι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν είναι θετικά, καθώς εδώ στις Κυκλάδες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πλοία κι αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτό γιατί ακόμη και μετά τη λήξη των μέτρων θα υπάρχει η αμφιβολία και κανένας γονέας δεν θα θέλει να στείλει το παιδί του να αγωνισθεί σε κάποιο άλλο νησί.

Θα κρατήσουμε κι αυτό που μας είπε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων, Ρένος Φρέρης, πως υπάρχει το ενδεχόμενο, παιχνίδια που είναι σε εκκρεμότητα να γίνουν στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Δηλαδή να μεταφερθούν οι αγώνες για τον επόμενο Σεπτέμβρη.

«Σκέψεις για αγώνες και τον Σεπτέμβρη»

Πλην της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων, όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κυκλάδων ήταν σε εξέλιξη. Η Α’ ανέδειξε πρωταθ,λητή με τον Πανναξιακό να έχει ήδη σηκώσει το κύπελλο του πρωταθλητή και να έχει αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Από εκεί και πέρα η Β’ κατηγορία δεν έχει βγάλει πρωταθλητή, αλλά και δεν είναι γνωστά τα σωματεία που θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην Α’. Αλλά και τα τμήματα υποδομής ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων, Ρένος Φρέρης, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για το μέλλον των πρωταθλημάτων, αλλά και τις σκέψεις που υπάρχουν.

«Για εμάς το καλό είναι ότι το πιο δύσκολο πρωτάθλημα, το οποίο ήταν η ανάδειξη του πρωταθλητή της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων, έχει ολοκληρωθεί. Επίσης σε αυτό το κομμάτι έχει ξεκαθαρίσει και για τις θέσεις του υποβιβασμού, είναι γνωστές οι ομάδες οι οποίες δεν τα κατάφεραν φέτος. Τώρα όσον αφορά στη Β’ κατηγορία και την ανάδειξη του πρωταθλητή, θα χρειαστεί να μιλήσουμε με τις έξι ομάδες που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην Β’ φάση. Σκέψεις υπάρχουν να γίνουν οι αγώνες πιο πίσω ή μέσα στο καλοκαίρι ή ακόμη και πριν ξεκινήσει η επόμενη αγωνιστική περίοδος. Ακόμη μπορεί να βρεθεί και μία λύση για το ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν, την επόμενη σεζόν, στην Α’ κατηγορία. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ομάδες που έχουν δικαίωμα στην Β’ φάση».

Υπάρχει το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων;

 «Ναι, το κοιτάμε αυτό, δηλαδή να διακοπεί οριστικά και όσον αφορά τα final four κι εκεί θα δούμε πως μπορούν να διεξαχθούν κι αυτά. Δηλαδή, να μεταφερθούν αρχές του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου».

Υπάρχει περίπτωση να γίνουν αγώνες μέσα στον Μάιο ή όποτε λήξουν τα μέτρα;

«Όχι με τίποτα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό το λέω γιατί έχουμε μετακινήσεις και δεν είναι εύκολο. Οι αγώνες δεν γίνονται σε ένα νησί κι αυτό δυσκολεύει την όλη κατάσταση. Πάνω από όλα θέλουμε να έχουμε την υγεία μας. Οι μετακινήσεις δυσκολεύουν την όλη κατάσταση. Θα πάμε ή τον Ιούνιο ή στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνουν καθόλου;

«Είναι ένα μικρό ποσοστό αυτό. Πιστεύω πως μέσα στην χρονιά τα υπολειπόμενα παιχνίδια θα γίνουν. Μπορεί τα παιχνίδια αυτά να λειτουργήσουν κι ως φιλικά για την προετοιμασία των ομάδων».

Ηλικιακά τι θα γίνει, καθώς κάθε νέα σεζόν αλλάζουν και τα δεδομένα;

«Μέσα στην χρονιά θα είναι τα παιχνίδια, επομένως δεν θα αλλάξει κάτι. Όταν λέμε Κ16 και είσαι μέσα στην χρονιά δεν έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα θα είναι όταν αλλάξει ο χρόνος».

Πάνω από όλα η υγεία τω αθλητών

Ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Βόλεϊ Κυκλάδων, Αντώνης Σολάρης, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την επόμενη μέρα κι υπάρχουν σκέψεις κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα.

«Από την πρώτη στιγμή και μάλιστα είναι γνωστό ότι η πρώτη τοπική επιτροπή που αποφάσισε να αναστείλει όλα τα πρωταθλήματα, ήταν η Επιτροπή του Βόλεϊ. Αυτή μας την απόφαση την γνώριζε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Καραμπέτσος. Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά κι αυτό γιατί η πανδημία, όπως έχει εξελιχθεί, έχει φέρει στους πάντες την αβεβαιότητα και κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει το που θα φτάσουμε. Οπότε είναι καλύτερα να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να μην λέμε πράγματα τα οποία ίσως και να μην μπορούν να εφαρμοστούν. Πάντως αν θέλουμε να κάνουμε μία «πρόβλεψη», δεν θα το διακινδύνευα, καθώς δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, να διακοπούν τα πρωταθλήματα εδώ. Έχουμε συζητήσει με όλα τα μέλη από τα νησιά των Κυκλάδων και είναι προτιμότερο να προστατέψουμε την υγεία των αθλητών, των διαιτητών, των παραγόντων και βέβαια κατ’ επέκταση της κοινωνίας, με τη διακοπή των πρωταθλημάτων οριστικά».

Αν σε μερικές εβδομάδες τα πράγματα πάνε καλύτερα και ο κίνδυνος ξεπεραστεί, από την πλευρά σας υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει αυτή η απόφαση;

«Θα πρέπει πρώτα να δούμε, αν και κατά πόσο τα πρωταθλήματα τα οποία εξελίσσονται σε πανελλήνια εμβέλεια, όπως  για παράδειγμα των Παγκορασίδων, γιατί των νεανίδων έχει ολοκληρωθεί κι έχει πάει σε πάει στο Πανελλήνιο. Αν λοιπόν υπάρξουν τμήματα τα οποία θα πρέπει να εξελιχθούν ώστε μετά τη Ζ’ περιφέρεια, αλλά και στο Πανελλήνιο, ναι αυτά μπορεί και να συνεχιστούν. Βέβαια ότι γίνει θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας κι αν αυτό αποφασιστεί. Για τα υπόλοιπα θα είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, λόγω ότι ίσως να ξεκινήσει και η τουριστική κίνηση στα νησιά, οπότε δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε το αν και κατά πόσο στις Κυκλάδες είναι ασφαλής η μετακίνηση των ομάδων. Τα πλοία δεν μπορείς να τα ελέγξεις, είναι τελείως διαφορετική η μετακίνηση από ότι στη στεριανά Ελλάδα. Εκεί οι αθλητές μετακινούνται με τα αυτοκίνητα ή με τα λεωφορεία. Ενώ οι Κυκλαδίτες αθλητές  ταξιδεύουν με το καράβι».

«Η Ομοσπονδία θα δώσει τις κατευθύνσεις»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων, Λώρης Σαλάχας, μίλησε με την σειρά του στην «Κοινή Γνώμη» και αναφέρθηκε στο θέμα της διακοπής των πρωταθλημάτων κι αν μετά τα μέτρα ξεκινήσουν και πάλι οι αγωνιστικές δραστηριότητες.

«Αυτήν την στιγμή ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που έχει δώσει η πολιτεία και η ΕΟΚ. Από εκεί και πέρα τι πρόβλεψη μπορεί να γίνει, αυτό μόνο η ΕΟΚ μπορεί να το καθορίσει γιατί από την πλευρά μας εμείς δεσμευόμαστε να δώσουμε έναν πρωταθλητή. Άρα λοιπόν, όταν με το καλό λήξει, θα δούμε τι ημερομηνίες θα δώσει η ΕΟΚ κι αν από την πλευρά μας μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας».  

Ποιά πρωταθλήματα είναι σε εκκρεμότητα;

«Ακόμη σε εκκρεμότητα είναι το Ανδρικό, το Γυναικείο και επίσης γνωρίζουμε ποιοι έχουν προκριθεί στα final four, παίδων, κορασίδων και εφήβων. Όταν θα έχουμε σαφή άποψη θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα. Επίσης, θα δούμε και πότε θα βάλει και τις εξετάσεις το Υπουργείο Παιδείας και πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα των παιδιών στο σχολείο. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι σαφές».

Αν σε περίπτωση η πολιτεία και η ΕΟΚ δώσουν κάποια στιγμή το «πράσινο φως»;

«Αυτό είναι πολύ υποθετικό και βέβαια όλα αυτά πάνε για μετά τον Μάιο. Άρα, από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε και την κατάσταση των παιδιών, για να μπορούν να μπουν στο γήπεδο. Θα είναι κάτι παραπάνω από δύο μήνες που θα είναι εκτός προπονήσεων. Άρα θα πρέπει να δούμε και το πώς αυτά τα παιδιά θα μπορούν να επανέλθουν ώστε να μπορούν να αγωνιστούν. Δεν γίνεται να μπουν απ’ ευθείας στο γήπεδο και να πάνε τα παιδιά με ένταση. Αν γίνει αυτό τότε θα υπάρξουν τραυματισμοί. Θα χρειαστεί μία μίνι προετοιμασία, ένα κομμάτι το οποίο το έχουμε σκεφτεί. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, ούτε να δώσουμε ημερομηνίες. Όταν πρώτα με το καλό λήξουν όλα, από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα κάνουμε και θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις».

Οπότε κι εσείς ως Ένωση είστε σε αναμονή των εξελίξεων;

«Ουσιαστικά ναι είμαστε σε αναμονή γιατί δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα για το αν θα συνεχίσουν ή να διακοπούν οριστικά τα πάντα θα εξαρτηθούν με το τι θα ισχύσει την επόμενη ημέρα. Είναι αρκετά πράγματα τα οποία θα πρέπει να αναλυθούν και συζητηθούν. Αν μας βγάλει στην επόμενη αγωνιστική περίοδο τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή αν ο αθλητής που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στους παίδες την σεζόν 2019-20, όταν θα μπούμε στην αγωνιστική περίοδο 2020-21, θα παίζει στους έφηβους. Τελειώνεις το πρωτάθλημα των παίδων και στη συνέχεια περνούν στους έφηβους; Είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε. Η Ομοσπονδία θα δώσει τις κατευθύνσεις, για το πώς θα ισχύσουν τα πρωταθλήματα και τι τελικά θα ισχύσει. Καμία Ένωση δεν έχει τελειώσει τα πρωταθλήματά της, άρα θα πρέπει να παρθεί κεντρική απόφαση και στη συνέχεια εμείς θα χρειαστεί να την εξειδικεύσουμε».