Τζάμπολ την 1η Οκτωβρίου για τις γυναίκες

Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα γυναικών, σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΚ Κυκλάδων. Η κλήρωση για την αγωνιστική δράση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στα γραφεία της Ένωσης.

Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε ομίλους και ο διαχωρισμός τους έγινε σύμφωνα με τα γεωγραφικά τους κριτήρια.

Τα βασικά άρθρα της προκήρυξη του πρωταθλήματος γυναικών

Υποχρεώσεις αγωνιζόμενων Σωματείων

α) Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων καθορίζονται στις διατάξεις του  γενικού κανονισμού οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων της ΕΟΚ (άρθρο  25). Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των σωματείων που θα δηλώσουν ότι θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα  είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το άρθρο 27 των κανονισμών της ΕΟΚ.

Τα αγωνιζόμενα σωματεία υποχρεούνται να απασχολούν προπονητές σύμφωνα με το άρθρο 31  παράγραφος 5γ του νέου αθλητικού νόμου 2725/99 και επίσης υποχρεούνται  προ του αγώνα να  καταθέτουν το δελτίο ταυτότητας των προπονητών τους (πρώτου και  βοηθού) που δηλώνουν στο  φύλλο αγώνα, το οποίο εκδίδεται από τον Σ.Ε.Π.Κ. και αποδεικνύει την νόμιμη άσκηση του  επαγγέλματος του προπονητή καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με το άρθρο 135 παράγραφος 13 του ιδίου  νόμου.

β) Είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του προπονητή και κόουτς με την ιδιότητα του αθλητή (άρθρο 31 παρ.  11 του Ν. 2527/1999).

γ) Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η διεξαγωγή αγώνων λόγω έλλειψης διαιτητών ή κριτών ή για  άλλους λόγους οι αγώνες θα γίνονται εκεί που θα ορίζει η Ένωση.

δ) Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 2 άτομα (16 θέσεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για  τα μέλη της ομάδας τα οποί  αποτελούνται από τις αναπληρωματικές παίκτριες και το staff της ομάδας).  Η γηπεδούχος ομάδα εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση (προτιμάτε άσπρη) και κάθεται αριστερά  της Γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα δεξιά της Γραμματείας. Στην παρουσίαση των ομάδων,  όπου γίνεται, θα πρέπει οι αθλήτριες να είναι ντυμένες το ίδιο (με εμφανίσεις ή warm up κλπ).

στ) Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.1α ν. 4726/2020 τα σωματεία που  θα συμμετέχουν σε τελική φάση πανελληνίων πρωταθλημάτων θα πρέπει να έχουν ειδική αθλητική  αναγνώριση.

Αθλήτριες που δικαιούνται συμμετοχής

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να πάρουν μέρος οι αθλήτριες που πληρούν τις προϋποθέσεις των  διατάξεων του Ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και του άρθρου 26 του γενικού κανονισμού οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων της ΕΟΚ.

Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι και 12 αθλήτριες ανεξαρτήτου  ηλικίας.

Δελτία ταυτότητα αθλητριών

Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας αθλητών/τριών, αναφέρεται στο άρθρο 27 γενικών κανονισμών  οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων της ΕΟΚ, πλην του χρόνου ισχύος των Δελτίων Υγείας τους,  που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 – παρ. 9 του Ν. 2725/99 (ισχύς ενός έτους).

Βαθμολογία - κατάταξη

Για τη βαθμολογία των σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 13 του γενικού κανονισμού οργάνωσης  και διεξαγωγής διοργανώσεων της ΕΟΚ ( 2 βαθμοί για τη νίκη, 1 βαθμός για την ήττα  - συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των 2 παικτών / άρθρο 21 κανονισμών παιδιάς - και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα).

Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 14, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 36 του γενικού  κανονισμού οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων της ΕΟΚ.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας:

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι 2 τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους  αγώνες (νίκες - ήττες - μηδενισμοί). 
Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους  αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από 2 τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με  τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση  τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν  να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμία  και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η  ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε 2 ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α  και β.

Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.

Ο συντελεστής πόντων (goalaverage) υπολογίζεται με διαίρεση των πόντων που πέτυχε η ομάδα με τους πόντους που δέχθηκε.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23 –παρ. β περίπτ. δ του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΕΟΚ,    τα αποτελέσματα των αγώνων στους οποίους συμμετείχε ομάδα που υποβιβάστηκε λόγω μη  προσέλευσης σε 2 αγώνες ή αποχώρησης από την συνέχεια του Πρωταθλήματος, στην περίπτωση  που η αποχώρηση και ο συνεπεία αυτής υποβιβασμός της υπαίτιας ομάδας συντελεσθεί τόσο μετά τη λήξη του Α΄ γύρου, όσο και κατά τη διάρκεια του Β΄ γύρου του Πρωταθλήματος και έως τη λήξη αυτού,  παραμένουν ισχυρά και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της  αγωνιστικής περιόδου. Οι εναπομείναντες αγώνες της ομάδας αυτής μέχρι τη λήξη του Πρωταθλήματος  θεωρούνται ότι διεξήχθησαν και κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με αποτέλεσμα 20-0.

 Γ. Σωματείο που συμπληρώνει 2 μηδενισμούς λόγω μη καθόδου σε αγώνες από υπαιτιότητά του,  αποχωρεί από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος.

 

 

Ετικέτες: