Την Κυριακή στις 13:00 στο Φοίνικα, ο αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος "Syros on Sup"

Η... μάχη της σανίδας με κουπί

  • Παρασκευή, 16 Ιουνίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 16 Ιουν. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Η Σύρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση, αφού την Κυριακή στις 13:00 στον κόλπο του Φοίνικα θα πραγματοποιηθεί ένας αγώνας που σίγουρα θα προσφέρει πλούσιο θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις. Για πρώτη φορά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα φιλοξενήσει αγώνα του Πανελληνίου πρωταθλήματος της Σανιδοκοπηλασίας, ή όπως είναι ευρέος γνωστό SUP.

Ο Κοσμάς Ρούσσος έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια ώστε ο αγώνας αυτός να στεφθεί με επιτυχία, αλλά και οι αθλητές να ευχαριστηθούν τη διοργάνωση. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι η Πανελλήνια Ένωση Όρθιας Σανιδοκοπηλασίας και Κυματολίσθησης.

Τώρα όσον αφορά τις συμμετοχές των αθλητών, θα έρθουν στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων περίπου 60 αγωνιζόμενοι, από την Αθήνα, την Κρήτη, την Άνδρο, την Κόρινθο και την Πάργα.

Ο Κοσμάς Ρούσσος και ο Ηλίας Βλαβιανός μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" για την μεγάλη αυτή προσπάθεια, αφού αν όλα πάνε καλά είναι δεδομένο πως ο αγώνας αυτός θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια, με το νησί να αποκτά μεγάλα οφέλη.

 

Για το άθλημα του Sup, αλλά και το τι είναι μίλησε ο Ηλίας Βλαβιανός.

"Το "Sup" ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Χαβάη από τους αθλητές του Surf. Οι αθλητές θέλοντας να μην κουβαλούν τις σανίδες τους από την μία παραλία στην άλλη για να βρουν τα κύματα και να απολαύσουν το Serf, βρήκαν ένα κομμάτι ξύλο και το τροποποίησαν έτσι ώστε να μοιάζει σε κουπί. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να αναπτύσσετε και να είναι πιο διαδεδομένο τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι σε περίοδο ανάπτυξης και ιδιαίτερα τώρα με τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων και αγώνων, αποκτά συνεχώς φίλους. Πλέον το άθλημα κάνει κινήσεις ώστε σιγά - σιγά να μπει και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μπορεί να είναι φαινομενικά ένα εύκολο άθλημα, όμως δεν είναι καθώς πρέπει να μάθεις αρχικά να ισορροπείς στη σανίδα. Περνάς πολύ ωραία και ευχάριστα, είναι αγχολυτικό, είσαι εσύ και η θάλασσα ουσιαστικά και ταυτόχρονα μπορείς με τον τρόπο αυτόν να γυμνάσεις το σώμα σου, αφού κάνεις κουπί. Αν ασχοληθείς λίγο θα δεις ότι είναι εύκολο και θα μπορείς να κάνει τη βόλτα σου πάνω σε μία σανίδα. Από εκεί και πέρα αν θελήσεις να ασχοληθείς περισσότερο και να περάσεις στο αγωνιστικό κομμάτι, τότε είναι απαιτητικό και  θέλει  αρκετή προπόνηση".

 

Αρχικά και πιστεύω ότι είναι και το πιο δύσκολη κομμάτι είναι νομίζω το πως θα μάθεις να ισορροπείς.

Κ. Ρ.  "Πράγματι έτσι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το πως θα ισορροπήσεις πάνω στη σανίδα. Από εκεί και πέρα είναι πιο εύκολα μετά. Γι' αυτό άλλωστε οι εκπαιδευτικές σανίδες είναι πιο φαρδιές, ώστε να μπορέσεις να βρεις τα πατήματά σου. Δεν χρειάζεται άγχος, αυτό το άθλημα, αφού με λίγο προσπάθεια όλα είναι καλά".

 

Ο αγώνας αυτός είναι ένα σκέλος του Πανελληνίου πρωταθλήματος, θα ήθελα να μου πείτε λίγο για την Κυριακή και τι θα μπορέσει ο κόσμος να δει.

Κ.Ρ. "Τον αγώνα τον διοργανώνω εγώ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Όρθιας Σανιδοκοπηλασίας και Κυματολίσθησης. Θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στην Ένωση αυτή, η οποία καταβάλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία για να αναδείξει τα δύο αυτά αθλήματα την Κυματολίσθηση και το SUP. Οι άνθρωποι της Ένωσης με πολύ κόπο και χρόνο έχουν καταφέρει να φέρουν το άθλημα σε αρκετά καλά σημεία, να είναι σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε λίγο καιρό θα έχουμε εκπροσώπους μας σε αγώνες του εξωτερικού".

Η.Β. "Ήδη είχαμε εκπροσώπηση στην Γαλλία για το άθλημα του Surf, με τα παιδιά της Εθνικής ομάδας.  Επίσης, από 1 έως 9 Αυγούστου θα γίνει στη Νορβηγία το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα εκπροσωπηθούμε από τρεις (3) αθλητές μας, τον Γιώργο Φράγκο από την Άνδρο, τον Νίκο Συρίγο  και μαζί θα είναι ο Αλέξανδρος Πράπας".

 

Στη Σύρο για τους αγώνες αυτούς πόσους αθλητές θα πρέπει να περιμένουμε;

 Κ.Ρ. "Περιμένουμε περίπου 60 αθλητές από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη, την Αθήνα, την Άνδρο, την Κόρινθο και την Πάργα. Στο σημείο αυτό θέλω μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να τα ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που θα κάνουν αυτό το ταξίδι για να πάρουν μέρος στον αγώνα αυτόν. Από την πλευρά μας το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως τους υποσχόμαστε πως θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να πετύχει αρχικά ως διοργάνωση, αλλά και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι".

 

Περιμένετε μέσα στους αθλητές που θα έρθουν και κάποιο μεγάλο όνομα του χώρου;

Η. Β. "Πράγματι έτσι είναι και για εμάς είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσο μεγάλος αθλητής θα είναι εδώ και στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Ο Βύρωνας Κοκαλάνης θα έρθει στο νησί και θα πάρει μέρος. Ο Κοκαλάνης είναι Ολυμπιονίκης και πρόσφατα ήρθε δεύτερος στο Πανευρωπαϊκό στο Windsurf".

 

Είπαμε πως το άθλημα αυτό κινείται ανοδικά και συνεχώς αποκτά νέους φίλους. Εδώ στη Σύρο και στις Κυκλάδες είναι σε τροχιά ανόδου;

Κ. Ρ. "Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και μεγάλο παράδειγμα είναι η Άνδρος, όπου με τη συνδρομή του Γιώργου Φράγκου, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο φυτώριο στο SUP. Φυσικά, η Πάρος, η Νάξος, η Κρήτη όπου έχει και ένα μεγάλο αριθμό αθλητών. Η Κρήτη  και λόγου ότι οι συνθήκες είναι εξωτερικές, συνδυάζει τόσο το Surf όσο και το Sup. Επίσης δεν είναι τυχαίο που φέτος ξεκίνησε ο πρώτος του Πανελληνίου πρωταθλήματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού. Ήταν μεγάλες διοργανώσεις και οι δύο και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά. Θέλουμε ο κόσμος της Σύρου αλλά και οι επισκέπτες του νησιού να έρθει στον Φοίνικα, να δει και να πάρει μία πρώτη γεύση από τον αγώνισμα αυτό, αλλά και επίσης να καταλάβει πόσο εντυπωσιακό είναι".

 

Θα μου πείτε λίγο και τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Κ.Ρ. "Ο αγώνας θα γίνει στον κόλπο του Φοίνικα και η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το ξενοδοχείο "Ολύμπια". Τώρα, η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, θα είναι κυκλική ώστε να βγει ένας όμορφο tour, για μέσα στου πανέμορφου όρμου του Φοίνικα. Με τον αγώνα αυτόν θέλουμε να δώσουμε μία επιπλέον έμφαση στα χωριά μας, την οποία την χρειάζονται και νομίζω ότι είναι μία καλή ευκαιρία ο κόσμος να έρθει την Κυριακή και να δει τους αγώνες από κοντά. Ο κύκλος θα φτάνει περίπου μέχρι την Ποσειδωνία. Η συνολική απόσταση αυτού του κύκλου είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Οι αθλητές της μεγάλης κατηγορίας θα κάνουν δύο κύκλους, ενώ οι αρχάριοι έναν".

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε και για την κατηγορία των αρχάριων αλλά και για την αγωνιστική.

Κ. Ρ. "Αρχάριοι είναι αυτοί που αναβαίνουν για πρώτη φορά στη σανίδα και συμμετέχει στους αγώνες με σανίδα που δεν είναι αγωνιστική. Η σανίδα αυτή μπορεί να είναι φουσκωτή, πιο μεγάλη, σκληρή, δεν έχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά της race σανίδας. Στόχος αυτής της κατηγορίας είναι η διασκέδαση. Όχι πως τη αγωνιστική κατηγορία δεν διασκεδάζει, αλλά είναι πιο κουραστική. Για να καταλάβει περισσότερα πράγματα ο κόσμος θα πρέπει να έρθει στον Φοίνικα και να δει από κοντά τους αγώνες".

 

 

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ 

Ο αγώνας αποτελεί 3η στάση του 3rd HSSA National Open Sup Tour 2017 και τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμούπολης και περιλαμβάνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων  του Δήμου Ερμούπολης. Η ημερομηνία διεξαγωγής  είναι  η  Κυριακή 18 Ιουνίου 2017  και ώρα 13.00μ.μ . Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην κεντρική ακτή του Φοίνικα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατηγορίες (HSSA) που θα αγωνιστούν οι αθλητές είναι οι εξής:

– Κατηγορία Ανδρών  — RACE 14’’- RACE12,6’’- SURF (FUN)

– Κατηγορία Γυναικών — RACE 14’’- RACE12,6’’- SURF (FUN)

– Κατηγορία Νέων Ανδρών *(14-18 ετών )  — RACE 14’’- RACE12,6’’- SURF (FUN)

– Κατηγορία Νέων Γυναικών* (14-18 ετών) — RACE 14’’- RACE12,6’’- SURF (FUN)

– Κατηγορία γενική Masters ( ανδρών – γυναικών άνω  των 40 ετών )

* Αθλητές μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας δύνανται να δηλώσουν συμμετοχή σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία.

Οι κατηγορίες (HSSA) σκαφών που θα βαθμολογούνται είναι οι εξής

Race 14’’      σκάφη με μήκος μεγαλύτερο του 12,6’’ και τουλάχιστο ίσο με 14’’

Race 12,6’’  σκάφη με μήκος μεγαλύτερο του 12,2” και τουλάχιστο ίσο με 12,6’’

SURF -Fun    σκάφη με μήκος έως 12,2’’ ανεξαρτήτου σχήματος